Toimintaa ohjaava arvo – Rohkeus

Toimintaa ohjaava arvo – Rohkeus

Kun johtaa poikkeuksellista organisaatiota vahvasti arvoihin pohjautuen, on tärkeää seistä selkä suorana niiden takana ja pitää kiinni arvoista myös käytännössä. Dagsmark Petfoodissa tärkeitä arvoja ovat vastuullisuus, joka näkyy vahvasti tuotteissa ja raaka-aineissa sekä tuotantotavoissa, ennakkoluulottomuus, joka on koko yrityksen olemassaolon avain sekä ehkä kaikkein tärkein ja meille rakkain arvo; rohkeus. Asiat tehdään rohkeasti omaa tietä kulkien, faktoihin ja taitoihin luottaen. Dagsmarkin arvopohja peilaa voimakkaasti toimitusjohtaja Laura Strömbergin omaan arvopohjaan. Kauppatieteiden tohtori loi tyhjästä Pohjanmaalla koirien kuivaruokaa valmistavan yrityksen alle vuodessa. Ennen Lauran alulle laittamaa, ennakkoluulotonta yritysideaa, lemmikkien kuivaruokamarkkinat olivat Suomessa aiemmin täysin globaalien markkinajättien hallussa eikä kotimaista vaihtoehtoa koiran kuivaruoassa ollut.

– Moni pohti luomisvaiheessa hulluutemme vakavuusastetta. Varsinkin kun selvisi, että tuotteemme tulevat myyntiin päivittäistavarakauppoihin erikoisliikkeiden sijaan. Hämmästelyiltä ei voitu välttyä, kun kerroimme, että teemme kotimaassa jotain, minkä monikansalliset jätit olivat vuosia tuoneet merien takaa. Me kuitenkin uskoimme, että täysin kotimaiselle, ekologisesti tuotetulle lemmikkien kuivaruualle on kysyntää. Seisoimme rohkeasti vision takana emmekä tinkineet meille tärkeistä kriteereistä kuten vastuullisuudesta ja laadusta. Osuimme oikeaan ja kaksivuotias yrityksemme pääsee tänä vuonna kolmen miljoonan euron liikevaihtoon. Tuotteitamme löytyy liki jokaisen päivittäistavarakaupan hyllyltä, mutta myös lukuisista erikoisliikkeistä, halpahalleista, tavarataloista ja eläinlääkäriasemilta. Olemme olleet kumoamassa teennäistä raja-aitaa erikoisliikkeiden ja päivittäistavarakauppojen välillä. Laadukas ruoka ei riipu ostospaikasta. Myös sijoittajat uskovat meihin, sillä olemme keränneet kahdella rahoituskierroksella 2,1 miljoonaa euroa, kertoo toimitusjohtaja Laura Strömberg.

Organisaationakin yritys on poikkeuksellinen. Hallinnon kuusi henkilöä työskentelevät ympäri Suomea, jokainen kotoaan. Organisaatiossa uskotaan ja luotetaan työntekijöihin ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Onnistumista työssä ei mitata työtunneilla tai kellokortilla vaan tuloksilla. – Olen halunnut palkata meille alan parhaat ihmiset heidän kotipaikastaan riippumatta. Kun organisaatio on levittäytynyt Turusta Rovaniemelle, Karijoelta Lappeenrantaan, vaatii se todella vahvaa luottamusta ja näkemystä. Johtamisen kannalta tämä on tietysti osin haasteellista, mutta kuitenkin hyvin toimivaa, sanoo Strömberg. Toisaalta etäorganisaatio sopii yrityksen arvomaailmaan jälleen erinomaisesti. Kun ihmiset työskentelevät kotoa ja tapaamiset hoidetaan mahdollisimman pitkälle verkon välityksellä, säästyy lukemattomia matkustuskilometrejä. – Uskon, että tekijät puhkeavat kukoistukseen, kun heille annetaan vastuuta kasvavassa määrin rohkeasti ja tarjotaan mahdollisuudet kasvaa koko ajan työn ohessa, Laura summaa. Sarjayrittäjä ja toimitusjohtaja Laura Strömberg vakuuttaa, että tekemällä onnistuu ja kannustaa kaikkia tarttumaan tilaisuuteen, jos pyydetään mukaan haastavaan tehtävään.

Laura on ylpeä Dagsmarkista ja puhuu mielellään poikkeuksellisesta yhtiöstä, mutta myös yrittäjyydestä, johtamisesta ja etenkin naisyrittäjyydestä. Lauralla on vahva kokemus ja näkemys kauppatieteistä opetustoimen ja opintojen kautta, mutta lisäksi hänellä on poikkeuksellisen runsas käytännön kokemus. Dagsmark Petfood on Lauran neljäs koira-alan yritys, joten voidaan todeta, että hän on koira-alan guru monella tavalla. – Olen sanonutkin joskus, että jos koirat ja liiketoiminta ovat samassa lauseessa niin en voi olla innostumatta. Kun voi punoa kaksi intohimoa yhteen, on vaikea hillitä itseään, Laura toteaa naureskellen. – Kannustankin ihmisiä haalimaan rohkeasti ympärilleen kokemuksia, koulutuksia ja verkostoa. Olen itse onnekas, kun olen saanut koostaa kokemusta ja näkemystä monesta sekä olla niin monessa mukana, sanotaan viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Jälkeenpäin katsottuna voin todeta, että se mitä olen nyt saanut aikaiseksi, on monien sattumien summa ja palaset ovat loksahtaneet juuri oikein kohdalleen, Laura jatkaa.

©Nani Annette

Laura Strömberg suhtautuu yrittämiseen intohimoisesti. Hän on johtajana ennakkoluuloton, peloton ja periksiantamaton. Vahva ammattitaito ja kokemuksen tuoma varmuus huokuvat Laurasta. Toisaalta, Laura on rohkeasti myös avoin ja utelias eikä pelkää kysyä ja oppia uutta. Lauralla on uskomaton kyky imeä ympäriltään osaamista ja tietoa. Intohimoisena yrittäjänä Laura on kiireen hallinnan ammattilainen eikä tämä tehokas toimitusjohtaja vaikuta kiireiseltä, vaikka kalenterin sivuilla onkin paljon merkintöjä. Hän puhuu mielellään ajanhallinnasta ja oman työnsä johtamisesta. Vastoin kun yrittäjät perinteisesti, Laura sanoo, että hän kiinnittää erittäin paljon huomiota omaan jaksamiseensa sekä hyvinvointiin eikä piiskaa itseään. Käytännössä arjessa se näkyy niin, että ”To Do” -lista, joka on Lauran tärkeä apuväline, on nimenomaan apuväline eikä orjallinen suunnitelma, josta ei voi poiketa. – Jos olen syyllistynyt listan kanssa ylioptimismiin ja jokin asia jää roikkumaan, annan sen itselleni anteeksi tiukassa paikassa enkä märehdi asiaa, Laura sanoo. – Tehokas arjenhallinta on kaiken onnistumisen avain vaativassa työssä, hän jatkaa. Aivan yhtä tärkeää kun on tehdä tehokkaasti töitä, on osata olla tehokkaasti tekemättä mitään. Lauran vinkki on laittaa kalenteriin niin sanottuja viivapäiviä, joilla raivataan kalenterista tilaa vain olemiselle. – Silloin teen juuri sitä, mikä parhaimmalta tuntuu. Jos se on koko päivä sängyssä kirjan kanssa, niin se on ihan ok. Toisinaan se voi olla reipas ulkoilu, mutta aina menen viivapäivinä sen päivän fiiliksen mukaan, Laura toteaa.

Kysyttäessä rohkean sarjayrittäjän seuraavia askeleita, puhe siirtyy takaisin Dagsmark Petfoodiin. On ilmeistä, että kotimainen koiranruoka on Lauralla suuren intohimon kohteena ja lähitulevaisuudessa tämän energisen naisyrittäjän katse on tiukasti yhtiön kehittämisessä. Laura toivoo, että yhtiö voi tehdä suuria läpimurtoja kotimaisen tuotannon sekä vastuullisuuden saralla. Kaikkea ei hän suostu paljastamaan, mutta suostuu raottamaan, että tällä hetkellä yrityksessä työskennellään hartiavoimin esimerkiksi ekologisempien pakkausmateriaalien parissa. – Olemme iloisia, että vastuullisuus on noussut pinnalle keskusteluihin ja haluamme ehdottomasti olla eturintamassa kehittämässä vastuullisia, luontoa säästäviä ratkaisuja. Hiilitassunjälkilaskentamme avasi silmiämme ja tiedämme, mistä voimme lähteä pienentämään tuotteidemme päästöjä, Laura toteaa.

Seuraa Lauraa sosiaalisessa mediassa:

LinkedIn

Instagram

Lauran omat kotisivut löydät täältä.

Kuuntele Nani Aneten Luovia-podcast, jossa Laura on vieraana.

 

Takaisin blogiin