Öljypellava on yksivuotinen, 55 – 60cm korkuinen kasvi, josta saadaan öljyä ja proteiinia, kuitupellava, josta valmistetaan vaatteita, on korkeampivartinen täysin eri kasvi. Pellava on maailman vanhimpia viljelykasveja ja sen monet hyödyt on tunnettu jo vuosisatoja. Ravintoarvoiltaan pellavalla on ainutlaatuisen korkeat omega -rasvahappopitoisuudet, jonka lisäksi pellava sisältää runsaasti vatsaa helliviä kuituja.
Ravintorikkautta ja vatsaa helliviä kuituja
”Koiran ruokaan pellavaa kannattaa lisätä ensisijaisesti juurikin hyvien rasvahappojen ja kuidun vuoksi. Omega -3 ja -6 -rasvahapot tekevät ihmeitä turkille, iholle ja tassuille. Lisäksi ainakin itse imuroidessa voi konkreettisesti havaita, miten paljon vähemmän karvaa koirasta lähtee, kun se syö pellavaa”, nauraa pellavavalmistaja Linseedin markkinointipäällikkö Annemari Hahto. Dagsmark -koiranruoissa pellavaa lisätään jokaiseen tuotteeseen optimaalinen määrä. ”Koiran ruokaan lisättävä pellava täyttää kaikki elintarviketeollisuuden vaatimukset tuotteelle, joten käytännössä koiran ruokaan lisätään aivan samankaltaista pellavarouhetta, jota voit itse lisätä puuron päälle tai vaikkapa sämpylätaikinaan”, Hahto kertoo.
Linseed on Pohjanmaalla, Kauhajoella toimiva yritys, joka valmistaa lukuisia tuotteita pellavasta ”Yhteistyö Dagsmarkin kanssa on uniikki emmekä toimita pellavaa muille lemmikkiruokatoimijoille. Toisaalta kotimaista valmistusta ei taida muilla olla”, Annemari lisää. Linseedillä on noin 50 sopimusviljelijää pääsääntöisesti Etelä-Pohjanmaan alueella, jotka tuottavat heille öljypellavaa. ”Meille on tärkeää olla merkittävä työllistäjä nimenomaan paikallisesti ja olemme todella ylpeitä, kun voimme kertoa meidän pellavan tulevan aidosti läheltä. Tämä lyhentää osaltaan myös kuljetusmatkoja ja näin ollen päästöjä, joka on meille tärkeä arvo”, Hahto toteaa tyytyväisenä. Yritys on todella sitoutunut arvoihinsa, joista paikallisuus korostuu. Hahto kertoo, että jopa kuljetusliike valittiin paikallisten toimijoiden keskuudesta nimenomaan kuljetusmatkojen ja kilometrien optimoimiseksi. Esimerkiksi Dagsmarkin tehtaan ja Linseedin tehtaan välimatka on vain noin 40 kilometriä, joten ympäristöä kuormittava rekkaralli on onnistuttu pitämään todella kohtuullisena.
Miten pellava päätyy pellolta pussiin? Kysyimme tätä pellavan asiantuntijalta ja saimme kattavan prosessikuvauksen.
”Ensin pellava tietenkin viljellään ja kasvatetaan täällä Etelä-Pohjanmaalaisilla pelloilla. Viljelijät ottavat siemensadon talteen leikkuupuimurilla ja toimittavat sen Linseed Oy:lle varastoitavaksi. Ennen pellavaerän toimittamista lajitteluun ja varastointiin siitä on tutkittu esinäyte ulkopuolisen laboratorion toimesta. Näin varmistetaan, että jokainen pellavaerä täyttää kaikki laatuvaatimukset. Ensimmäinen tehtaan puolella tehtävä toimenpide pellavalle on hellävarainen paahto. Paahtamisen jälkeen pellava rouhitaan ja pakataan suursäkkiin. Koko prosessi on hyvin valvottu ja tehokas, jolloin voidaan varmistua, että valmis tuote on korkealaatuinen ja turvallinen”, Annemari Hahto selvittää.
Prosessia kuvatessa Annemari nostaa esille, että Linseedin tehdas ei tuota ollenkaan jätettä vaan tuotantoprosessin jäämät kuten kuoret ja mahdolliset rikkakasvit käytetään biopolttoaineena. ”Muutoinkin pellava on todella ekologinen viljelykasvi, joka tarvitsee niukan lannoituksen. Se kasvaa kohtuullisella vesimäärällä, tekee niukkanakin vuonna runsaan sadon, jonka lisäksi pellavaa ei tarvitse ruiskuttaa kemikaaleilla, koska pellavalla ei ole luontaisia vihollisia eikä kasvitauteja”, Annemari jatkaa.
Pellavan etuja kuunnellessa ja kerratessa ei voi välttyä ajatukselta, että miksi en lisäisi pellavaa myös omaan ruokavaliooni. Linseed tuottaa mm. Valo24h paahdettu rouhittu pellava -tuotteita, sekä Lumina -tuotteita, joiden avulla pellavan saa helposti lisättyä omaan ruokavalioon. Koiralle helpoin ja mieluisin tapa nauttia pellavaa lienee Dagsmark -kuivaruokien nauttiminen päivittäisenä ravintona.
Tutustu Valo24h -tuotesarjaan. Linkki https://www.valo24h.fi/
Tutustu Lumina -tuotesarjaan. Linkki https://www.gflumina.fi/
Tutustu Linseed Oy:n toimintaan. Linkki https://www.linseed.fi/