Ostoskori

Pieni ekaluokkalainen lukee aakkosia ääneen lukukoiran kuunnellessa valppaana. Kymmenvuotias cairnterrieri Oiva käy kirjastoissa ja kouluissa kannustamassa lapsia lukemaan.

Juuri 10 vuotta täyttänyt Oiva toimii Kennelliiton lukukoirana. Lukukoira on kuuntelija, jonka lempeä ja kiireetön läsnäolo kehittää lukijan itseluottamusta.

Lukukoiran tehtävä on kuunnella lukijaa keskeyttämättä ja olla läsnä. Koiran seura rauhoittaa ja kannustaa lukemaan”, kertoo Oivan omistaja Annika Vesterback.

Annika ja Oiva käyvät lukukeikoilla lähes viikottain. Lukukoiran tavanomaisin työympäristö on kirjasto, mutta myös koulut ja päiväkodit pyytävät lukukoiria vierailulle.

Lukukoiran seura sopii tietenkin kaiken ikäisille, mutta suurin ikäryhmä on eskarilaisista ala-asteikäisiin. Lukukoiran seura auttaa myös vanhempia lapsia uuden kielen opiskelussa ja esimerkiksi esiintymistä jännittäviä aikuisia”, muistuttaa Annika. Parhaassa tapauksessa aiemmin koiria pelännyt lapsi voi myös päästä eroon pelostaan.
Luontainen lukukoira

Lukukoiran homma osoittautui hyväksi jatkumoksi kaverikoiratoiminnassa mukana olleelle Oivalle.

Kun mieheni tytär opetteli lukemaan, Oiva rakasti mennä viereen kuuntelemaan. Ja siitä se ajatus sitten lähti!”, Annika kertoo.

Aiemmin aktiivinen himolenkkeilijä on iän myötä rauhoittunut. Nyt Oiva viettääkin vapaa-aikaa mieluiten ranskanbulldoggi Pipsan kanssa rennosti lötkötellen.

Oiva nauttii ihmisten ja koirakavereiden seurasta. Se tykkääkin kaikista ihmisistä – erityisesti lapsista.

Palaute palkitsee

Vapaaehtoistyön parasta antia on lapsilta, heidän vanhemmiltaan ja opettajiltaan saatu palaute.

Lapset ovat ihanan aitoja. Eräs ison perheen eskari-ikäinen lapsi kertoi lukutuokion jälkeen äidilleen, että kerrankin joku häntä kuuntelee”, Annika nauraa.

Lapset kiintyvät lukukoiraan ja tuovat usein Oivalle piirustuksia ja kortteja.

Olemme käyneet saman koululaisryhmän vieraana jo pidemmän aikaa. On hienoa kuulla opettajalta, kuinka paljon oppilaiden lukeminen on kehittynyt vaikkapa puolen vuoden aikana Oivan ansiosta.

Lukukoiralta vaaditaan vähintään kahden vuoden ikää. Koiran tulee olla myös luonteeltaan ihmisystävällinen ja kärsivällinen. Kennelliitto järjestää omistajille kursseja, joilla neuvotaan koiranomistajia lukukoiratoiminnassa.

Koiraa ei siis tehtävään kouluteta – taidon pitää tulla luonnostaan. Koiran tulee osata rauhoittua ja myös nauttia kuuntelemisesta”, Annika muistuttaa.

Jos lukukoiratoiminta kiinnostaa, lisätietoja tulevista kursseista löytyy Kennelliiton sivuilta.

Jos edes yksi lapsi löytää lukemisen ilon lukukoiran avulla, niin se on riemuvoitto.