Kuulo- ja tukikoirien syysleiritunnelmia

Kuulo- ja tukikoirien syysleiritunnelmia

Suomen Kuulo- ja Tukikoirat Ry:n Syysleiri 2019 vietettiin Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksessa Nurmeksessa syyskuussa. Vauhdikas leiriviikonloppu sisälsi paljon koulutusta, oppeja ja asiaa, mutta myös rentoa yhdessäoloa ja hauskanpitoa. Ohjelmassa oli muun muassa lajiesittelyitä, koiran hyvinvointiluentoja, koulutuksen aloittaneille tutustumista yhdistyksen toimintaan ja koulutuksessa pidempään olleille mm. kaupunkitestin harjoittelua. Vertaistuki ja ajatusten vaihto toisten koiranohjaajien kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Leiriviikonlopulla onkin ikään kuin kaksi tarkoitusta: Viikonloppu on yhdistyksen jäsenille ja toiminnasta kiinnostuneille leiriviikonloppu ja koulutuksessa oleville koirakoille toinen pakollisista koulutusviikonlopuista. Kuulo- ja tukikoiran koulutukseen sisältyy kaksi pakollista kurssiviikonloppua, ensimmäinen on keväällä ja toinen syksyllä. Ilman leiriosallistumisia koirakko ei voi koulutusta suorittaa.

Leiri alkoi perjantaina saapumisella leiripaikalle ja majoittautumisella. Leiripaikka oli upea ja sopi koiraleiripaikaksi erinomaisesti. Upea järvimaisema suorastaan kutsui lenkille koiran kanssa! Leirien ehdoton kohokohta on kerta toisensa jälkeen vanhojen tuttujen tapaaminen, joten perjantai meni leppoisasti kuulumisia vaihdellessa. Lauantaina potkaistiin varsinainen ohjelma käyntiin heti aamusta. Aamu aloitettiin kokoontumalla yhteen. Esittäytymisten jälkeen suunnattiin porukalla yhteislenkille. Yhteislenkin jälkeen oli kaikille osallistujille luento koiran hyvinvoinnista, jonka piti Kristiina Torp. Luento oli asiapitoinen ja osallistujat kuuntelivat korvat tarkkana kaikki Kristiinan vinkit!

Luennon jälkeen porukka jaettiin kahtia. Toisen ryhmän muodostivat leiriläiset ja toisen vielä koulutuksessa olevat koirakot. Leiriläisille oli koirien kanssa ohjelmassa vapaamuotoisempi ”tempputuokio” ja samalla he harjoittelivat erilaisia hyödyllisiä taitoja arjen puuhiin. Kuulo- ja tukikoirat hyötyvät työtehtävissään monenlaisista taidoista, muun muassa kohteen koskettamisesta kuonolla, luopumisesta, vieraiden ihmisten kohtaamisesta sekä paikallaan olemisesta. Näitä taitoja on syytä harjoitella kokeneenkin koiran kanssa aina toisinaan etenkin vaihtelevassa ympäristössä.

Koulutuksessa olevat koirakot lähtivät ulos treenailemaan kaupunkitestiä varten. Läpäisty kaupunkitesti on vaatimus valmistuvalle kuulo- ja tukikoiralle, mutta testin sisältöä voi kuka vain kokeilla oman koiransa kanssa, sillä taidot ovat sujuvan arjen kannalta tärkeitä.

Kaupunkitestin sisältö:

  1. Ovesta kulkeminen nätisti
  2. Ihmisjoukon läpi käveleminen vilkkaalla jalkakäytävällä
  3. Häiriöt (voimakkaat äänet, erilaiset alustat, nopeat liikkeet)
  4. Kadun ylittäminen: pysähtyminen, odottaminen, yli käveleminen vetämättä
  5. Jalkakäytävällä olevan ruoan jättäminen huomiotta (ruoka, ruokakääreet, mukit, roskat, jne.)
  6. Henkilö tulee koskettamaan koiraa (ei saa pomppia päälle, säikähtäää tai reagoida vahvasti)
  7. Paikallaan oleminen julkisessa rakennuksessa 3 min. Koiran tulee kulkea hallitusti rakennuksessa (lattioiden liukkaus, erilaiset alustat).
  8. Rappuset/portaat (ylös, alas) tai hississä kulkeminen (hissiin meno ja poistuminen, hississä oleminen)
  9. Sisäsiisteys (ei tee tarpeitaan sisätiloissa, julkisissa rakennuksissa, ei merkkailua, tms.)
  10. Matkustaminen (julkinen liikenne, auto tai taksi)

Leirin aikana koulutuksessa olevat koirakot treenasivat lisäksi toistensa ohittamista (ihmisiä ja koiria), hihnassa kulkemista, rappusissa kävelyä, ovesta kulkemista sekä paikallaan oloa.
Harjoitteluiden jälkeen kaikille leiriläisille oli järjestetty lelutyöpaja. Iltapäivästä kisailtiin perinteisten leiriolympialaisten parissa. Olympialajeina oli mm. houkutusten highway, herkkupalojen syönti vesiastiasta sekä koiran taluttaminen löysällä hihnalla niin, että ohjaajan talutinkädessä oli täysinäinen vesimuki, josta ei saanut läikkyä vettä. Yllättävän vaikea tehtävä piripintaan täytetyllä mukilla! Kisailu oli hauskaa, joskin voitonnälkäistä.

Vesimukin pitäminen kädessä ei ollut aina helppoa 😀Sunnuntaipäivä meni tutustumalla uuteen lajiin, tokoagiin, jonka saloihin leiriläisiä johdatti Irene Turunen, Koirapalvelu Vihmerä. Tokoagissa on tarkoituksena lisätä omistajan ja koiran yhteistyötä erilaisin tavoin. Osa tehtävistä on tottistyyppisiä ja osa agilitytyyppisiä, mutta monet tehtävät ovat kokonaan uusia – ei siis suoria lainauksia kummastakaan lajista. Työkoirille tämä sopi mainiosti, sillä erilaisten virikkeiden, tehtävien ja ärsykkeiden tarjoaminen kehittää työkoiraa erinomaisesti. Tällä kertaa tehtävänä oli mm. koirakeilausta. Tässä harjoituksessa koiran oli tarkoitus kaataa keilat halutulla tavalla. Tässä pystyi hyödyntämään kuonokosketustreenejä tai tassuläpsyä. Keilaamisen lisäksi oli myös erilaisia seuraamis- ja pujottelutehtäviä, jossa vahvistettiin ohjaajien ja koirien yhteistyötä sekä lähellä kulkemista ja kuulolla pysymistä. Erinomaisia harjoitteita koulutuksessa olevien koirien lisäksi jo valmiille koirille!

Sunnuntain loppuhuipennus oli palkintojenjaot edellisen päivän leiriolympialaisista sekä sponsorituotteiden jakaminen. Jokainen osallistuja sai leiriltä muistoksi pussillisen kotimaista koiranruokaa ja näinollen kaikki osallistuneet nykyiset ja tulevat kuulo- ja tukikoirat pääsivät kokeilemaan Dagsmark-tuotteita.

 

Takaisin blogiin