Hiilitassunjälkeä pienentämässä – Etätyö ja miten se meillä toimii

Hiilitassunjälkeä pienentämässä – Etätyö ja miten se meillä toimii

Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF kannustaa etätyöhön, sillä se pienentää hiilijalanjälkeä, päästöjä ja lisää tehokkuutta sekä työtyytyväisyyttä. Etätyössä työ tuodaan ihmisen luokse ja liikkumistarve vähenee olennaisesti. Etätyöskentely asettaa organisaatiolle uudenlaisia haasteita, mutta tuo myös lukemattomia hyötyjä. Meillä Dagsmarkilla etätyö on luontainen osa ympäristövastuuta sekä yrityskulttuuria. Hallinnon työntekijämme työskentelevät viidessä eri lokaatiossa ympäri Suomea ja suurin osa tapaamisista ja palavereista hoidetaan verkon yli. Tuotannon työntekijät puolestaan ovat läheltä tehdasta työllistyneitä paikallisia, jolla saadaan omalta osalta pienennettyä ympäristön kuormitusta.

Koostimme työntekijöidemme vaihtelevan arjen viikon ajalta yhteen, jotta voimme kertoa miten etätyö meillä toimii ja millaisia hyötyjä meidän organisaatiossamme on havaittu. ”Etätyö vaatii johtamiselta järjestelmällisyyttä, pelisilmää ja hiukan viitseliäisyyttä, mutta toisaalta on antoisaa työskennelle itseohjautuvan ja tehokkaan ohjuksen kipparina kun jokainen tuntee oman vastuunsa ja on etätyön myötä velvoitettu voimakkaaseen itseohjautuvuuteen”, sanoo Dagsmark Petfoodin toimitusjohtaja Laura Strömberg, joka työskentelee pääsääntöisesti kotonaan Paraisilla.

Meidän lauma, titteleineen ja sijainteineen:
Laura Strömberg – Toimitusjohtaja – Parainen
Reija Hoffrén – Kehitysjohtaja – Kuopio
Tony Norrgård – Tehtaanjohtaja – Karijoki
Jessi Landen – Brand manager – Rovaniemi
Katja Honkasalo – Tuotantopäällikkö – Turku
Jasmin Pyykkö – Markkinointikoordinaattori – Luumäki
Tiina Järvinen – Tuotannon esimies – Karijoki

Maanantai:

Laura, Parainen:
Kotitoimistopäivä, jonka aloitan pihaliikunnalla kuten arkisin jokaisen aamuni. Viikkopuhelinpalaverit johtoryhmän ja markkinoinnin kanssa potkaisevat viikon kivasti käyntiin! Huikeita juttuja taas tulossa. Lounaan jälkeen hiukan taloudellisia laskelmia, myynnin raportointia sekä pistäytyminen kokouksessa Turussa yhteistyökumppanin luona.
Ajokilometrit: 36km.

Reija, Kuopio:
Kotitoimistopäivä. Viikko alkoi rutiininomaisesti: puhelinpalavereja ja sähköposteja.
Ajokilometrit: 0 km

Tony, Karijoki:
Päiväni koostui tuotannon suunnittelusta, ohjaamisesta sekä valvonnasta. Valmistelin tehtaalla konehuoltoa ja piirsin uusia linjastoja. Olin koko päivän toimistolla ja tehdastiloissa puuhastelun lisäksi tein töitä päätteellä kuten tarjouspyyntöjä ja laskelmia. Piipahdin pitämässä palaverin naapurikunnan jälleenmyyjän kanssa.
Ajokilometrit: 74 km

Jessi, Rovaniemi:
Kotitoimistopäivä. Pitkä aamulenkki koirien kanssa ja samalla puhelinpalaveri Lauran kanssa. Rutiinitehtävien hoitoa ja muutama materiaalihankinnan kilpailutus sähköpostitse.
Ajokilometrit: 0 km

Katja, Turku:
Kotitoimistopäivä. Rauhallinen aamu, koirille kunnon lenkki ja sen jälkeen rutiinitehtäviä kuten tilauksien käsittelyä, tuotannon ohjausta, meilejä ja puhelinpalaveri.
Ajokilometrit: 0 km

Jasmin, Luumäki:
Kotitoimistopäivä. Työlistalla: Sähköposteihin vastaaminen, face-viestit sekä some-seuranta. Lisäksi tein postilähetyksien seurantaa ja tarkastelua. Illalla koiralenkin jälkeen ehdin vielä pienen kotisivujen päivityksen.
Ajokilometrit: 0 km


Tiina, Karijoki:
Tehtaalla uuden viikon aloitus: uusien tilausten tulostamista ja tietojen kirjaamista, tuotannon viikkopalaverin valmistelu ja pitäminen. Lounaan jälkeen lähtevien tilausten valmistelua, pussipakkausten kirjanpidon tekeminen, linjalla pussitusta ja laatikointia, tietokoneella paperitöitä sekä iltapäivällä vielä linjan loppusiivousta.
Ajokilometrit: 44 km

Tiistai:

Laura, Parainen:
Autolla Helsinkiin, jossa otin vastaan vieraita Tallinnasta. Kävimme koko päivän kestäneessä palaverissa asioita läpi pitkälle aikavälille, jotta tapaamisesta saadaan täysi hyöty irti. Illalla ajo takaisin Turkuun.
Ajokilometrit: 320 km

Reija, Kuopio:
Kotitoimistopäivä. Tein tuoteryhmästrategian viimeistelyn ja tk-koeohjelman päivitys. Lounaan jälkeen päivä kului tiiviisti loppuviikon tapaamisiin valmistautuessa ja materiaaleja tehdessä. Illan päälle pakkasin vielä laukut loppuviikon reissua varten.
Ajokilometrit: 0 km

Tony, Karijoki:
Päivä tehtaalla jälleen. Kävimme koko hallinnon yhteisen Skype-palaverin ja kävimme ajankohtaisia asioita läpi. Tuotannossa ohjasin, valvoin ja avustin ison kampanjaerän matkaan saamisessa. Tuotannon tiloissa tehtiin pieniä sähkötöitä, joissa olin avustamassa. Lisäksi tehtaalle asennettiin kauan kaivattu kuitu internet-yhteyttä vahvistamaan! Kyllä meni iltapäivä rattoisasti raaka-ainetoimittajien kanssa viestiä vaihdellessa uutta, tuulennopeaa kuitulinjaa pitkin. Tiistaillekin mahtui palaveri, mutta onneksi aivan vieressä, Tiukassa.
Ajokilometrit: 38 km

Jessi, Rovaniemi:
Kotitoimistopäivä. Puhelinpalavereja aamusta yhteistyökumppaneiden kanssa. Some-kalenterin suunnittelua tuleville viikoille sekä suunnitelman läpikäynti Jasminin kanssa. Sää oli täydellinen, joten iltapäivän blogitekstin kirjoitus hoidettiin pihalla.
Ajokilometrit: 0 km

Katja, Turku:
Tehdaspäivä. Laaduntarkkailua, omavalvontanäytteet, palaveri, tuotannon ohjaus, kirjanpitoa ja muita rutiinitehtäviä. Tehtaalla oli vilkas tuotantopäivä ja tavaraa liikkui rekkatolkulla! Jäin yöpymään tehtaan yhteydessä olevassa asunnossa ja säästin ajokilometrejä.
Ajokilometrit: 250 km

Jasmin, Luumäki:
Kotitoimistopäivä. Täydellinen sää siirtää toimisto pihalle. Tein tuotevertailua tuotekehitykselle, kävin tutkimassa tuotteita kauppakierroksella. Illan viiletessä palasin sisään ja hoidin vielä
sähköpostit, somet (sis. face- ja instaviestit) ja tein muutamia postilähetyksien osoitekortteja.
Ajokilometrit: 50 km

Tiina, Karijoki:
Tehtaalla normaalipäivä: Pikkutilausten kasaamista, kuljetustilausten tekoa, paperitöitä, linjalla pussitusta sekä iltapäivällä rutiinilla linjan loppusiivousta. Tavaraa lähti melko paljon ja päivä meni todella nopeasti!
Ajokilometrit: 44 km

Keskiviikko:

Laura, Parainen:
Kotitoimistopäivä Turussa. 4 puhelinpalaveria, loppuviikon kokouksiin valmistautumista sekä pitkä lenkki assari Ässän kanssa.
Ajokilometrit: 0 km

Reija, Kuopio:
Kotitoimistopäivä. Lukuisia skype- ja puhelinpalavereja. Pyrin hoitamaan juoksevia asioita tänään, sillä loppuviikko menisi tapaamisissa Helsingissä. Iltapäivällä tyhjensin vielä to do-listan ja meiliboksin odottavista asioista.
Ajokilometrit: 0 km

Tony, Karijoki:
Vieraita tehtaalla. On aina mukava saada yhteistyökumppaneita ja edustajia käymään myös tehtaalla. Olen ylpeä saadessani näyttää meidän tiloja, jonka lisäksi on mukava kun omia ajokilometrejä voi hiukan säästää.
Ajokilometrit: 0 km

Jessi, Rovaniemi:
Reissupäivä. Tapasin Rovaniemen alueen jälleenmyyjiä ja tein muutaman kauppakäynnin. Ajomatkoilla hoidin muutaman puhelun ja illalla kävin lukemattomat sähköpostit läpi. Yhteistyökumppaneilta oli tullut todella hienoja materiaaleja tuleviin markkinointikampanjoihin!
Ajokilometrit: 98 km

Katja, Turku:
Toinen tehdaspäivä. Pyrin aina tekemään vähintään kaksi peräkkäistä tehdaspäivää, kun ajan Karijoelle. Tarvike- ja materiaalitilauksia, Ruokaviraston näytteenottokäynti, meilejä sekä tuotannon palaveri. Tiiviin päivän jälkeen pääsin lähtemään kotimatkalle.
Ajokilometrit: 250 km

Jasmin, Luumäki:
Kotitoimistopäivä. Rakensin muutamia presiksiä ja fiksasin uuden hinnaston. Lisäksi viestittelin asiakkaiden kanssa somessa ja ihailin ihmisten mahtavia kesäkuvia!
Ajokilometrit: 0 km

Tiina, Karijoki:
Tehtaalla auditointipäivä. Auditoinnin jälkeen ehdimme vielä normaalitöihin; linjalla pakkaamista, paperitöitä sekä siivousta.
Ajokilometrit: 44 km

Torstai:

Laura, Parainen:
Junalla Helsinkiin, jossa palaveripäivä. Junamatkustamisesta on tullut ihan suosikkini! On tehokasta, kun matka-ajan voi käyttää täysipainoisesti työn tekoon ja matka taittuu kuin itsestään. Pyrin aina käyttämään junaa, kun se suinkin on mahdollista.
Ajokilometrit: 0 km

Reija, Kuopio:
Palaveripäivä Helsingissä.
Aamulento Kuopio-Helsinki
Ajokilometrit: 0 km

Tony, Karijoki:
Vierailupäivä teollisuusyrityksessä. Avartavaa nähdä miten muissa yrityksissä tehdään asioita!
Ajokilometrit: 195 km

Jessi, Rovaniemi:
Kotitoimistopäivä. Rutiinihommia, myynnin ennustamista, tilauskirjan painatus ja somesuunnitelman jalkauttamista. Käsittelin asiakaspalvelukysymyksiä ja sponsorikyselyitä.
Ajokilometrit: 0 km

Katja, Turku:
Kotitoimistopäivä. Reissupäivien jälkeen on kiva aloittaa aamu rauhallisemmin ja tehdä rutiinitehtäviä pois pöydältä. Puhelinpalaverejä oli jonossa useampi sekä toki tukku meilejä, muutama tuotekehityssuunnitelma, jonka jälkeen tein vielä useampia laskelmia.
Ajokilometrit: 0 km

Jasmin, Luumäki:
Helatorstai. Vapaapäivä.
Ajokilometrit: 0 km

Tiina, Karijoki:
Tehtaalla rutiinitoimia; Linjalla pakkaamista, kuljetustilausten tekemistä, lähtevien tilausten valmistelua. Iltapäivällä käytiin laatupalaveri Katjan ja Reijan kanssa sekä toisella varastolla.
Ajokilometrit: 50 km

Perjantai:

Laura, Parainen:
Hallituksen strategiapäivä Helsingissä, josta paluu yhtiökumppanin kyydillä Turkuun. Matkalla oli hyvin aikaa käydä vielä antoisia palavereja läpi ja tehdä suunnitelmia.
Ajokilometrit: 0 km (koska kimppakyyti).

Reija, Kuopio:
Palaveripäivä Helsingissä.
Iltalento Helsinki-Kuopio.
Ajokilometrit: 0 km

Tony, Karijoki:
Laadunvalvonnan tsekkauslista viikonloppua vasten. Poikkeamia ei havaittu ja kaikki sujui hienosti. Työvuorosuunnittelua tuleville viikoille, kesälomakaudesta, johtuen tähän meni hiukan normaalia pidempään. Kävin muutamia puhelinpalavereja sekä kirjoitin tiedotteen muulle hallinnolle kuten joka perjantai. Tiimipalaveri ja hyvien kahvien kautta viikonlopun viettoon.
Ajokilometrit: 0 km

Jessi, Rovaniemi:
Aamu tiukasi koneella sähköpostin ja somen parissa. Kirjoitin viikkotiedotteen hallinnolle sekä tein puhelinhaastattelun blogitekstiä varten. Iltapäivällä suuntasin kohti Saariselkää, jossa pidettiin Yöttömän yön -agilitykilpailut joita sponsoroimme. Toimin samaisissa kilpailuissa myös tuomarina, joten sain hoidettua kaksi kärpästä yhdellä ajolla.
Ajokilometrit: 230 km

Katja, Turku:
Kotitoimistopäivä. Sää suosii, joten tänään työt tehdään ulkona. Viikkotiedote hallinnolle, muutama puhelinpalaveri sekä tuotannonsuunnittelua lähiviikoiksi. To do-lista tuli juuri sopivasti tyhjäksi ennen viikonloppua.
Ajokilometrit: 0 km

Jasmin, Luumäki:
Kotitoimistopäivä. Ensin aamusta perusrutiinit kuten sähköpostit, somet ja postilähetyksien osoitekorttien tekeminen. Kuukauden vaihteen lähestyessä kuukausirutiinit: kuukauden kirjanpito tarkastaminen ja valmiiksi kirjaaminen. Ehdin vielä kirjoittaa ja julkaista blogiartikkelin.
Ajokilometrit: 0 km

Tiina, Karijoki:
Tehtaalla tuotantopäivä: Pakkaamista linjalla, paperitöitä, kuljetustilausten tekoa sekä iltapäivällä tehokasta viikkosiivousta.
Ajokilometrit: 44 km

Yhteensä:
Ajokilometrit: 1731 km
Lennot: 2 kpl
Junamatkat: 1 kpl

Ajokilometrit jyvitettynä seitsemälle ihmiselle ja viidelle päivälle tekee 48 ajokilometriä jokaiselle päivittäin. Joka tarkoittaisi 24 kilometrin yksisuuntaista työmatkaa joka päivä. Vertailuksi voidaan todeta, että esimerkiksi Jessi asuu syrjäseudulla, josta lähimpään kyläkauppaan on 36 km ja lähimpään kaupunkiin 50 km, joten työllistyminen alle 24 km päähän kodista ilman etätyötä voisi olla hyvinkin vaikeaa.

Viikot on koostettu huhti-kesäkuu välillä eivätkä ole kaikilla työntekijöillä näin ollen samalta ajanjaksolta.

Lue myös millainen on koko Dagsmark Petfoodin hiilitassunjälki
http://dagsmarkpetfood.fi/dagsmark-petfood-laski-hiilijalanjalkensa-ymparistotietoisten-tassukansalaisten-iloksi

 

Takaisin blogiin