Ostoskori

Teksti ja kuvat: Harri Tarvainen ja Kaffe

Onko haaveissasi lähettää ystäville ja sukulaisille koiramainen joulukortti vai haluatko postata Facebookiin upean joulutervehdyksen oman karvakorvan kanssa? Usein hyvät lemmikkikuvat tehdään jo kauan ennen varsinaista kuvaustilannetta hyvällä valmistelulla – itse kuvaushetkessä kannattaa pitää mieli rentona ja avoimena sekä lempinamit käden ulottuvilla. Näillä vinkeillä onnistut persoonallisen joulukortin kuvaamisessa!
1. Kamera tutuksi.
Kuvasitpa kännykällä tai järjestelmäkameralla, kameran perustoiminnot kannattaa harjoitella ennen varsinaista kuvausta. Automaattiasetukset toimivat hienosti useimmissa kuvaustilanteissa.

2. Sopiva hetki kuvaukselle.
Tämän jutun kuvat kuvattiin Kaffen päivälenkin jälkeen, juuri ennen päiväruokaa. Malli on sopivasti päässyt purkamaan energiaa metsälenkillä mutta tuleva päivällinen pitää mielen terävänä! Mieti mikä hetki teidän laumassa toimii parhaiten.
3. Yksinkertainen sommittelu.
Monesti valokuvassa vähemmän on enemmän. Jos koitat ottaa samaan valokuvaan koiran lisäksi joulukuusen, piparkakkutalon, lapset, naapurin lapset ja herttaisen itsetehdyn seimikuvaelman, niin todennäköisesti lopputulos on vähintäänkin levoton. Mene alemmas ja kuvaa koiran kasvojen tasolta. Joulukuusen edessä poseeratessa kokeile zoomata lähemmäksi ja tarkentaa koiraan, jolloin tausta muuttuu mukavan pehmeäksi. Monissa älypuhelimissa löytyy nykyään edistyneempi kuvaustila, jossa mukanaoleva muotokuvaustoiminto sumentaa taustan mutta jättää kohteen teräväksi.

4. Valo.
Ei ole sattumaa että sanassa ”valokuva” valo tulee ennen kuvaa! Joulukuussa päivänvaloa on vähän, jos haluat kuvata ulkona niin valitse kirkas pakkaspäivä ja päivän valoisin hetki. Sisällä kuvatessa ikkunan vieressä on usein paras valo muotokuviin. Tämän jutun kuvat on kuvattu olohuoneemme sohvalla valkoista seinää vasten. Kameran päällä olevan salaman suuntasin suoraan ylös ja heijastin valon katon kautta tasaisesti Kaffeen ja koko huoneeseen.

5. Rekvisiitta.
Tonttulakki voi nolostuttaa koiraa mutta välittömässä läheisyydessä olevat lempi namit helpottavat niin mallin kuin kuvaajankin tehtävää. Tutustuta koira rekvisiittaan jo aikaisemmin jos mahdollista.
6. Temput.
Monet Kaffen kanssa harjoitellut temput liittyy valokuvaukseen, kuten komento ”pidä”. Kuvaushetki on väärä aika opetella uusia temppuja, mutta tuttu temppu sitävastoin rentouttaa koiraa. Tämän minä osaan! Tempun tekeminen voi tehdä kuvasta myös tunnelmaltaan aktiivisemman.

7. Heittäydy luovaksi.
Petteri Punakuonon nenänä toimii punainen pallo avustajan kädessä. Leikkaa punaisesta kartongista tonttulakki ja pidä sitä kädessäsi niin, että lakki näyttäisi olevan koiran päässä. Tällä kikalla saat myös itsesi mukaan kuvaan!

8. Pidä hauskaa!
Jos kuvaushetki on tuskastelua kameran opettelun ja tilanteesta kiusaantuvan koiran kanssa on lopputuloksestakin monesti joulumieli kaukana. Pidä hauskaa ja mene koiran ehdoilla, hyvä valmistelu parantaa todennäköisyyksiä onnistumiseen. Kuvaa riittävästi ruutuja. Näidenkin muutaman onnistuneen kuvan takana on kymmeniä ja taas kymmeniä ei niin onnistuneita ruutuja!

Kaffen touhuja voit seurata Instagramista @kaffegram
instagram.com/kaffegram/

1