Pienennä hiilitassunjälkeä koiranruokahyllyllä

Pienennä hiilitassunjälkeä koiranruokahyllyllä

Harva ympäristötietoinenkaan koiranomistaja tulee ajatelleeksi oman nelijalkaisen kaverin ympäristövaikutuksia. Yksittäinen lemmikki aiheuttaa Suomessa noin 0,19 tonnin hiilijalanjäljen vuosittain. Koska lemmikit eivät huristele autolla tai kuluta sähköä, syntyvät päästöt lähinnä ravinnosta ja sen tuottamisesta.

Koirien hiilitassunjälki syntyy etupäässä lihankulutuksesta. Koska koira tarvitsee ravinnokseen lihaa, on tärkeää valita ympäristövaikutuksiltaan pieni proteiininlähde. Proteiineista suurimmat päästöt syntyvät naudanlihan tuottamisesta, hiilihydraateista pahin metaaninlähde on riisi. Siksi Dagsmark Petfood ei käytä ruuissaan näistä kumpaakaan.

Lähellä tuotettu liha on paitsi ympäristöystävällistä myös varmasti tuoretta ja turvallista käyttää ravintona. Poro saadaan Lapista ja siipikarjan- ja sianliha kotimaisilta lihataloilta. Käytämme ruuissa myös Itämeren kalaa, mikä vähentää Itämeren rehevöitymistä. Olemme osa kiertotaloutta, sillä käytämme raaka-aineena niitä ruhonosia, joita ei enää hyödynnetä ihmisravinnoksi. Dagsmark on hyväksi koirallesi ja hyväksi ympäristöllemme.

Suomalaista laatua

Me ihmiset arvostamme kotimaisuutta ja suosimme lähiruokaa, sillä suomalaisuus merkitsee meille laatua. Koirat eivät näistä lähiruokajutuista välitä, mutta makuasioissa niilläkin on mielipiteensä. Uskomme, että kotimainen koiranruoka myös maistuu paremmalta – ja siitä kertoo myös saamamme asiakaspalaute.

Meillä Suomessa tuotetaankin kaikkia niitä raaka-aineita, joita hyvään koiranruokaan tarvitaan: laadukkaita proteiineja, kuiturikkaita viljoja, marjoja ja kasviksia pullollaan hivenaineita. Samalla kun hyödynnämme näitä laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita, tuemme suomalaisia tiloja, kasvattajia ja työntekijöitä.

Leijonanosa koiranruuan ympäristövaikutuksista syntyy raaka-aineiden ja tuotteiden kuljettamisesta. Mitä kauempaa ruoka tulee, sitä enemmän päästöjä sen tuonti aiheuttaa. Meillä koiranruokapussi sisältöineen kulkee pitkin suomalaisia maanteitä tilalta ja tuottajalta tehtaallemme ja sieltä tukun kautta kauppojen hyllylle. Näin ruokamme ei seilaa pitkin maailman meriä tai kulje rekkarallia ympäri Eurooppaa.

Kuvassa Dagsmarkin toimitusjohtaja Laura koiriensa Kertun, Kiukun, Wiljan ja Ässän kanssa

Kotimaisuutta on kaivattu

Yllättävän moni on siinä luulossa, että tietyt markkinoilla olevat kuivaruokamerkit ovat kotimaisia. Näin asia ei ole, vaan saamme Dagsmarkilla kantaa ainoan suomalaisen kuivaruokavalmistajan titteliä.

Lemmikkiravinnon raaka-aineiden alkuperämerkinnät eivät ole pakollisia – siksi monessa pakkauksissa niitä ei luekaan. Et siis voi tietää, syökö koirasi suomalaista, romanialaista vai kiinalaista lihaa nappulamuodossa. Kaikki tuotteemme ovat avainlippumerkittyjä. Se tarkoittaa, että valmistamme tuotteemme Suomessa kotimaisista raaka-aineista. Meille on kunnia-asia, että tiedämme jokaisen raaka-aineemme alkuperän tilan tai tuottajan tarkkuudella.

Oman yrityksemme kasvu ja tuotteiden menekki tarkoittaa, että laadukas koiranruoka kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Kotimainen koiranruoka on vastaus, kun haluat tarjota koirallesi puhdasta, laadukasta ja ympäristöystävällistä ravintoa.

Mutta vaikka olemme jo ylpeitä tuotteistamme ja ainutlaatuisesta yrityksestämme emme kuitenkaan jää lepäämään laakereillemme. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme ja tuotantotapojamme yhä energiatehokkaammiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Seuraavana etappina tulemme siirtämään tehtaamme tuulivoimaan ja kehittämään pakkauksia ekologisempaan suuntaan.

Takaisin blogiin