Usein kysyttyä

VASTUULLISUUS

Missä Dagsmarkin lemmikinruoat valmistetaan?

Dagsmarkin kissojen ja koirien kuivaruokien valmistus on siirretty tuotantomme keskittämishankkeen myötä uudelle yhteistyökumppanillemme Vafo Finlandille. Tuotteiden siirrot aloitettiin kesällä ja ne on toteutettu vaiheittain kesän ja syksyn aikana. Marraskuusta alkaen kaikki Dagsmarkin kissojen ja koirien kuivaruoat valmistaa Vafo Finland nappulatehtaallaan Nokialla. Lemmikkien märkäruoat valmistamme jatkossakin Dagsmarkin omalla tehtaalla Loimaalla.

Mitä kaikkea vastuullisuus tarkoittaa Dagsmarkilla?

Meillä Dagsmarkilla vastuullisuus on syvällä toimintamme sydämessä. Meillä on oma vastuullisuusohjelma ja ympäristöjärjestelmä, laskemme hiilitassunjälkemme vuosittain ja olemme avoimia tuotantoprosesseistamme sekä käyttämistämme raaka-aineista. Olemme myös Ekokompassi-sertifioitu yhtiö. Kannamme vastuumme lemmikeistä, työntekijöistämme ja ympäristöstä. 

Miten varmistatte että tuotteenne on tuotettu vastuullisesti?

Tuotantomme turvallisuutta valvotaan ja meillä on hyväksytty omavalvontajärjestelmä sekä HACCP-turvallisuussuunnitelma. Hankimme kaikki ruoissamme käytetyt valmistusaineet suomalaisilta tuottajilta sekä tarvittaessa joidenkin raaka-aineiden kohdalla luotettavilta ulkomaisilta kumppaneilta. Raaka-ainetuottajat valvovat raaka-aineiden puhtautta ja laatua.

RAAKA-AINEET

Miten lemmikkiruokien laatua valvotaan?

Dagsmark on Ruokaviraston rekisteröimä rehuvalmistaja ja noudatamme rehulainsäädäntöä, jonka piiriin lemmikinruoan kuuluvat. Ruokavirasto valvoo tuotantomme turvallisuutta ja puhtautta. Meillä on hyväksytty omavalvontajärjestelmä ja HACCP-turvallisuussuunnitelma (Hazard Analysis and Critical Control Points). Otamme jokaisesta valmistuserästä näytteitä ja teemme testejä. Ne ovat tärkeä osa tuotteidemme laadunvarmistusta. 

Mistä lemmikkiruokiemme raaka-aineet tulevat?

Käytämme kotimaisia raaka-aineita aina kun se on mahdollista.Ulkomaisia raaka-aineita käytetään vain silloin, jos laatuvaatimukset täyttävien kotimaisten raaka-aineiden saatavuus on heikkoa tai raaka-ainetta ei valmisteta Suomessa. Hankimme kaikki raaka-aineemme tarkoin valituilta raaka-ainetoimittajilta. Ulkomailta hankittavia raaka-aineita ovat esimerkiksi vitamiinit ja tällä hetkellä myös perunahiutale.

Suomessa perunan satokausi 2022 oli huono, ja siksi kotimaisen elintarvikelaatuisen perunahiutaleen saatavuus ja laatu on edelleen heikkoa. Sen takia olemme joutuneet käyttämään poikkeuksellisesti eurooppalaista perunahiutaletta.

Onko Itämeren kalan käyttäminen turvallista?

Itämeren kala mielletään epäterveelliseksi sen sisältämien kemikaalien, dioksiinien, vuoksi.  

 Dagsmarkin käyttämästä kalajauhosta dioksiini on poistettu ja lähetetty ongelmajätteeksi.  

THL:n blogin (11/2018) mukaan tutkijat ovat melko yksimielisiä siitä, että dioksiinien haitat ovat pienet, eivätkä ne mahdu viiden suurimman ympäristöterveysriskin joukkoon. Itämeren kalan syöminen on tämän mukaan turvallista. 

Eikö säilöntäaineeton ruoka pilaannu nopeammin?

Dagsmarkin kuivaruoat säilyvät 1,5 vuotta niiden valmistuspäivästä. Nappularuoka ei pilaannu helposti, koska se on kuivaa. Kun tuote säilytetään sen omassa pakkauksessa suojattuna kosteudelta ja lämpötilan vaihteluilta, tuote säilyy moitteettomana pitkään. 

Dagsmarkin märkäruoat säilyvät noin 2 vuotta niiden valmistuspäivästä. Märkäruoan säilyvyydestä pitää huolen annospussien tiivis pakkaus ja höyrysterilointi, joka tehdään epäpuhtauksien välttämiseksi. Avattu annospussi säilytetään jääkaapissa ja on käytettävä yhden vuorokauden kuluessa.  

Emme käytä missään lemmikinruoissamme säilöntäaineita.

Miksi pakkauksissa ei ole mainittu raaka-aineiden prosenttipitoisuuksia?

Tuoteselosteemme on tarkoituksella kovin lyhyt. Lyhyet ja selkeät tuoteselosteet kertovat myös, että tuotteissamme ei ole mitään ylimääräistä. Kaikki tuotteemme valmistetaan reseptillä, jotka olemme itse kehittäneet. Reseptit ovat meidän aarteitamme emmekä halua paljastaa niistä aivan kaikkea.

Onko liha varmasti turvallista?

Yhtä turvallista kuin meidän ihmisten syömä kotimainen liha. Suomessa ihmisten ja eläinten ruoan laatua ja puhtautta valvoo Ruokavirasto.

Huomion arvoista on, että Suomessa tuotantoprosessit ovat tarkkaan valvottuja ja esimerkiksi tiettyjen antibioottien käyttö eläimillä on ollut kiellettyä jo yli 20 vuoden ajan. Onneksi myös EU:ssa otetaan vuonna 2023 käyttöön eläinlääkeasetus, jonka avulla halutaan rajoittaa mikrobilääkkeiden käyttöä ja erityisesti siitä aiheutuvaa antibioottiresistenssiä.

Mistä vitamiinit tulevat?

Ostamme vitamiiniseokset kotimaiselta perheyritykseltä, joka tuo seokset Keski-Euroopasta. Suomessa vastaavia valmisteita ei ole saatavilla, mutta toivomme, että alan toimijat heräävät tarpeeseen pian ja saamme kotimaisen raaka-aineen myös näiden osalta. 

Mitä osia lihasta käytätte raaka-aineina?

Broilerinlihajauhoa varten käytetään vain elintarvikekelpoisia eläimiä, ei siis esimerkiksi munintakanoja. Myöskään teurastuksen yhteydessä hylätyt tai tiloilla kuolleet broilerit eivät päädy siihen mukaan. 

Märkäruoissa käytetään kotimaista kanaa, jonka toimittaa lietolainen Naapurin Maalaiskana. Käyttämämme liha tulee elintarviketeollisuuden sivuvirroista, minkä avulla edistämme kiertotaloutta ja pienennämme hiilitassunjälkeä. Vaikka hyödynnämme lihantuotannon sivuvirtoja, emme käytä kanan höyheniä, nokkia tai jalkoja.

Mitä hyönteisiä käytätte raaka-aineina?

Käytämme mustasotilaskärpäsen toukkia. Ne ovat ravitseva raaka-aine, jossa on paljon proteiinia ja hyviä rasvoja. Mustasotilaskärpäsen toukat ovat myös ympäristön kannalta kestävä vaihtoehto. Niiden tuotanto vie vähän tilaa sekä energiaa ja tukee samalla kiertotaloutta: toukat hyödyntävät tehokkaasti ravintonaan biojätettä, kuten hävikkiperunaa.

Mustasotilaskärpäsen toukkia käytetään kissojen PUUMA kuiva- ja märkäruoassa. Mustasotilaskärpäsen toukka on mukana myös kissanpentujen GEPARDI kuiva- ja märkäruoassa. Koirilla tätä raaka-ainetta käytetään vain MELLILÄ kana-hyönteisnameissa.

Kuivaruoat

Mikä on kuivaruokien lihapitoisuus prosentteina?

Kaikki koiran kuivaruokamme sisältävät 25–38 % kuivalihaa.

Pakkausselosteitamme lukiessa voisi luulla, että ruokamme sisältää muihin koiran kuivaruokiin verrattuna vähemmän lihaa. Näin ei kuitenkaan ole. Käytämme valmistusprosessissamme kuivattuja ja jauhettuja eläinproteiinin lähteitä, jotka eivät sisällä vettä. Tuore liha sisältää noin 70 % vettä, joka haihtuu kuivaruoan valmistusprosessissa. 

Kissanruokiemme pääraaka-aine on aina eläinperäinen proteiininlähde. Kissan kuivaruokamme sisältämästä proteiinista yli 90 % on eläinperäistä.

Miksi nappuloiden sävy vaihtelee?

Joskus samankin pussin sisällä olevissa nappuloissa saattaa olla pieniä värieroja tuotantoprosessista johtuen. Samana päivänä tehtaalla voidaan käsitellä useampi sekoitus samaa tuotetta ja käytettävien raaka-aine-erien välillä voi ilmetä värivaihtelua.

Pieniä eroavaisuuksia voi ilmetä myös mm. nappuloiden sävyssä ja ulkomuodossa, koska emme keinotekoisesti värjää tai käsittele nappuloita mitenkään. Erot nappuloiden ulkonäössä eivät vaikuta itse tuotteen käyttöön, resepti on molemmissa täysin sama. 

Miksi kissan kuivaruoat ovat tummia?

Nappuloiden tummuus johtuu raaka-aineena käytetystä hemoglobiinijauhosta, joka tekee niihin selvästi tummemman sävyn. Hemoglobiinijauhoa löytyy ILVES- ja PUUMA-kuivaruuista.

Mitä tarkoittaa pakkausmekinnöissä ilmoitettu tuhka?

Se on ruoan epäorgaaninen aine, joka jää jäljelle, kun orgaaninen aines palaa ja vesi haihtuu. Tuhka eli hehkutusjäännös on kivennäisainetta.

Mikä on tauriini?

Tauriini on erittäin lämpöherkkä aminohappo. Koirat pystyvät itse muodostamaan tauriinia aminohapoista, mutta kissat tarvitsevat tauriinia päivittäin ruokavaliostaan. Tämän vuoksi kissatuotteistamme löytyy tauriinilisä. Olemme lisänneet tauriinia lisäravinteena myös osaan koiratuotteista.

Paljonko painaa 1cdl Dagsmark kuivaruokaa?

1 dl Dagsmarkin kuivaruokaa painaa noin 50–60 grammaa, riippuen tuotteesta.

Kumpaa on tuotteissa enemmän, kauraa vai perunaa?

Koirien viljattomissa Dagsmark LAPPI- ja Dagsmark LEVI -kuivaruoissa on perunaa, eivätkä ne siis sisällä lainkaan kauraa. Muissa koirien kuivaruoissa on käytetty kauraa.

Kissojen kuivaruoat eivät sisällä viljaa.

Mikä on Makutakuu ja miten se toimii?

Kissan kuivaruoilla (680 g pakkaukset), kissan märkäruokien monipakkauksilla sekä pienten koirien Dagsmark EIRA-, LEVI- ja HANKO -kuivaruoilla (2 kg pakkaukset) on kaikilla makutakuu.  

 Jos jostain kumman syystä nämä herkkuruoat eivät maistuisi lemmikillesi, saat rahasi takaisin, kun tuotetta on jäljellä yli puolet. Meistä se on reilua. Makutakuu on voimassa 40 päivää ostokuitin päivämäärästä. 

 Lahjoitamme makutakuu-palautetut ruoat paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle. Näin ruokaa ei mene hukkaan ja ne menevät hyvään tarkoitukseen. 

Tutustu kissanruokien makutakuuseen täällä 

Tutustu pikkukoirien ruokien makutakuuseen täällä

PURUTUOTTEET

Miksi nyt ostamani purutuote on erilainen kuin viimeksi?

Painoltaan pakkaukset ovat aina samankokoisia. Jokainen puruherkku valmistetaan käsityönä ja on yksilöllinen kooltaan, väriltään ja paksuudeltaan. Tämä johtuu siitä, että jokainen vuota on myös erilainen. Ennen kuivaamista nahka leikataan määrämittaiseksi, mutta muoto saattaa muuttua kuivumisen aikana.

Miksi purutuote on epätasaisen värinen?

Koska herkkupala on puhdasta, käsittelemätöntä ja valkaisematonta nahkaa. Nahan pinnassa saattaa näkyä luonnollisia poikkeamia, joista ei ole mitään haittaa koirallesi.

Mistä koiran purutuotteet tehdään?

Dagsmark LUUMÄKI -tuotteet tehdään joko naudan- tai hirvennahasta mitään lisäämättä. Käyttämämme nahka on mainio raaka-aine, sillä se on terveellistä ja turvallista, vähärasvaista ja luonnollisesti maukasta. 

Dagsmark TIKKURILA purutikkuja on valikoimassamme hirvestä sekä naudasta valmistettuna. HAMMASTIKKURILA tehdään naudasta ja HAMMASTIKKURILA riista peurasta ja hirvestä. Käyttämämme nahat eivät sisällä lisättyjä väri-, säilöntä-, maku- tai muita lisäaineita eivätkä antibioottijäämiä.

Mistä purutuotteen nahka tulee?

Purutuotteistamme vastaa kotimainen perheyritys Kokkolan Nahka, joka ostaa hirvennahat suoraan metsästäjiltä ja metsästysseuroilta. Puruherkuissamme käytetään myös muiden nahkatuotteiden valmistuksessa syntyvää leikkuuylijäämää, joka muuten olisi liki mahdotonta hyödyntää. Olemme siis osaltamme edistämässä kiertotaloutta ja pienennämme hiilitassunjälkeä puruherkku kerrallaan.

Miten purutuotteen nahka käsitellään?

Ensimmäinen käsittely tapahtuu jo ennen tehtaalle saapumista, kun metsästysseura suolaa nahan sen säilömiseksi. Tehtaalla vuodasta poistetaan karva mekaanisesti siihen varatulla laitteella, nahka pestään, leikataan määrämuotoon, kääritään käsityönä ja kuivataan korkeassa lämpötilassa. Sen jälkeen tuote onkin valmis pakattavaksi! Nahkaa ei siis valkaista, säteilytetä tai käsitellä säilöntäaineilla. Nahan käsittely on pitkälti käsityötä.  

Ovatko raaka-aineet kotimaisia?

Lähes kaikki puruluidemme raaka-aineet ovat kotimaisia. Riistaeläinten nahat ovat pääasiassa suomalaisia, mutta kotimaisen saatavuuden heikentyessä näitä saadaan jonkin verran myös muista pohjoismaista ja lähialueilta.

Mitä säteilyttäminen tarkoittaa?

Ulkomailla koirien puruluut saatetaan säteilyttää haitallisten mikrobien tappamiseksi. Suomessa tosin saa olla markkinoilla vain säteilytettyjä kuivattuja mausteyrttejä, mausteita ja maustekasveja, eikä muita säteilytettyjä elintarvikkeita saa tuoda maahan. 

Kotimaiset Dagsmarkin puruherkut on käsitelty korkeissa lämpötiloissa, joka on hyvä keino listiä mahdolliset taudinaiheuttajat. Tuote on turvallinen ja mikrobivapaa.

Mitä valkaiseminen tarkoittaa?

Monet ulkomaiset tuottajat valkaisevat puruluita, jotta niistä saadaan kauniin tasavärisiä ja mahdollisimman samannäköisiä. Valkaiseminen tehdään kloriitilla, joka poistaa nahasta paitsi värin myös luontaiset hyvät rasvat. Valkaisu on kosmeettinen toimenpide, joka tehdään tuotteen ulkonäön parantamiseksi.  

Dagsmarkin purutuotteita ei valkaista ja niissä on tallella kaikki luontaiset hyvät ominaisuudet. Valkaisemattoman tuotteen tunnistat kaupanhyllyssä luonnollisesta ja hieman epätasaisesta nahan väristä. Valkaisemattomassa nahassa voi nähdä luonnollisia naarmuja ja tummumia, jotka eivät ole laatuvirheitä tai vaarallisia. 

Mitä pakkauksen puruvoimamittari tarkoittaa?

Mittari kertoo, kuinka paksua puruherkun nahka on. Mitä paksumpi pala nahkaa, sitä enemmän tarvitaan koiralta puruvoimaa. Jos siis huomaat koirasi tykkäävän tietyn paksuisista puruherkuista, löydät mittarin avulla samanlaisen myös seuraavalla kauppareissulla.

Märkäruoat

Miten Dagsmarkin märkäruoat valmistetaan?

Raaka-aineet pilkotaan, sekoitetaan ja kypsennetään. Palat ja kastike annostellaan pusseihin ja valmiit annospussit höyrysteriloidaan epäpuhtauksien välttämiseksi.

Mikä on märkäruokien lihapitoisuus prosentteina?

Dagsmarkin kissanruokien pääraaka-aine on aina eläinperäinen proteiininlähde. Herkullisten annosaterioiden lihapaloissa on 89 % lihaa. 

Myös koiran märkäruokien lihapitoisuus on korkea. Maukkaiden annosaterioiden lihapaloissa on 80 % lihaa. Esimerkiksi jos Dagsmark SAVO -märkäruoasta otetaan pois kosteus, jäljelle jäävästä tuotteesta proteiinia on jopa 51 % ja rasvaa 33 %. Kyseessä on siis varsin hyvin sulava ja proteiinipitoinen haukkupala sportti- ja työkoirille.

Mikä on fosforipitoisuus?

Meidän ruokiimme ei lisätä synteettistä fosforia, joten sitä ei ole myöskään analysoitu lopputuotteesta.  

Mitä ovat sakeuttamisaineet?

Sakeuttamisaineiden tarkoituksena on lisätä tuotteen jähmeyttä, esimerkiksi kastikkeen sakeutta. Sakeuttamisaineet tulevat meille valmiina seoksena, seos koostuu rehulainsäädännön mukaisista aineista. Dagsmarkin märkäruokien sakeuttamisaine ei sisällä vehnää tai gluteenia sisältäviä ainesosia.

Kauanko märkäruoat säilyvät avaamattomina?

Dagsmarkin märkäruoat säilyvät noin 2 vuotta niiden valmistuspäivästä. Märkäruoan säilyvyydestä pitää huolen annospussien tiivis pakkaus ja höyrysterilointi, joka tehdään epäpuhtauksien välttämiseksi. Avattu annospussi säilytetään jääkaapissa ja on käytettävä yhden vuorokauden kuluessa.  

Emme käytä missään lemmikinruoissamme säilöntäaineita.

Kotimaisuus

Mitä kaikkea vastuullisuus tarkoittaa Dagsmarkilla?

Dagsmark syntyi halusta tarjota lemmikeille vastuullisesti valmistettua suomalaista lemmikinruokaa. Kotimainen liha on turvallista ja puhdasta, sillä se sisältää tutkimusten mukaan maailman vähiten antibiootti- ja torjunta-aineiden jäämiä. Kotimaisuus merkitsee myös, että ruoka tulee läheltä ja se on vastuullisesti tuotettu.

Mitä etuja kotimaisella lemmikkiruoalla on verrattuna ulkomailta tuotuun?

Kotimainen lemmikinruoka on turvallinen ja vastuullinen vaihtoehto, sillä Suomessa lihantuotantoa ja lemmikinruoanvalmistusta valvotaan tarkasti. Tuotteidemme valmistusprosessi on tarkkaan valvottu ja tiedämme käyttämiemme raaka-aineiden alkuperän. Lisäksi lähellä tuotettu ruoka säästää ympäristöä, kun kuljetus tapahtuu tehokkaasti tehtaaltamme ruokakauppojen hyllyyn.

Miksi on tärkeää tietää lemmikkiruoan alkuperä?

Ruoan alkuperään yhdistetään usein laatu ja turvallisuus. Söisitkö itse ruokaa, jonka alkuperää et tiedä? Niinpä. Juuri tämän vuoksi haluamme tarjota koirille ja kissoille suomalaista lemmikinruokaa, joka on varmasti puhdasta ja turvallista. On ihan ok syödä tuontiruokaa, mutta on vastuullista tietää faktat tuotteen taustalla, jotta voi tehdä niihin perustuvia päätöksiä ruokakupilla.

Onko kotimainen lemmikkiruoka eettisempi valinta kuin tuontituote?

Dagsmarkin lemmikinruoat valmistetaan laadukkaista raaka-aineista lähellä ja kotimaisella työvoimalla. Jakeluketju on lyhyt ja jäljitettävissä. Näin ei aina ole esimerkiksi tuontiruokien kohdalla, jotka on valmistettu Keski-Euroopassa tai muualla maailmassa. Lisäksi kotimainen valmistus ja lyhyemmät kuljetusmatkat pienentävät tuotteen hiilitassunjälkeä.

Hiilitassunjälki

Mikä on hiilitassunjälki?

Hiilitassunjälki on meidän vastineemme hiilijalanjäljelle, jolla tarkoitetaan jonkin toiminnan tai tuotteen aiheuttamaa ilmastovaikutusta. Hiilitassunjälki kertoo siis yrityksemme toiminnasta syntyvät kasvihuonekaasupäästöt. 

Hiilitassunjälki toimii myös kannustimena: kun oma hiilitassunjälki on tiedossa, on helpompaa ryhtyä ilmastotyöhön ja suunnitella sekä kohdentaa toimenpiteitä juuri niille osa-alueille, joissa päästöjä syntyy eniten.   

Laskemme hiilitassunjälkemme vuosittain ulkopuolisen toimijan kanssa. 

Mistä hiilitassunjälki muodostuu?

Hiilijalanjälkeen sisältyvät vähintään suorat energian päästöt, kuten oma energiantuotanto, autot ja työkoneet, sekä epäsuorat energian päästöt, kuten energian kulutus. Mukaan tulisi sisällyttää myös muita päästöjä, esimerkiksi muu matkustaminen, hankinnat, palvelut ja jätteet.  

 Dagsmarkille hiilitassunjäljen laskennan toteuttaa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Laskentaan sisällytetään mahdollisimman kattavasti päästöjä, jotta hiilitassunjäljestä saadaan oikeasti kattava. Hiilitassunjälki lasketaan aina yhden vuoden ajanjaksolta. Näin vuodenaikojen vaihtelu tai kausiluontoinen toiminta eivät aiheuta vääristymää tulokseen.

Miksi silakan ja perunan hiilitassunjälki on pienempi kuin naudanlihan tai riisin?

Erot näiden tuotteiden hiilijalanjäljissä liittyvät niiden tuotantotapaan. Esimerkiksi perunan peltoviljelyssä päästöt syntyvät pääosin maan muokkauksesta ja lannoituksesta, joista vapautuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat hyvin maltillisia tuotantokiloa kohden. Riisi puolestaan viljellään vesitetyillä pelloilla, joista syntyy runsaasti metaanipäästöjä.

Naudanlihan tuotannossa suurimmat päästöt aiheuttaa eläinten ruoansulatuksessa syntyvä metaani. Hiilitassunjälkeen lisänsä tuovat rehutuotanto ja lannankäsittely. Lihantuotannon päästöt suhteessa tuotantomäärään ovat suuret myös siksi, että nauta vaatii valtavan määrän rehua kasvaakseen ja energiaa menee prosessissa hukkaan.

Silakka sen sijaan on hyvin ekologinen vaihtoehto. Se on osa luonnollista ekosysteemiä ja se kalastetaan suoraan merestä ravinnoksi. Silakan pyytäminen hillitsee myös vesistön rehevöitymistä ja pitää kalakannan kurissa. 

Paljonko on Dagsmarkin hiilitassunjälki?

Dagsmarkin tuoteperhe kasvaa hurjaa vauhtia ja olemme tarkentaneet laskentaamme vuosi vuodelta, joten päästöjen vertailu vuositasolla ei ole siksi helppoa. Meillä onkin otettu käyttöön mittari, jossa päästöt on suhteutettu tuotantokiloihin. 

Vuonna 2021 hiilitassunjälkemme oli 0,81 kg CO2ekv. tuotantokiloa kohden.

TUOTTEIDEN SAATAVUUS

Mistä tuotteita saa?

Meistä on tärkeää, että laadukasta koiranruokaa voi ostaa marketeista ruokaostosten yhteydessä. Tästä syystä Dagsmarkin koiran- ja kissanruokia on saatavilla mm. K-ryhmän myymälöistä, S-ryhmän myymälöistä sekä Halpa-Hallin, Hankkijan ja Tokmannin myymälöistä ympäri Suomen. Jälleenmyyjiämme on jo yli tuhat ja joukosta löytyy myös erikoisliikkeitä. Ostopaikkojen määrä kasvaa koko ajan.

Onko Dagsmarkilla tehtaanmyymälää?

Dagsmarkilla ei ole tällä hetkellä tehtaanmyymälää, mutta verkkokauppa löytyy. Sieltä löydät kaikkien tavallisten tuotteidemme ohella tehtaamme erikoistuotteet eli koiran- ja kissanruokien erikoiserät sekä II-laatuiset tuotteet.

Onko Dagsmarkille tulossa uusia tuotteita?

Tuotekehityksemme pyörii koko ajan ja työn alla on aina asiakkaidemme toiveisiin vastaavia uusia tuotteita. Toivottavasti pääsemme kertomaan niistä mahdollisimman pian!

Jos haluat kertoa oman tuotetoiveesi, voit jättää sen palautelomakkeen kautta.

Onko Dagsmarkilla kasvattajakerhoa?

Dagsmarkilla ei tällä hetkellä ole kasvattajakerhoa. Suosittelemme liittymään uutiskirjeemme tilaajaksi, jonka yhteydessä voit kertoa olevasi kasvattaja, jolloin kuulet ensimmäisenä kasvattajille suunnatuista uutisista.

Pakkaukset

Mistä pakkaukset tulevat?

Ostamme tuotteidemme pakkaukset toimijoilta, jotka käyttävät joko kotimaista pakkausmateriaalia tai tuovat pakkausmateriaalin Euroopasta. Toivomme, että pääsisimme hyödyntämään kotimaisia raaka-aineita enemmän myös pakkauksissa. Kaikki käyttämämme pahvi on jo kotimaista.

Miten voin kierrättää ruokapakkaukset?

Voit laittaa tyhjät koiran- ja kissanruokiemme pakkaukset muovinkeräykseen ja monipakkauksen pahvikääreen taas kartonkikeräykseen. Näin hyvä materiaali saadaan uudelleenkäyttöön.

Mistä löydän pakkauksen erätiedot?

Pakkauksen erätiedot löydät pakkauksen kääntöpuolelta, parasta ennen -päiväyksen yhteydestä. Joillain tuotteilla erillistä erätietoa ei ole, jolloin parasta ennen -päiväys toimii erätietona.

Miksi lemmikkiruokapusseissa ei ole sulkijoita?

Meillä on ollut teknisiä haasteita löytää pusseihimme laadukas ja hyvin toimiva uudelleensulkemismekanismi. Tällä hetkellä meillä ei siis ole pusseissa sulkemismekanismia, mutta tuotekehityksemme työskentelee parhaillaan asian eteen.

Dagsmarkin oma verkkokauppa

Missä tilaukseni menee?

Yleisimmät toimitusaikamme ovat tilauksesta ja toimitustavasta riippuen 1–4 arkipäivää. Saat tilauksen yhteydessä tilausvahvistuksen ja kun tilauksesi on lähetetty, saat viestin, josta löydät seurantatunnuksen tilauksellesi. Jos et saa tilausseurantaa 5 arkipäivän kuluessa tilauksestasi, otathan yhteyttä kuluttajaneuvontaamme. Tarkista myös, ettei tilausseuranta ole vahingossa päätynyt roskapostien tai tarjousviestien sekaan.

Odotan vielä osaa tuotteista, milloin loput saapuvat?

Lähetämme kaikki tuotteet pääsääntöisesti samalla kertaa. Joissain tapauksissa Posti saattaa toimittaa isompien tilauksien paketit eri päivinä. 

Jos olet saanut vain osan tuotteista, tarkasta tekstiviesteistä tai sähköpostista onko muista paketeista tullut saapumisilmoitusta. Isommat tilaukset saapuvat useammassa paketissa ja jokaisesta lähetetään erillinen saapumisilmoitus. Useamman paketin saapumisilmoitukset jäävät helposti tekstiviesteistä huomaamatta. 

Näet kaikkien pakettien seurantakoodit myös toimitusvahvistuksesta. Jos kaikki paketit eivät saavu muutaman päivän sisällä, ota yhteyttä kuluttajaneuvontaamme.

Miten II-laadun tuotteet ja tehtaan erikoistuotteet eroavat normaaleista tuotteista?

II-laatuiset tuotteet sisältävät pieniä tuotevirheitä, joista huolimatta tuotteet ovat täysin käyttökelpoisia. Kerromme jokaisen II-laatuisen tuotteen kohdalla, miksi se myydään sellaisena. 

Kehityserät ovat taas jatkuvan tuotekehityksemme tulosta. Testaamme jatkuvasti uusia reseptejä, pakkauksia ja valmistustapoja, josta syntyy pieniä kehityseriä. Vaikka tuotteet ovat täysin priimaa, emme voi lähettää niitä kauppoihin, joten myymme ne edullisesti verkkokaupassamme. 

Erikoiseristä löydät myös muita tuotteita, jotka syystä tai toisesta eivät ole tavallisessa valikoimassamme.

Voiko verkkokauppatilauskia noutaa tehtaalta?

Tehtaaltamme ei valitettavasti voi noutaa verkkokauppatilauksia.

Miten toimituskulut määräytyvät?

Postin toimitustavat ja hinnat (alkaen) ovat toistaiseksi:

 • Postipaketti max 1 kg: 7,90 €
 • Postipaketti max 3 kg: 8,90 €
 • Postipaketti max 10 kg: 9,90 €
 • Postipaketti max 59 kg: 14,90 €
 • Ilmainen kotiinkuljetus yli 90 kg paketeille
 • Ilmainen Postipaketti-toimitus tilauksen kokonaissumman ylittäessä 100 €

Kotipaketti 16,90 € jaetaan kotiin. Posti on yhteydessä vastaanottajaan pääsääntöisesti seuraavana työpäivänä, jolloin jakeluaika sovitaan. Sovittavat toimitusajat vaihtelevat alueittain klo 9.00 ja 21.00 välillä.

Express-paketti 12,90 € jaetaan ensisijaisesti lähettämisestä seuraavana työpäivänä klo 16.00 mennessä. Express-paketissa on sähköinen saapumisilmoitus, mutta Posti ei erikseen sovi jakeluaikaa.

Matkahuollon toimitustavat ja hinnat (alkaen) ovat toistaiseksi:

 • Lähellä-paketti max 1 kg: 6,90 €
 • Lähellä-paketti max 3 kg: 7,90 €
 • Lähellä-paketti max 10 kg: 8,90 €
 • Lähellä-paketti max 59 kg: 13,90 €
 • Ilmainen rahti kotiin yli 90 kg paketeille
 • Ilmainen Lähellä-paketti toimitus tilauksen kokonaissumman ylittäessä 100 €

*Kotijakelu 15,90 € jaetaan kotiin. Matkahuolto on yhteydessä vastaanottajaan pääsääntöisesti seuraavana työpäivänä, jolloin jakeluaika sovitaan. Sovittavat toimitusajat vaihtelevat alueittain. Saatavilla koko maassa, ilta- ja viikonloppujakelut suurimmissa kaupungeissa.

Toimitatteko tilauksia ulkomaille?

Tällä hetkellä toimitamme verkkokauppa tilauksia vain Manner-Suomessa sijaitseviin osoitteisiin.

Yritystoiminta

Mikä on Dagsmarkin tausta?

Dagsmark Petfood on suomalainen lemmikinruokavalmistaja, joka on perustettu vuonna 2016. Lemmikinruokien tuotanto aloitettiin Dagsmarkin kylässä sijaitsevassa tehtaassa koiranruoilla. Ensimmäinen koirien kuivaruoka oli Dagsmark HÄME. Nykyään Dagsmarkin tehdas sijaitsee Loimaan Mellilässä Ysitien varrella. Kissanruoat ja turkinhoitotuotteet tulivat valikoimiin vuonna 2021.

Ketkä yrityksen omistavat?

Dagsmarkin perustivat vuonna 2016 viisi suomalaista elintarvike- ja lemmikkialan konkaria, jotka halusivat tuoda markkinoille laadukkaan kotimaisen lemmikinruoan, jota voisi tarjota myös omille lemmikkiperheenjäsenilleen.  

 Dagsmarkin perustajat:  

 • Laura Strömberg  
 • Pekka Siivonen-Uotila  
 • Topi Jurvanen  
 • Jukka Kaitaranta  
 • Börje Norrgård  

Kaikki perustajajäsenet ovat edelleen mukana yrityksen osakkaina ja syöttävät tuotteita omille perheenjäsenilleen.  

Yrityksen toimitusjohtaja on Riikka Koskenohi. Yritystoiminnassa on mukana joukko suomalaisia yksityissijoittajia sekä Pauligin suvun sijoitusyhtiö English Tea Room.  

Dagsmarkin hallitus:  

 • Pekka Siivonen-Uotila, hallituksen puheenjohtaja   
 • Pia Hortling, hallituksen jäsen 
 • Eduard Paulig, hallituksen jäsen 
 • Niko Scharlin, hallituksen jäsen    
 • Riitta Palmén, hallituksen jäsen  
 • Laura Strömberg, hallituksen varajäsen 

Miten monta ihmistä Dagsmark työllistää?

Dagsmark työllistää jo yli 20 henkilöä, joista tuotannon työntekijät työskentelevät Mellilässä ja hallinto ympäri Suomea, muun muassa Turussa, Helsingissä, Järvenpäässä ja Kuopiossa!

ETKÖ LÖYTÄNYT VASTAUSTA KYSYMYKSEESI?

Voit esittää kysymyksesi myös alla olevalla palautelomakkeella. Kuulemme mielellämme kokemuksia tuotteistamme ja otamme kehitysideoita vastaan.

Mikäli kysymyksesi koskee vioittunutta pakkausta tai tuotetta, lähetä palautteesi reklamaatiolomakkeella.