Aktiivisen koiran ruokinta ja energiansaanti

Aktiivisen koiran ruokinta ja energiansaanti

Asuuko kotonasi aktiivinen harrastuskaveri tai muuten vain tavallista energisempi ja puuhakkaampi kotikoira? Sellainen, jonka tassut tanssivat innosta milloin mistäkin, nenä vipattaa hajutyössä tai joka rakastaa metsäretkiä ja vaelluksia. Aktiivisen koiran omistajan kannattaa varmistaa koiran riittävä energiansaanti.

Tunne koirasi kuntoluokka

Brändilähettiläämme, eläinlääkärin ja aktiivisten koirien omistajan Christa Saksan mukaan monesti luullaan, että harrastuskoiran energiantarve eroaisi jotenkin radikaalisti kotikoiran energiantarpeesta, vaikka näin ei välttämättä ole. Kotikoirakin voi elää aivan yhtä aktiivista elämää kuin kilpaileva agilitykoira.

”On hyvä muistaa, että koirien energiantarpeessa on eroja, mihin vaikuttaa aktiivisuuden lisäksi esimerkiksi koiran sterilisaatio tai kastraatio. Olisikin tärkeää, että omistajat oppisivat arvioimaan oman koiransa kuntoluokkaa. Energiantarpeen arviointi voi mennä mönkään siinä, että tuijotetaan vain pussin kyljestä grammamääriä, eikä katsota tai tunnustella koiran sen hetkistä kuntoluokkaa. Jokainen koira on yksilö ja ruokinnan tulisi ehdottomasti tapahtua sen yksilöllisten tarpeiden mukaan.”

Laadukasta, energiarikasta, sulavaa

Christan koirat tekevät varsinaista lajitreeniä 1–2 kertaa viikossa noin 15 minuuttia kerrallaan, mutta valmiudet agilityyn ja pohjakunto rakennetaan arjessa. Koirat lenkkeilevät päivästä riippuen 1–2 tuntia erilaisilla alustoilla sekä maastossa juosten ja kävellen.

”Sekä treeni- että kisakaudella laadukkaan ja tarpeeksi energiarikkaan ravinnon saanti on tärkeää koiran kunnon rakentamiseksi ja ylläpitämiseksi. Myös ruoan sulavuuteen tulee kiinnittää huomiota. Meillä ei lasketa erillisiä grammamääräisiä ruoka-annoksia, vaan mennään katsomalla ja kokeilemalla. Mikäli kylkiluiden päälle kertyy ylimääräistä, ruokamäärää lasketaan ja vastaavasti toisin päin.”

Lauman kaksi aktiivisinta harrastuskoiraa, bordercolliet Senna 6 v ja Pipa 1,5 v, ovat syöneet Dagsmark SYSMÄ -kuivaruokaa nyt reilun puolen vuoden ajan.

”Senna syö Dagsmark LAPPIA ja SYSMÄÄ sekaisin, sillä sen kanssa aktiivitreenaaminen on ollut viime aikoina vähäisempää. Pipalle taas on rakennettu ahkerasti agilityn pohjataitoja ja muutenkin vilkkaana nuorena koirana sen energiantarve on selvästi suurempi. Meidän porukalle Dagsmark SYSMÄ on sopinut mainiosti. Turkit kiiltävät ja lihasmassa on pysynyt yllä helposti. Suosittelisinkin sitä aktiivisille koirille, jotka tarvitsevat runsaammin energiaa pysyäkseen huippukunnossa.”

Christa Saksa kalliolla koirien kanssa
Dagsmarkin koiran kuivaruokien energiataulukko

Aktiivisen arjen tuki

Dagsmark SYSMÄ on suunniteltu tukemaan koiraasi aktiivisessa arjessa. Koira saa siitä lyhytkestoisiin suorituksiin sopivaksi mitoitetun määrän proteiinia ja rasvaa, mikä auttaa myös palautumista. Pääraaka-aineina ovat kotimainen kana, kaura ja kananrasva. Mukana ei ole vehnää, hernettä, soijaa, säilöntä-, aromi- eikä väriaineita.

Lyhytkestoisissa suorituksissa ravintoainesuositusten mukainen optimaalinen määrä rasvaa on 12–20 % ja valkuaista 30–35 % kuiva-aineesta.1 Valkuaisen tarve on harrastus- ja urheilukoirilla suurempi kuin vähän liikkuvilla koirilla.2 Dagsmark SYSMÄSSÄ rasvaa on 17 % ja valkuaista 32 % kuiva-aineesta mitattuina. Rasva on kananrasvaa, minkä sulavuus on yli 90 %.2

Runsasenergistä ruokaa voi käyttää aktiivisen koiran ruokintaan kausittain tai sekoittaa muuhun ruokaan energiansaantia tukemaan.

Kovaan kausiluonteisen energiantarpeeseen

Erittäin paljon energiaa tarvitseville koirille on suunniteltu oma extraenerginen kuivaruoka Dagsmark HÄRMÄ. Esimerkiksi metsästyskoirilla, paimenkoirilla ja ajokoirilla energiantarve keskimäärin kaksinkertaistuu ylläpitotasoon nähden, valjakkokoirilla se taas saattaa olla jopa kolmin- tai nelinkertainen. Pitkäkestoisissa suorituksissa energiantuotanto tukeutuu rasvoihin. Mitä pidempi rasitus, sitä enemmän ruoassa tulee siis olla rasvaa. 1 Dagsmark HÄRMÄSSÄ rasvaa on 24 %. Pääraaka-aineina ovat tutut kotimainen kana, kaura ja kananrasva.

Koiran ruokinta tulee aina sovittaa kauden mukaan. Lepokaudella tarvitaan laadukasta ylläpitotasoon sopivaa ruokaa, peruskuntokaudella asteittain siirtyen rasvaisempaa ruokaa ja aktiivikaudella suorituksen vaativuuden ja rasitustason mukaan rasvaista ruokaa. Tähän kausivaihtelutarpeeseen vastaa esimerkiksi kolmikko Dagsmark LAPPI, Dagsmark SYSMÄ ja Dagsmark HÄRMÄ.

Muistathan, että koiran totuttaminen rasvaiseen ruokaan on hyvä tehdä vähitellen ja se voi kestää jopa 1,5–2 kuukautta. Näin koiran elimistö pystyy hyödyntämään rasvaista ruokaa optimaalisesti.

Lähteet

  1. Kempe, Leppänen et al. 2010. Koiran ruokinta ja hoito, s. 50–55.
  2. Hellemann & Marjeta 2010. Koiran ruokinta, s. 257–260.

 

Takaisin blogiin