FAQ

Usein kysytyt kysymykset

Kuivaruuat

Miten Dagsmarkin ruoka valmistetaan?

Dagsmarkin tuotteet valmistetaan kuivatuista ja jauhetuista raaka-aineista, jotka sekoitetaan keskenään ja puristetaan nappuloiksi.

Mitkä ovat valmistuksen päästöt ja energiankulutus?

Menetelmä on ympäristöystävällinen ja tehokas tapa valmistaa nappuloita. Suomessa valmistaminen on jo itsessään ekoteko: tuotteella on lyhyt matka tehtaalta kaupan hyllylle.
Lue lisää tuotteen hiilitassunjäljestä Yritys -osion alta

Miksi Dagsmark valmistaa vain nappularuokaa?

Kuluttajatutkimuksemme mukaan 80 % koiranomistajista ruokkii koiransa nappuloilla ja haluaa tehdä niin jatkossakin. Hyvälaatuinen ja ravitseva nappularuoka on terveellinen, helppo, säilyvä ja edullinen tapa varmistaa koiran tasapainoinen ravinnon saanti. Tulevaisuudessa toivomme voivamme laajentaa myös muihin tuotealueisiin!

Miten ruuan laatua valvotaan?

Me ja raaka-ainetoimittajamme testaamme raaka-aineet sekä valmiit tuotteet. Olemme Ruokaviraston rekisteröimä rehuvalmistaja ja noudatamme rehulainsäädäntöä. Meillä on hyväksytty omavalvontajärjestelmä ja HACCP-turvallisuussuunnitelma. Ruokavirasto valvoo koiranruuan tuotannon turvallisuutta ja puhtautta, sillä lemmikkiruokien valmistus on rehulakien alaista toimintaa. Otamme jokaisesta valmistuserästä liudan testejä ja näytteitä, jotta voimme seurata tuotteidemme korkeaa laatua.

Miksi ruokiin on valittu kotimaiset valmistusaineet?

Kotimaiset valmistusaineet ovat turvallisia ja puhtaita, sillä ne sisältävät tutkimusten mukaan maailman vähiten antibiootti- ja torjunta-aineiden jäämiä. Kotimaisuus on myös lähiruokaa ja vastuullisuutta. Meidän ideologiamme on valmistaa kotimaista koiranruokaa ja sen juuri on kotimaiset valmistusaineet.

Kun ruuassa ei ole säilöntäaineita, eikö se pilaannu nopeammin?

Dagsmark Petfood koiranruuat säilyvät 1,5 vuotta niiden valmistuspäivästä. Nappularuoka ei pilaannu helposti, koska se on kuivaa. Kun tuote säilytetään sen omassa pakkauksessa, suojattuna kosteudelta ja lämpötilan vaihteluilta, tuote säilyy moitteettomana pitkään. Dagsmark Petfood tuotteissa ei käytetä säilöntäaineita.

Onko liha varmasti turvallista?

Yhtä turvallista kuin meidän ihmisten syömä kotimainen liha. Suomessa ihmisten ja eläinten ruoan laatua ja puhtautta valvoo Ruokavirasto. Esimerkiksi muualla Euroopassa käytetään teuraseläinten kasvatuksessa runsaasti enemmän antibiootteja, ja maailman mittakaavassa vielä enemmän. Ruokavirasto valvoo koko elintarvikeketjua ja kaikkia raaka-aineita Suomessa.  
 

Miksi lihaa on niin vähän?

Pakkausselosteitamme lukiessa voisi luulla, että ruokamme sisältää muihin koiran kuivaruokiin verrattuna jopa vähemmän lihaa. Näin ei kuitenkaan ole. Käytämme valmistusprosessissamme kuivattuja ja jauhettuja eläinproteiinin lähteitä, jotka eivät sisällä vettä. Tuore liha sisältää noin 70 % vettä, joka haihtuu kuivaruoan valmistusprosessissa.  

Mitä tarkoittaa pakkausmerkinnöissä ilmoitettu tuhka?

Se on ruoan epäorgaaninen aine, joka jää jäljelle, kun orgaaninen aines palaa ja vesi haihtuu. Tuhka eli hehkutusjäännös on kivennäisainetta.

Mistä ruokienne valmistusaineet tulevat?

Kaikki valmistusaineemme tulevat suomalaisilta tiloilta, pelloilta ja vesistöistä – 100-prosenttisesti.  

Mitä etuja kotimaisella ruualla on suhteessa ulkomailta tuotuun koiranruokaan?

Kotimainen koiranruoka on turvallinen vaihtoehto, sillä Suomessa lihantuotantoa ja koiranruuanvalmistusta valvotaan tarkasti. Tiedämme 100-prosenttisesti raaka-aineiden alkuperän ja miten niistä valmistetaan Dagsmark-tuotteita. Suomalaiset valmistusaineet sisältävät tutkimusten mukaan vähiten antibiootteja ja torjunta-ainejäämiä koko maailmassa. Lisäksi säästämme ympäristöä: rekat eivät joudu päristelemään ympäri Eurooppaa, kun kuljetus tapahtuu tehokkaasti tehtaaltamme ruokakauppojen hyllyyn.

Miksi on tärkeää tietää ruuan alkuperä?

Söisitkö itse ruokaa, jonka alkuperää et tiedä? Niinpä. Ruuan alkuperään yhdistetään usein ruuan laatu ja turvallisuus. Sen vuoksi haluamme tarjota lemmikeillemme suomalaisista valmistusaineista valmistettua koiranruokaa, joka on varmasti puhdasta ja turvallista ravintoa koirillemme. Alkuperä tulee olla tiedossa, jotta voimme tehdä vastuullisia valintoja. On ihan ok syödä tuontiruokaa, mutta on reilua tietää faktat tuotteen taustalla, jotta voimme itse tehdä päätöksiä faktoihin perustuen.  

Mikä on ruokien tauriinipitoisuus?

Tauriini on erittäin lämpöherkkä aminohappo. Meidän ruokiimme ei lisätä synteettistä tauriinia, joten sitä ei ole myöskään analysoitu lopputuotteesta.  

Miksi pakkauksissa ei ole mainittu raaka-aineiden prosentteja?

Tuoteselosteemme on kovin lyhyt ja suojelemme omaa tuotettamme sillä, että emme paljasta koko reseptiikkaa.

Miksi rasvaa on niin vähän kaikissa ruuissa?

Olemme pyrkineet löytämään ravitsemuksellisesti optimaalisen tuotteen, joka sopii suurimmalle osalle koirista. Tuotteidemme erinomainen sulavuus tukee myös matalampaa rasvapitoisuutta.  Tulevaisuudessa tuomme markkinoille myös korkeaenergisempiä vaihtoehtoja työ- ja urheilukoirille.  

Miksi poro on poistettu Lapista?

Kotimaisen poron saatavuus on rajallista ja Lapin menekki kasvavaa. Näin ollen törmäsimme ongelmaan, että raaka-ainetta ei ole saatavilla riittäviä määriä. Toivomme, että tulevaisuudessa voimme tuoda poron uudelleen tuoteperheeseemme esimerkiksi makupalojen muodossa.  

Paljonko painaa 1 dl?

1 dl Dagsmark kuivaruokaa painaa noin 70 grammaa.  

Onko Itämeren kalan käyttäminen terveellistä?

Itämeren kala mielletään epäterveelliseksi kansan keskuudessa sen sisältämän dioksiinin vuoksi. 

Dagsmarkin käyttämästä kalajauhosta on dioksiini poistettu ja lähetetty ongelmajätteeksi. 

THL:n blogi 11/2018 tutkijat kotimaassa ovat melko yksimielisiä siitä, että dioksiinien haitat ovat joka tapauksessa pienet myös lapsilla, eivätkä ne mahdu viiden suurimman ympäristöterveysriskin joukkoon.” Itämeren kalan syöminen on tämän mukaan turvallista. 

 

Kumpaa on tuotteissa enemmän, kauraa vai perunaa?

Lapissa ja Levissä perunaa, sillä ne ovat viljattomia eivätkä sisällä kauraa, muissa kauraa. 

 

 

 

Puruluut

Mistä luut tehdään?

Luumäen luut tehdään joko naudan- tai hirvennahasta mitään lisäämättä. Käyttämämme nahka on mainio raaka-aine, sillä se on terveellistä ja turvallista, vähärasvaista ja luonnollisesti maukasta.

Hirvennahka tai naudannahka ei sisällä lisättyjä väri-, säilöntä-, maku- tai muita lisäaineita eikä antibioottijäämiä.

Miksi juuri hirvennahkaa?

Hirvennahka on luontaisesti vähärasvaista, taatusti antibioottivapaata ja täynnä herkullista riistanmakua. Hirvennahka on laadukas ja hyvin vähän hyötykäytetty raaka-aine, mutta samalla sitä on hyvin saatavilla. Hirvennahka on ekologinen ja kestävän kehityksen mukainen raaka-aine, sillä se ei ole osa tehotuotantoa vaan tärkeä osa kannanhoitoa. Metsästys perustuu viranomaisten kaatomääräyksiin, jotka on tarkoin laskettu ja harkittu lajin elinvoimaisuus huomioon ottaen.  
 

Miksi toitte naudannahkaluun markkinoille?

Kotimainen naudanpintanahasta valmistettu puruluu on mainio tuote ja sen valmistaminen naudanlihan sivuvirroista on ekologista ja edistää kiertotaloutta. Puruluu on kovaa ja tarjoaa koirallesi mieluista tekemistä pitkäksi ajaksi. 

Miten karvat irrotetaan?

Mekaanisesti karvomalla siihen varatulla laitteella.  

Mistä nahka tulee?

Nahan saamme kotimaiselta perheyritykseltä Kokkolan Nahkalta, joka taas ostaa hirvennahat suoraan metsästäjiltä ja metsästysseuroilta. Puruherkuissamme käytetään myös muiden nahkatuotteiden valmistuksessa syntyvää leikkuuylijäämää, joka muuten olisi liki mahdotonta hyödyntää. Olemme siis osaltamme edistämässä kiertotaloutta. Pienennämme hiilitassunjälkeä puruherkku kerrallaan.

Onko hirvi kotimaista?

Hirvennahka on pääasiassa suomalaista, mutta jonkin verran hirvennahkaa saadaan myös muista pohjoismaista.

Onko hirvennahan tuotanto eettistä?

Hirvi on villieläin, joka kuuluu luontoon. Hirvien metsästystä säädellään vuosittaisilla kaatoluvilla. Nahka ei siis ole teurastamisen sivutuote vaan perustuu viranomaisten asettamaan kaatomäärään. Kaatomäärät lasketaan alueellisesti ja lähtökohta on aina lajin jatkuvuuden ja elinvoimaisuuden turvaaminen. Kaadetut hirvet hyödynnetään mahdollisimman hyvin; liha ravintona, nahka muina tuotteina. Hirviä ei siis kasvateta tuotantoon tai metsästetä metsistämme loppuun. 

Miten nahka käsitellään?

Ensimmäinen käsittely tapahtuu jo ennen tehtaalle saapumista, kun metsästysseura suolaa nahan sen säilömiseksi. Tehtaalla vuodasta poistetaan karva, nahka pestään, leikataan määrämuotoon, kääritään käsityönä ja kuivataan korkeassa lämpötilassa. Sen jälkeen tuote onkin valmis pakattavaksi! Nahkaa ei siis valkaista, säteilytetä tai käsitellä säilöntäaineilla. Nahan käsittely on pitkälti käsityötä.  

Tarvitseeko koirani puruluita?

Koira on luontainen lihansyöjä, jonka hampaat tarvitsevat pureskeltavaa ja nakerreltavaa pysyäkseen kunnossa. Jokaisella koiralla on erilainen puruvoima. Puruvoimaltaan vahvat koirat pystyvät syömään hyvin kovaa hirvennahkaa ja heikommalla puruvoimalla varustetut koirat pehmeämpää, esimerkiksi naudannahkaa. Puruherkku ei kuitenkaan välttämättä sovi koiralle, jolla on hammasvaivoja tai heikentynyt purenta esimerkiksi iän takia. 

Kuinka paljon koirani voi syödä puruherkkuja?

Hirvennahka on mahtava raaka-aine paitsi kotimaisuuden myös luontaisen vähärasvaisuuden vuoksi. Puruherkuissamme on vain vähän rasvaa, mutta sitäkin enemmän herkullista makua. Dagsmarkin puruherkut ovat kuitenkin kestäviä: samasta herkusta riittää pureskeltavaa moneksi päiväksi. Voit huoletta antaa uuden luun aina edellisen loppumisen jälkeen.

Dagsmarkin puruherkkuja ei ole säteilytetty. Onko aiemmin käyttämiäni tuotteita siis käsitelty näin, onko siitä haittaa koiralleni?

Ulkomailta tuodut koirien puruluut voidaan säteilyttää haitallisten mikrobien tappamiseksi. Tuotteiden säteilytys ei suoraan vaikuta herkuttelevan koiran terveyteen. Kotimaiset Dagsmarkin puruherkut on käsitelty korkeissa lämpötiloissa, joka on hyvä keino listiä mahdolliset taudinaiheuttajat. Tuote on turvallinen ja mikrobivapaa.

Mitä valkaiseminen tarkoittaa?

Dagsmarkin puruherkkuja ei valkaista. Monet ulkomaiset tuottajat kuitenkin valkaisevat puruluita, jotta niistä saadaan kauniin tasavärisiä ja mahdollisimman samannäköisiä. Valkaiseminen tehdään kloriitilla, joka poistaa nahasta paitsi värin myös luontaiset hyvät rasvat. Valkaisu on kosmeettinen toimenpide, joka tehdään tuotteen ulkonäön parantamiseksi. Dagsmarkin puruherkuissa on tallella kaikki luontaiset hyvät ominaisuudet. Valkaisemattoman tuotteen tunnistat kaupanhyllystä luonnollisesta ja hieman epätasaisesta nahan väristä. Valkaisemattomassa nahassa voit nähdä merkit hirven eletystä elämästä naarmuina ja tummumina, jotka eivät ole laatuvirheitä tai vaarallisia. 

Mistä puruluita saa?

Tällä hetkellä tuotteet ovat myynnissä kotimaisia tuotteita arvostavissa marketissa, verkkokaupassa ja eläinkaupoissa eri puolilla Suomea. Tulevaisuudessa herkkuvalikoimamme kasvaessa löydät meidät yhä useammasta marketista ja verkkokaupasta. Voit pyytää myymälää tilaamaan tuotteitamme, jos hyllystä ei vielä Luumäkeä tai muita Dagsmark-tuotteita löydy. 
 

Mitä pakkauksen puruvoimamittari tarkoittaa?

Mittari kertoo, kuinka paksua puruherkun nahka on. Mitä paksumpi pala nahkaa, sitä enemmän tarvitaan koiralta puruvoimaa. Jos siis huomaat koirasi tykkäävän tietyn paksuisista puruherkuista, löydät mittarin avulla samanlaisen myös seuraavalla kauppareissulla.

Miksi nyt ostamani tuote on erilainen kuin viimeksi hankittu?

Grammamäärältään jokainen pakkaus on samankokoinen. Jokainen puruherkku valmistetaan käsityönä ja on yksilöllinen kooltaan, väriltään ja paksuudeltaan. Tämä johtuu siitä, että jokainen vuota on myös erilainen. Ennen kuivaamista nahka leikataan määrämittaiseksi, mutta muoto saattaa muuttua kuivumisen aikana.

Miksi puruherkku on epätasaisen värinen?

Koska herkkupala on puhdasta, käsittelemätöntä, valkaisematonta nahkaa. Nahan pinnassa saattaa näkyä luonnollisia poikkeamia, joista ei ole mitään haittaa koirallesi.

Luiden pituudet?

Luumäki Hirvirulla S noin 14cm 
Luumäki Hirvirulla M noin 20cm
Luumäki Hirvirulla L noin 28cm 

Tuotteiden pituus voi vaihdella, sillä tuote valmistetaan käsityönä.  

Vastuullisuus

Miten varmistatte, että Dagsmarkin tuotteet on valmistettu vastuullisesti?

Hankimme kaikki ruoissamme käytetyt valmistusaineet suomalaisilta tuottajilta. Raaka-ainetuottajat valvovat raaka-aineiden puhtautta ja laatua. Tuotantoprosessimme valvontaan ja meillä on hyväksytty omavalvontajärjestelmä ja HACCP-turvallisuussuunnitelma. 

Miksi kotimainen koiranruoka on eettisempi/ekologisempi valinta kuin tuontiruuat?

Lähiruoka edistää paikallistaloutta ja työllisyyttä. Jakeluketju on lyhyt ja täysin jäljitettävissä. Nämä kaikki kriteerit täyttyvät tuotteidemme osalta. Verrattuna esimerkiksi suomalaisten toimijoiden jälleenmyymiin tuontiruokiin, jotka on usein valmistettu Keski-Euroopassa tai muualla maailmassa, Dagsmarkin valmistama ruoka on tuotettu ja valmistettu erittäin lähellä kotimaisella työvoimalla.  

Onko pussi kierrätettävä?

Pakkauksemme on metalloitua muovia, jotta säilöntäaineeton ruokamme säilyy hyvänä pitkään. 2-kiloisten pakkausten ja puruluiden pakkaukset voi kierrättää muovikierrätyksessä. 10-kilon pakkaus tulee hävittää sekajätteessä. Selvitämme parhaillaan mahdollisuutta pakata myös 10-kiloiset tuotteet kierrätettävään ja kestävään pakkaukseen.  

 

Yrityksen hiilitassunjälki

Mikä on hiilitassunjälki?

Hiilitassunjälki on meidän vastineemme hiilijalanjäljelle. Sillä tarkoitetaan jonkin toiminnan, kuten yrityksen tai tuotteen aiheuttamaa ilmastovaikutusta. Kun hiilitassunjälki on laskettu yritykselle, se kertoo käytännössä yrityksen toiminnassa syntyvät kasvihuonekaasupäästöt. Hiilijalanjälki ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalentteina, jossa eri kasvihuonekaasujen erilaiset ilmastoa lämmittävät vaikutukset on yhdenmukaistettu vastaamaan hiilidioksidin vaikutusta. Me laskemme hiilitassunjälkemme vuosittain ulkopuolisen toimijan kanssa.  

Mistä hiilijalanjälki muodostuu?

Organisaatioiden hiilijalanjälkilaskennan standardin mukaan hiilijalanjälkeen tulee sisältyä vähintään suorat energian päästöt, kuten oma energiantuotanto ja omassa omistuksessa olevat autot ja työkoneet, sekä epäsuorat energian päästöt; mm. sekä energian kulutus, kuten sähkö ja lämmitys. Lisäksi siihen tulisi mahdollisuuksien mukaan sisällyttää myös muita päästöjä. Näitä ovat esim. muu matkustaminen, hankinnat, palvelut ja jätteet. 

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toteuttamassa laskennassa hiilijalanjäljen laskentaan sisällytetään mahdollisimman kattavasti
päästöjä, jotta hiilitassunjäljestä saadaan oikeasti kattava. Me käytämme Scope3-tason laskentaa.  

Mille ajanjaksolle hiiltassunjälki lasketaan?

Hiilitassunjälki lasketaan aina yhden vuoden ajanjaksolta. Näin vuodenaikojen vaihtelu tai kausiluontoinen toiminta eivät aiheuta vääristymää tulokseen. Hiilitassunjälkeen lasketaan mm. energiankulutuksen päästöt, joihin vuodenaikojen vaihtelu vaikuttaa huomattavasti. 

Miksi hiilijalanjälki on tärkeä tietää?

Hiilitassunjälki on oiva apuväline toimenpiteiden suunnitteluun ja vaikutusten arviointiin ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta. Sen avulla voi helposti todentaa tehtyjä päästövähennyksiä ja saada aitoa sisältöä viestintään. 

Hiilitassunjälki toimii myös kannustimena: kun oma hiilitassunjälki on tiedossa, on helpompaa ryhtyä ilmastotyöhön ja suunnitella ja kohdentaa toimenpiteitä juuri niille osa-alueille, joissa päästöjä eniten syntyy. 

Mitä on hiilijalanjälkikonseptin taustalla?

Hiilijalanjälki on ilmastotyön väline. Sen avulla myös yritykset voivat seurata omia päästöjään ja toteuttaa kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa ja -tekoja. 

Miksi silakan ja perunan hiilijalanjälki on pienempi kuin naudanlihan ja riisin?

Erot näiden tuotteiden hiilijalanjäljissä liittyvät niiden tuotantotapaan. Esim. Perunan peltoviljelyssä päästöt syntyvät pääosin maan muokkauksesta ja lannoituksesta, joista vapautuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat hyvin maltillisia tuotantokiloa kohden. Riisi puolestaan viljellään vesitetyillä pelloilla, joista syntyy runsaasti metaanipäästöjä. 

Naudanlihan tuotannossa puolestaan suurimmat päästöt aiheuttaa eläinten ruoansulatuksessa syntyvä metaani. Lisänsä hiilijalanjälkeen tuo myös rehutuotanto ja lannankäsittely. Lisäksi lihan tuotannon päästösuhteessa tuotantomäärään ovat suuret myös siksi, että nauta vaatii valtavan määrän rehua kasvaakseen, energiaa menee siis prosessissa hukkaan. Silakka sen sijaan on hyvin ekologinen vaihtoehto, se on osa luonnollista ekosysteemiä ja kalastetaan suoraan merestä ravinnoksi. Silakan pyytäminen hillitsee myös vesistön rehevöitymistä ja pitää kalakannan kurissa.  

Miksi asiantuntijoiden toteuttama hiilijalanjälkilaskenta on parempi vaihtoehto kuin netin hiilijalanjälkilaskurit?

Kun yrityksen hiilijalanjälkilaskenta teetetään asiantuntijoilla, laskenta saadaan helposti ja joustavasti ja vältetään aikaa vievä perehtyminen hiilijalanjälkilaskentaan ja laskureihin. Näin yrityksen omat resurssit voidaan käyttää sen ydintyöhön.

Erilaisia laskureita löytyy verkosta runsaasti, mutta niiden paikkansapitävyyttä voi olla vaikeaa arvioida. Monissa laskureissa ei avata lainkaan mihin laskenta perustuu, käytetään kansainvälisiä kertoimia, jotka eivät ole päteviä Suomessa tai kertoimet ovat vanhoja. Joissain yrityksellekin sopivissa laskureissa laskenta on todella yksinkertaistettu eikä siis anna luotettavia tai kattavia tuloksia ja joissakin taas käyttöliittymä on monimutkainen ja laskennan lähtötietoja vaikea löytää. 

Asiantuntijoiden tekemä hiilijalanjälkilaskenta takaa, että laskennassa käytettävät kertoimet ja laskentatavat ovat tarkoitukseen sopivia ja mahdollisimman ajantasaisia. Laskennasta saadaan näin usein myös kattavampi kuin pelkkää yksittäistä laskuria käyttämällä. Lisäksi laskentaan tarvittavien lähtötietojen kerääminen yrityksestä helpottuu, kun saadaan selkeät ohjeet siitä mitä tietoja tarvitaan. 

 

Paljonko on Dagsmark Petfoodin hiilijalanjälki?

Hiilijalanjälkemme vuonna 2018 on 870 000 kg CO2e.
Vuoden 2019 laskenta on käynnissä ja valmistuu arviolta maaliskuussa 2020.

Yritystoiminta

Mikä on Dagsmark Petfood Oy?

Dagsmark Petfood Oy on suomalaisista valmistusaineista lemmikkien kuivaruokaa valmistava yritys. Se on perustettu vuonna 2016 Dagsmarkin kylään. Tällä hetkellä tehdas sijaitsee Mellilässä ysitien varrella.
 

Ketkä yrityksen omistavat?

Dagsmark Petfood Oy:n perusti 2016 viisi suomalaista elintarvike- ja lemmikkialan konkaria. He halusivat tuoda markkinoille laadukkaan kotimaisen koiranruuan, jota voivat tarjota myös omille lemmikkiperheenjäsenilleen. 

Yrityksen toimitusjohtajana toimii Laura Strömberg. Lisäksi yritystoiminnassa on mukana myös joukko suomalaisia yksityissijoittajia, sekä Pauligin suvun sijoitusyhtiö English Tea Room. 

Perustajat: 

  • Laura Strömberg 
  • Pekka Siivonen-Uotila 
  • Topi Jurvanen 
  • Jukka Kaitaranta 
  • Börje Norrgård 

Kaikki perustajajäsenet ovat edelleen mukana yrityksen toiminnassa ja syöttävät tuotteita omille perheenjäsenilleen.  

Hallitus: 

  • Pekka Siivonen-Uotila, hallituksen puheenjohtaja  
  • Pia Hortling, hallituksen jäsen
  • Eduard Paulig, hallituksen jäsen
  • Niko Scharlin, hallituksen jäsen   
  • Antto Ratia, hallituksen jäsen  

Laura Strömberg, hallituksen varajäsen 

Miten monta ihmistä Dagsmark Petfood Oy työllistää?

Dagsmark Petfood Oy työllistää muutamia tuotannon työntekijöitä Mellilässä ja kahdeksan hallinnon henkilöä muualla Suomessa. Meillä Dagsmarkilla osaaminen on lokaatiota tärkeämpää näin ollen olemme melko valtakunnallisesti toimiva yritys, sillä hallinnon väkeä työskentelee tällä hetkellä Turussa, Vantaalla, Kuopiossa, Lohjalla ja Luumäellä!  

Valmistusyhteistyö Raisioaqua Oy

Kaksi kotimaista lähitoimijaa ovat yhdistäneet voimansa. Olemme aloittaneet tuotantoyhteistyön vastuullisten kalanrehujen edelläkävijän Raisioaqua Oy:n kanssa. Raisio-konserniin kuuluva Raisioaqua on kerryttänyt vuosikymmenten aikana ainutlaatuisen osaamisen rehujen ja lemmikkieläinten ruokien valmistuksesta. Yhteistyö kotimaisen toimijan kanssa on menestyksekästä, kun molemmat yritykset jakavat samanlaisen arvopohjan; tekemisen keskiössä on kestävä, kotimainen puhtaan ruoan tuotanto suurella sydämellä. 

Jälleenmyynti, saatavuus ja tuotekehitys

Onko yrityksellä muita tuotemerkkejä?

Dagsmark Petfood valmistaa koirien kuivaruokaa Dagsmark -brändin alla. Lisäksi tuoteperheeseemme kuuluu Dagsmark Luumäki-puruluut, jotka meille valmistaa kotimainen perheyritys Kokkolan Nahka.  

Valmistaako Dagsmark muuta kuin koiranruokaa?

Tällä hetkellä valmistamme koiranruokaa ja valmistutamme puruluita. Tuotekehityksessä on monia uutuustuotteita useisiin eri segmentteihin – toivottavasti pääsemme kertomaan niistä mahdollisimman pian! 

Onko tuoteperheeseen tulossa uusia tuotteita?

Tuotekehityksessä on monia uutuustuotteita useisiin eri segmentteihin – toivottavasti pääsemme kertomaan niistä mahdollisimman pian! 

Miksei Dagsmarkia myydä kaikissa erikoisliikkeissä, miksi olemme marketeissa?

Haluamme, että laadukasta koiranruokaa on helppo ostaa marketeista ruoka- ja muiden ostosten yhteydessä. Tästä syystä Dagasmark-koiranruokia on saatavilla mm. K-, S-, Halpa-Halli-, Hankkija- ja IKH-ketjujen myymälöistä ympäri Suomen. Jälleenmyyjiämme on jo yli tuhat, joiden joukosta löytyy myös erikoisliikkeitä. Jälleenmyyjäkenttämme kasvaa koko ajan. 

Voiko Pohjanmaalla valmistettua ruokaa kutsua lähiruoaksi, kun matkaa esim. Helsinkiin on paljon?

Mielestämme voi. Tarkka lähiruuan määritelmä puuttuu, mutta yleisesti sillä viitataan kotimaiseen ruokaan, joka edistää paikallistaloutta ja työllisyyttä, jonka jakeluketju on mahdollisimman lyhyt ja joka on täysin jäljitettävissä. Nämä kaikki kriteerit täyttyvät tuotteidemme osalta. Verrattuna esimerkiksi suomalaisten toimijoiden jälleenmyymiin tuontiruokiin, jotka on usein valmistettu Keski-Euroopassa, Dagsmarkin valmistama ruoka on tuotettu ja valmistettu erittäin lähellä. 

Miksi tuotteiden nimet ovat Savo, Häme ja Lappi, kun tehdas sijaitsee Pohjanmaalla ja tuotemerkin nimi on Dagsmark Petfood?

Olemme halunneet luoda suomalaisuudesta kertovan maakuntatuotesarjan. Tulevienkin tuotteidemme nimet kuvaavat suomalaisille tuttuja kaupunkeja ja paikkoja. Mielestämme meitä lähellä olevat paikat kuvaavat hyvin sitä, mikä on tuotteidemme ydin; suomalaisessa ympäristössä kasvatettua, puhtaista raaka-aineista valmistettua terveellistä ruokaa. 

Mistä pakkaukset tulevat?

Ostamme puruluiden ja kuivaruokien pakkaukset kotimaisilta toimijoilta, jotka tuovat pakkausmateriaalin Euroopasta. Olemme suuret korvat höröllä koko ajan, josko pääsisimme pian hyödyntämään kotimaista raaka-ainetta myös pakkauksissa! Kaikki käyttämämme pahvi on jo kotimaista!

Mistä vitamiiniseokset tulevat?

Vitamiiniseokset ostamme kotimaiselta perheyritykseltä, joka tuo seokset Keski-Euroopasta. Suomesta vastaavia valmisteita ei ole saatavilla, mutta toivomme, että alan toimijat heräävät tarpeeseen pian ja saamme kotimaisen raaka-aineen myös tämän osalta.