Skip to main content

Ostoskori

Uusivuosi voi olla monelle koiralle raskas kokemus, jos paukut ja välke pelottavat. Tilanne voi olla uusi omistajallekin, jos vanha koira alkaa yhtäkkiä pelätä tai pentu ei olekaan niin rautahermoinen, kun arki on antanut olettaa. Uudenvuoden räiske on melko uniikkia meteliltään verrattuna vuoden muihin päiviin. Koiraihmisten uusivuosi voikin näyttäytyä koirattomille kovin erilaisena ja tylsänä, mutta ainahan voi kutsua koirallisia kavereita viettämään uuttavuotta samaan paikkaan!

Tärkeintä uudenvuoden vietossa onkin toimia koiran ehdoilla. On epäreilua jättää koira yksin pelottavaan tilanteeseen, vaikka koira ei olisikaan pelonmerkkejä ennen näyttänyt. Tässä muutama vinkki, miten selvitä uudestavuodesta mahdollisimman koiraystävällisesti.

Hoida ulkoilut ennen ja jälkeen raketteja

Kotona on hyvä hoitaa lenkitykset jo päivällä. Nyrkkisääntönä on, että rakettien ampumisaikana klo 18–02 ei ole mitään asiaa ulos. Tuo on normaali työpäivän pituus ja koira selviää sen aivan varmasti pissimättä.

Meidän perheessämme koirat saavat uutenavuotena heti aamusta pitkän lenkin (kytkettyinä tietysti) ja iltaruoka annetaan jo noin klo 14, jotta lenkille voidaan mennä klo 15. Seuraavan kerran ulos mennään vasta räiskeen jälkeen. Näin olemme välttyneet altistumasta pahimmalle paukkeelle, vaikka nykyisestä porukasta kukaan ei suoranaisesti pelkääkään. Koska rakettien myynti alkaa aina etupainoisesti, ei kannata koskaan luottaa, että pauketta kuuluisi vain sallittuna aikana.

Kun lenkkeilet uutenavuotena, pidä koira aina kytkettynä tukevasti. Mielellään vielä tuplavarmistettuna, pannassa ja valjaissa. Tämä tuntuu ehkä hoopolta, mutta voi pelastaa isolta harmilta. Kuvassa Miki näyttää mallia uudenvuoden komeimmasta katumuodista.

Vietä koiraystävällinen uusivuosi hotellissa

Pelkäävien koirien onneksi myös monet yritykset ovat ojentaneet auttavan kätensä ja järjestävät koirille uudenvuoden juhlia. Yhteistyökumppanimme Clarion Hotel järjestää joka vuosi koirien uudenvuodenjuhlan. Hotellin äänieristetyt huoneet ja lentokenttäympäristö, jossa ei saa ampua raketteja, takaavat koirille erittäin rauhallisen uudenvuoden. Ympäristö on mainio myös omistajille: rauhallinen koira, hiljainen huone, kivaa tekemistä yhdessä koiran kanssa ja huippuluokan ravintolapalvelut saman katon alla. Uudenvuoden koirahuoneet ovat yleensä erittäin suosittuja ja ne varataan nopeasti. Varauslista kuitenkin elää, joten vapaita huoneita kannattaa kysellä.

Mikäli Helsinkiin on turhan pitkä matka, rohkenemme suositella myös Lapland Hotels Oulua. Brändilähettiläämme Tiina on käynyt Hekan ja Sykkeen kanssa kokeilemassa tätä koiraystävällistä hotellin aivan Oulun keskustassa. Lue blogistamme, miten heidän viikonloppunsa sujui!

Tarvittaessa hae apua eläinlääkäristä

Toisinaan on tilanteita, kun paraskaan varautuminen ei riitä ja koiran olo on tukala varotoimista huolimatta. Tällöin kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.

”Koirille on olemassa reseptilääkkeitä, joilla äänipelosta aiheutuvaa ahdistusta ja pelkoreaktiota voidaan lievittää. Kyseessä on kuitenkin aina tilanne, joka vaatii käynnin eläinlääkärillä. Eläinlääkäri punnitsee tapauskohtaisesti, onko lääkitys koiralle oikea vaihtoehto”, kertoo eläinlääkäri Christa Saksa.