Ostoskori

Arjen sankarikoirat tuovat piristystä, turvallisuuden tunnetta ja hyvää mieltä ympäröivien ihmisten elämään. Pian 11 vuotta täyttävä kaverikoira Jymy vie koiramaista iloa vanhuksille palvelutaloihin.

Rapsutuksia ja paijauksia rakastava vehnäterrieri Jymy on energinen tapaus, joka tykkää kaikenlaisesta tekemisestä ja kulkee mielellään omistajansa Susanna Turtiaisen matkassa.

– Aktiivisimmat harrastusvuodet ovat jo takana päin, mutta edelleen lenkit ja leikit ovat Jymyn lempparitekemistä, kertoo Turtiainen.

Seniorikoiralle sopiva rauhallisempi ajanviete valikoitui Jymyn ihmisrakkaan luonteen perusteella; Jymy omistajineen on mukana Kennelliiton kaverikoiratoiminnassa.

– Huomion keskipisteenä oleminen on Jymystä ihanaa. Se rakastaa hellyyden osoituksia ja kaverikoirakäynneillä parkkeeraakin itsensä mielellään vuorotellen jokaisen rapsuttajan viereen, kertoo Turtiainen. Hänelle harrastus oli entuudestaan tuttu, sillä myös hänen aiempi koiransa, vehnäterrieri Bono, toimi kaverikoirana.

Kaverikoiran seura tuo hyvää mieltä ja herättää muistoja

Kaverikoiratoiminta on Suomen Kennelliiton alaista harrastus- ja vapaaehtoistoimintaa, johon osallistuvat koirakot käyvät ilahduttamassa ihmisiä muun muassa palvelutaloissa ja päiväkodeissa.

– Jymyn kanssa kuulumme Itä-Helsingin kaverikoiraryhmään ja vierailemme vanhainkodeissa ja palvelutaloissa eri puolilla Helsinkiä. Jymy selvästikin pitää ikääntyneempien ihmisten kiireettömästä ja rauhallisesta seurasta, kertoo Turtiainen.

Kaverikoira on ilon lähettiläs, jonka vierailut ovat aina odotettuja.

– Monilla ikäihmisillä on ollut omia lemmikkejä, joten vierailulla käyvät koirat herättävät muistoja ja iloisia ajatuksia. Moni sellainenkin vanhus, joka ei muuten puhu, saattaa jutella koiralle tai innostua kertomaan omista koiristaan. Joskus Jymy saa myös kiivetä vuodepotilaan viereen paijailtavaksi ja antamaan kaivattua läheisyyttä, kertoo Turtiainen.

Kaverikoiralta vaaditaan lempeää luonnetta ja kärsivällisyyttä. Koiran tulee myös olla terve ja vähintään kaksivuotias. Halukkaiden koirien soveltuvuus kaverikoiriksi myös testataan ennen vierailujen aloittamista.

Kaverikoiratoiminta tarjoaa myös omistajalle ja koiralle kiinnostavia kokemuksia ja kohtaamisia.

– Palkkionsa Jymy saa rapsutusten ja tarinoiden muodossa. Viime kyläilyllä sattui kohdalle varsinainen koiran onni: asukkaille tarjoiltiin pannukakkua ja Jymy sai osansa tarjoilusta, naurahtaa Turtiainen.

 

#arjensankarikoira
Me Dagsmarkilla uskomme, että jokainen koira voi olla arjen sankarikoira. Etsimme nelijalkaisia perheenjäseniä, jotka tekevät arjesta aurinkoisemman ja saavat hymyn huulille. Ilmianna oma tai tuttavan koirakaveri – osallistuneiden joukosta valitsemme muutamia onnekkaita, jotka saavat sankaritarinansa kuuluviin ja palkinnoksi kasapäin herkkunappuloita.

Julkaise kuva ja arjen sankaritarina somessa tunnisteella #arjensankarikoira. Osallistuneiden joukosta valitsemme muutamia onnekkaita, jotka pääsevät kertomaan tarinansa muillekin ja saavat palkinnoksi kasapäin herkkunappuloita.