Koirien turvallinen uimaretki

Koirien turvallinen uimaretki

Koirien kesäretket suuntautuvat usein uimapaikoille, jos oma turre rakastaa vesileikkejä. Polskimiskautena kannattaa muista varovaisuus ja ennaltaehkäistä tapaturmien riskitilanteet heti uimapaikalle saavuttaessa.

Koirien uimarantaan voi käydä tutustumassa rauhallisempaan aikaan myös pennun kanssa, vaikka pentu ei vielä uskaltaisi uida. Tämä on on hyvä osa koiranpennun sosiaalistamista eri ympäristöihin ja ehkä seuraavana vuonna pentukin rohkaistuu pulikoimaan.

Varmista rannan turvallisuus

Uimapaikalla on tärkeää varmistaa ensin, että se on turvallinen uida ja hyppiä. Vaikka oma ranta on yleensä tuttu ja siinä tiedetään, ettei matalankaan veden alla ole isoja kiviä liian lähellä pintaa, kannattaa polskimisturvallisuus silti aina varmistaa. Tutullekin rannalle on saattanut lipua sinne kuulumattomia yllätyksiä. Vieraissa vesistöissä on hyvä olla erityisen tarkka, koska ei voi tietää, mitä pinnan alla on.

Innokas koira voi oppia käyttämään laituria kiihdytyskaistana ja ponkaista kovalla vauhdilla veteen heitetyn lelun perässä. Tapaturmariskinä on, että veden alla satunnaisesti lipuva uppotukki oksineen voi tehdä pistovamman esimerkiksi koiran rinnan tai vatsan alueelle.

Jos koiralla siis on taipumuksia nostaa kierroksia jo uintipaikalle saapuessa, tulisi kiihdyttävät lelujen heittämiset veteen tehdä vasta silloin, kun koira on jo uimassa. Siinä vaiheessa se ei pääse enää niin voimallisesti ponkaisemaan heitetyn uimalelun perään. Kun koira menee maltillisella vauhdilla uimaan, sille ei tule äkkitörmäyksiä mahdollisesti vedenalla esiintyviin yllätyksiin.

Vauhdikkaiden koirien osalta kannattaa varmistaa ranta etukäteen simpukankuorien varalta. Avonaiset simpukankuoret saattavat viiltää koiran anturoihin haavoja, jos koiralla on tapana juosta rannalla.

Huolehdi myös aina etukäteen siitä, että uimavedessä ei ole koiralle vaarallisia sinileväesiintymiä.

Kuivaus aina, pesu tarvittaessa

Uintihetken jälkeen on tärkeää kuivata uimari huolellisesti. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää hännän ja hännäntyven kuivaamiseen, koska tämä ennaltaehkäisee vesihännän muodostumista. Jos koira on päässyt polskahtamaan liian viileään veteen, pyyhkeellä kuivaamisen lisäksi voi kotona kuivaamisen viimeistellä föönillä. Jos koiralla on taipumusta vesihäntäoireisiin, kannattaa välttää liian viileitä vesiä, liian pitkiä uintihetkiä ja kuivata koira huolella aina heti uimisen jälkeen sekä mahdollisesti lopuksi pukea vielä loimi päälle.

Paksuturkkisten koirien kanssa kuivaaminen pitää tehdä ajan kanssa, ettei turkkiin jää muhimaan kosteita kohtia, koska joillain yksilöillä ne saattavat aiheuttaa ikäviä hotspot-ihottumia. Muista kuivata sukeltajilta ja uimahyppääjiltä myös korvat.

Siinä vaiheessa, kun ystäväsi on löytänyt mutaisemman ja voimakastuoksuisen kylpylän ilot ihan itse, avuksi tulevat Dagsmarkin hellävaraiset suomalainen shampoo ja hoitoaine. Shampoo sisältää kaura- ja karpalouutteita, hoitoaine taas koivunmahla- ja mustikkauutteita. Molemmissa on biohajoava ympäristöystävällinen koostumus.

Tutustu shampooseenTutustu hoitoaineeseen
Takaisin blogiin