Älä jätä minua huomiotta – Dagsmarkin vinkit vuoden jännittävimpään iltaan

Älä jätä minua huomiotta – Dagsmarkin vinkit vuoden jännittävimpään iltaan

Uusivuosi voi olla monelle koiralle raskas kokemus, jos paukut ja välke pelottavat. Tilanne voi olla uusi omistajallekin, jos vanha koira alkaa yhtäkkiä pelätä tai pentu ei olekaan niin rautahermoinen, kun arki on antanut olettaa. Uudenvuoden räiske on melko uniikkia meteliltään verrattuna vuoden muihin päiviin. Koiraihmisten uusivuosi voikin näyttäytyä koirattomille kovin erilaisena ja tylsänä, mutta ainahan voi kutsua koirallisia kavereita viettämään uuttavuotta samaan paikkaan!

Tärkeintä uudenvuoden vietossa onkin toimia koiran ehdoilla. On epäreilua jättää koira yksin pelottavaan tilanteeseen, vaikka koira ei olisikaan pelonmerkkejä ennen näyttänyt. Tässä muutama vinkki, miten selvitä uudestavuodesta mahdollisimman koiraystävällisesti.


Hoida ulkoilut ennen ja jälkeen raketteja

Kotona on hyvä hoitaa lenkitykset jo päivällä. Nyrkkisääntönä on, että rakettien ampumisaikana klo 18–02 ei ole mitään asiaa ulos. Tämä aika on normaali työpäivän pituus ja koira selviää sen yleensä hyvin ulkoilematta.



Koiran voi esimerkiksi viedä heti aamusta pitkälle lenkille (kytkettyinä tietysti) ja antaa iltaruoan normaalia aikaisemmin, jotta viimeinen ulkoilu ehditään hoitaa hyvissä ajoin ennen raketteja. Seuraavan kerran ulos kannattaa mennä vasta yöllä, sallitun ampumisajan jälkeen. Koska rakettien myynti alkaa aina etupainoisesti, ei kannata koskaan luottaa siihen, että pauketta kuuluisi vain sallittuna aikana.

Kun lenkkeilet uutenavuotena, pidä koira aina kytkettynä tukevasti. Mielellään vielä tuplavarmistettuna pannassa, valjaissa ja kahdella hihnalla. Tämä tuntuu ehkä hassulta, mutta voi pelastaa isolta harmilta.

Rauhoita sisätilat

Kun ulkoilusta on suoriuduttu mallikkaasti, voidaan loppuilta viettää turvallisesti sisätiloissa. Voit vaimentaa ulkoa kantautuvat välähdykset ja paukkeen sulkemalla ikkunat sekä verhot. Radion tai television äänet taustalla auttavat myös peittämään epämiellyttävät äänet.

Jos mahdollista, voi koiralle tehdä turvallisen pesän huoneeseen, johon pauke kulkeutuu huonommin, kuten kylpyhuoneeseen. Muista, että vaikka et itse havaitse ilotulitteita, voi koira kuulla ne kaukaakin. Myös pelkkä ruudin haju voi laukaista koirassa pelon. Panikoiva koira voikin tehdä yllättäviä liikkeitä, joten kulje varovaisesti ulko-ovista, ettei koira pääse livahtamaan karkuun!

Ota lemmikistä hajunäyte

Vaikka varautuisit lemmikin uuteenvuoteen huolellisesti, voi vahinkoja tapahtua. Kannattaa siis varmistaa, että lemmikistä on tuore hajunäyte etsijäkoirien varalle. Tästä on erityisesti apua kodissa, jossa on useampi lemmikki, sillä vain kadonneen lemmikin hajua voi olla vaikea löytää kotoa sen sekoittuessa muiden lemmikkien ominaistuoksuihin. Ota siis lemmikiltä karvatupsu tai irtokarvaa Minigrip-pussiin hajunäytteeksi. Pussin voi myös laittaa pakkaseen, sillä se säilyy siellä jopa vuoden. Katso myös Etsijäkoiraliiton ohjeista, miten toimia lemmikin kadotessa.


Tarvittaessa hae apua eläinlääkäristä

Toisinaan on tilanteita, kun paraskaan varautuminen ei riitä ja koiran olo on tukala varotoimista huolimatta. Tällöin kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.

”Koirille on olemassa reseptilääkkeitä, joilla äänipelosta aiheutuvaa ahdistusta ja pelkoreaktiota voidaan lievittää. Kyseessä on kuitenkin aina tilanne, joka vaatii käynnin eläinlääkärillä. Eläinlääkäri punnitsee tapauskohtaisesti, onko lääkitys koiralle oikea vaihtoehto”, kertoo eläinlääkäri Christa Saksa.

 

Turvallista vuoden jännittävintä iltaa!

Takaisin blogiin