Koiran turkkia hoitamassa – yhteistyössä Trimmia

Koiran turkkia hoitamassa – yhteistyössä Trimmia

Koiran turkinhoito on olennainen osa koiran hyvää hoitoa. Toisinaan tulee tilanteita, että turkinhoito on parempi luovuttaa ammattilaisen käsiin. Me pääsimme vierailemaan Trimmia -trimmaamossa Sörre Sarplaninacin vuosihuoltoa seuraamassa. Trimmia toimii Mäntsälän keskustassa, jossa on mahtavat tilat juuri koirien turkinhoitoa varten. Trimmaajana toimii Trimmian omistaja Miia Rastas, joka on ammattitutkinnon suorittanut trimmaaja ja toiminut useamman vuoden päivätyökseen trimmaajana. Miia kasvattaa parsonrusselinterriereitä kennelnimellä Abysmal. Miia kertoo, että kipinä koirien trimmaamiseen syttyi, kun hän pikkutyttönä toimi kenneltyttönä bedlingtoninterrierikennelissä. Sörre puolestaan on 6-vuotias leikkaamaton uros sarplaninac, joka työskentelee alueenvartioinnissa työkäytössä.

Laumanvartijoille on olennaista voimakas reviiri- sekä vartiointivietti. Toisaalta taas oikein toimiva laumanvartija on oman alueen ulkopuolella oikeinkin lauhkea ja ystävällinen, joskin itsetietoinen tyyppi, niin myös Sörre. Sörre on jo Trimmian vakioasiakas ja hän vierailee pohjavillapesussa kerran vuodessa. ”Vaikka Sörre on ulkokoira, ansaitsee sekin takuttoman turkin, joka suojaa aivan eri tavalla säältäkin”, toteaa Miia. Näin suuren, noin 85 kiloa painavan koiran peseminen kotioloissa olisi liki mahdotonta. Ammattilaisen käsissä Sörren turkinhoito vie noin 3,5 tuntia, kotona pelkästään koiran kuivaksi saaminen veisi monta kertaa pidemmän ajan, josko olisi edes mahdollista. Miia rohkaisee ulkokoirien omistajia tuomaan koiria hoidettavaksi: ”Esimerkiksi metsästyskoirat hyötyisivät suuresti ennen jahtikautta tehtävästä pohjavillapesusta, kun kaikki irtokarva saataisiin kerralla irti, jolloin koiran lämmönsäätely helpottuisi. Puhdas, takuton ja irtokarvaton turkki suojaa säältäkin paremmin.”

Trimmia

Sörre ennen pesua

Sörren lähtötilanteessa koiran turkki on likainen ja takkuinen. Vaikka Sörreä harjataan kotona, on turkin takuttomana pitäminen hyvin hankalaa, sillä likainen turkki takkuuntuu huomattavasti puhdasta turkkia herkemmin. Ja kun kyseessä on koira, joka asuu ulkona ei lialta voida välttyä. Puhdas, oikeilla turkinlaadun mukaan valituilla tuotteilla syväpesty turkki pysyy takuttomana kuukausia ja helpottaa koiran arkihoitoa huomattavasti. ”Sörreä voisi toki pestä tiiviimmin kuin kerran vuoteen, mutta on laumanvartijalle aina hiukan stressaavaa ja jännittävää matkata päiväksi pois omalta alueelta. Olemme todenneet, että vuosi on sopiva väli, mutta yhtään yli sen ei kestä venyttää”, toteaa Sörren omistaja. ”Tämän koiran pesu vie noin 50 minuuttia kun käytössä on säädettävä allas apuvälineineen, mutta kyllä se ihan täydestä työstä käy eikä tämän jälkeen tarvitse salille lähteä”, Miia kertoo ja vilkaisee rannesykemittaria, joka kertoo sykkeen huitelevan noin 120 lyönnissä. Sörre tarvitsi kolme kertaa shampoopesun, jotta kaikki lika saatiin varmasti turkista pois. Amatöörillä on hiki jo kameran kanssa heiluessa ja Miian toimintaa seuratessa.

Kyseessä on ennen muuta käsityöammatti, jossa kädentaitoja ei korvaa mikään. ”Vaikka tekniikka kehittyy koko ajan ja tuo paljon apuvälineitä alallemme, on se oikea taito aina trimmaajan hyppysissä”, Miia toteaa. Tyhjiä ja täysiä pulloja viuhuu vimmattua vauhtia. Tarkastelu osoittaa, että Sörren turkkiin humahtaa viisitoista litraa korkealaatuista shampooliuosta. ”Aina toisinaan joutuu keskustelemaan omistajien kanssa hinnoittelusta, niinä hetkinä toivoisi, että omistajat hahmottaisivat esimerkiksi tällaiseen koiraan menevän pesuainemäärän”, Miia pohtii. Kolmen shamppoopesun jälkeen Sörren turkkiin hierotaan vielä yhdeksän litraa hoitoaineliuosta. ”Tässä kohtaa voisi oikaista ja säästellä pesu- tai hoitoaineissa, mutta se kostautuisi heti föönausvaiheessa, siksi aineissa ei säästellä”, Miia kertaa ja hieroo hoitoainetta reippain ottein Sörren turkkiin. Ison laumanvartijan pohjavillapesuun lasketaan noin neljä tuntia käsittelyaikaa, joka kustantaa noin 200 euroa. ”Toki, kaikilla koirilla karvamäärä ei ole aivan näin hillitön, kun täysin ulkokoirana työskentelevällä Sörrellä ja silloin hinta on toki hiukan huokeampi”, Miia kertoo.

Pesun jälkeen, ennen föönausta. (Lannevyö ja kaulapanta on koiran omaksi turvaksi ja varmistaa, ettei koira pääse putoamaan pöydältä käsittelyn aikana.)

Huolellisen, joskin reippaan ja rivakan pesun jälkeen Sörre pääsee kylpytakissa kuivattelemaan ja Miia putsaa sillä aikaa altaan irtokarvasta ja hiekasta. ”On tärkeää pitää pesuajat kohtuullisina, jotta koirankin jaksaminen riittää”, Miia toteaa. Rutiini näkyy kaikessa ja paikat putsaantuvat Miian käsissä ripeästi.

Viimeinen etappi on koiran kuivaus turbofööneillä. Miia korostaa tässä kohtaa välineiden laatua. Kunnon fööni on iso, maksaa verrattain paljon ja pitää, valitettavaa kyllä, hiukan meteliä. Koiran korvia suojataan föönaushupulla ja trimmaajan korvia suojataan kuulosuojaimilla. Lisäksi Miia ohjeistaa pukeutumaan hengityssuojaimeen, sillä irtokarvat ja koirasta irtoavat hilse ja muut partikkelit eivät tee hyvää hengitysteissä. Puhdas turkki on helppo kuivata ja irtokarva sekä takut irtoavat turboföönillä lähes ilman harjaa. Sörren kohdalla harjaa käytetään vain maltilla, pääasiassa korviin, häntään ja tassukarvoihin. Kaikki muu aukeaa turboföönillä puhaltamalla. ”Tämä on koiralle erittäin hellä ja ystävällinen tapa irrottaa irtokarva ja takut. Olisi epäreilua koiraa kohtaan rupea repimään likaista turkkia auki harjoilla. Huolellinen pesu on avain helppoon turkin selvittämiseen”, Miia kertaa.

Kuivaaminen vie noin 40-50 minuuuttia, jonka jälkeen Miia vielä selvittää ongelmakohtien takut harjalla sekä siistii tassut ja leikkaa kynnet. Föönauksen lopuksi trimmaushuone on täynnä karvoja. On vaikea kuvitella, että näin suuri kasa karvoja irtosi juuri Sörrestä.

Sörren irtokarvat

Pesun ja kuivauksen jälkeen

Kasaamme karvat erilliseen muovisankoon ja Miia kertoo, että ne menevät kehrättäväksi. Nasunpaja hakee Trimmiasta kaiken karvan ja jatkojalostaa sen erilaisiksi lanka- ja villatuotteiksi. Nasunpajan yrittäjä kertoo, että langaksi voi kehrätä melkein minkä vain koiran karvaa. Koirankarva on noin 30% lämpimämpää, kuin lampaanvilla ja soveltuu käytettäväksi hyvinkin samoin tavoin, kuin lampaanvilla. Nasunpaja työstää langaksi mieluiten pehmeää, huokoista ja kihartuvaa karvaa, josta saa erinomaisen kestävää lankaa. Tähän käyttötarkoitukseen Sörren 814 grammaa karvaa soveltuu erinomaisesti. Sörren irtokarvasta saadaan tällä kertaa siis noin kahdeksan kerää villalankaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi neljää paria miesten villasukkia. Parhaimmillaan koirankarva on kuitenkin sekoitettuna lampaanvillaan. On huikea ajatus, että juuri pesty koira on samalla hyödyksi, kun irtokarva käsitellään ja käytetään hyödyksi.

Koirankarvalankaa. Useita eri rotuisia, mm. Valkoista paimenkoiraa

Koirankarvalankaa, seassa mm russelia

Koirankarvahuivi

 

Takaisin blogiin