Hiilitassunjälki toiminnan pohjantähtenä

Hiilitassunjälki toiminnan pohjantähtenä

Dagsmarkin hiilitassunjälki lasketaan joka vuosi ja se kertoo toiminnasta aiheutuneet kasvihuonekaasupäästöt. Kun nämä toiminnan ympäristö- ja ilmastovaikutukset tunnetaan, myös kehitystyötä on helpompi viedä oikeaan suuntaan. Hiilitassunjälki on laskettu vuodesta 2018 asti.

Hiilitassunjälkemme ohjaa toimintaamme ja kertoo, mihin meidän tulee ilmastosyistä kiinnittää huomiota. Laskenta on jo todella kattava ja kuvaa päästöjä entistä yksityiskohtaisemmin. Nyt laskentaan otettiin mukaan aiempien päästöjen lisäksi kodin ja työpaikan välisen liikenteen päästöt, myytyjen tuotteiden käytöstä poiston päästöt ja vuoden aikana tulleiden uusien tuotteiden päästöt”, kertoo Dagsmarkin vastuullisuuspäällikkö Reetta Haapasalo.

Raaka-aineilla suuri vaikutus

Päästöt voidaan jakaa scope-luokkiin. Scope 1 kuvaa suoria päästöjä, jotka syntyvät esimerkiksi Dagsmarkin omasta energiantuotannosta ja Mellilän tehtaasta. Scope 2 sisältää ostetun energian päästöt, mitkä Dagsmarkilla ovat nolla, sillä kaikki ostettu energia on uusiutuvaa. Scope 3 sisältää epäsuoria päästöjä, jotka syntyvät sekä ennen että jälkeen Dagsmarkin oman tuotannon. Tällaisia ovat esimerkiksi investoinnit, raaka-aineet, liikematkustus, työmatkaliikenne ja jätteet.

”Vuoden 2021 uusia tuotteisiin kuului esimerkiksi koko kissanruokasarja. Uuden märkäruokatuotantolinjaston hankinnalla olikin suuri vaikutus hiilijalanjälkeemme. Toinen merkittävä päästölähde olivat raaka-aineet siitäkin huolimatta, että tuotteidemme keskeisimpiä eläinperäisiä raaka-aineita ovat kotimainen kana ja Itämeren silakka, jotka ovat ympäristöystävällisemmästä päästä.

Suurimmat hiilitassunjäljen pienentämismahdollisuudet liittyvät juuri raaka-aineisiin ja olemmekin tänä vuonna lähteneet rohkeasti kokeilemaan ekologista mustasotilaskärpäsentoukkaa kissan- ja koiranruoissamme.”

Dagsmarkin tuoteperhe kasvaa hurjaa vauhtia, eikä päästöjen vertailu vuositasolla ole siksi helppoa. Yrityksessä onkin otettu käyttöön mittari, jossa päästöt on suhteutettu tuotantokiloihin. Näin tarkasteltuna tuotannon hiili-intensiteetti oli vuonna 2021 samaa luokkaa kuin vuonna 2020, kun märkäruokalaitteiden investoinnin hiilipäästöt jätetään vertailun ulkopuolelle.

”Meillä on mielenkiintoisia suunnitelmia liittyen tuotekehitykseemme sekä Mellilän tehtaan kehittämiseen ympäristöystävällisemmäksi. Sitten kun hiilitassunjäljen pienentämiseksi ei enää ole merkittäviä keinoja jäljellä, on myös aika alkaa miettiä hiilitassunjäljen hyvitysmahdollisuuksia.”

Puolueeton toteuttaja, kansainväliset standardit

Hiilitassunjälkilaskennan on toteuttanut Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Yritys on voittoa tavoittelematon kiertotalouden sekä ympäristövastuun puolueeton asiantuntija.

Laskenta noudattaa Greenhouse Gas Protocol Corporate Accounting and Reporting- sekä ISO 14064-1-standardeja. Kyseessä ovat yleisimmät kansainväliset standardit organisaatioiden hiilijalanjäljen laskennassa.

 

Takaisin blogiin