Haluatko lähettää ystävillesi ja sukulaisillesi koiramaisen joulukortin tai postata someen yksilöllisen joulutervehdyksen oman karvakorvasi kanssa? Usein hyvät lemmikkikuvat tehdään jo kauan ennen varsinaista kuvaustilannetta hyvällä valmistelulla. Itse kuvaushetkessä kannattaa pitää mieli rentona ja avoimena sekä lempinamit käden ulottuvilla. Tässä kahdeksan hyväksi haukuttua vinkkiä onnistuneiden joulukorttikuvien ottamiseen!
1. Tutustu ensin kameraan
Kuvasitpa sitten kännykällä tai järjestelmäkameralla kannattaa kameran perustoiminnot harjoitella ennen varsinaista kuvausta. Automaattiasetukset toimivat hienosti useimmissa kuvaustilanteissa.
2. Valitse sopiva hetki kuvaukselle
Usein paras hetki kuvaukselle on lemmikin leikkihetken tai lenkin jälkeen juuri ennen päiväruokaa. Malli on sopivasti päässyt purkamaan energiaa ja tuleva päivällinen pitää mielen terävänä. Mieti, mikä hetki lemmikillesi toimii parhaiten. Muista ottaa kädenulottuville myös lemmikin superherkut!
3. Pidä sommittelu yksinkertaisena
Monesti valokuvassa vähemmän on enemmän. Jos koitat ottaa samaan valokuvaan lemmikin lisäksi joulukuusen, piparkakkutalon, lapset, naapurin lapset ja herttaisen itsetehdyn seimikuvaelman, niin todennäköisesti lopputulos on vähintäänkin levoton.
Mene alemmas ja kuvaa lemmikkiäsi kasvojen tasolta. Joulukuusen edessä poseeratessa kokeile zoomata lähemmäksi ja tarkentaa lemmikkiin, jolloin tausta muuttuu mukavan pehmeäksi. Monissa älypuhelimissa on nykyään edistyneempi kuvaustila, jossa mukana oleva muotokuvaustoiminto sumentaa taustan, mutta jättää kohteen teräväksi.
4. Varmista riittävän hyvä valo
Ei ole sattumaa, että sanassa ”valokuva” valo tulee ennen kuvaa. Joulukuussa päivänvaloa on vähän, joten jos haluat kuvata ulkona, niin valitse kirkas pakkaspäivä ja päivän valoisin hetki. Sisällä kuvatessa ikkunan vieressä on usein paras valo muotokuviin. Myös taustaan kannattaa kiinnittää huomiota, esimerkiksi vaalea seinä toimii hyvin heijasteena. Kameran päällä oleva salaman voi suunnata suoraan ylös ja se heijastaa valon katon kautta tasaisesti kuvattavaan ja koko huoneeseen.
5. Tutustuta lemmikki mahdolliseen rekvisiittaan
Tonttulakki voi nolostuttaa koiraa, mutta välittömässä läheisyydessä olevat lempinamit helpottavat niin mallin kuin kuvaajankin tehtävää. Jos mahdollista, tutustuta lemmikki rekvisiittaan jo ennalta. Ja muista rekvisiittaa valitessa aina turvallisuus, ei oikeita kynttilöitä vaan ledivalo tuo samaa tunnelmaa kuviin, mutta hepulin sattuessa ei aiheuta lisävahinkoja.
6. Tutut temput toimivat
Kuvaushetki on väärä aika opetella uusia temppuja, mutta tuttu ”tämän minä osaan” temppu sitä vastoin rentouttaa lemmikkiä. Tempun tekeminen voi tehdä kuvasta myös tunnelmaltaan aktiivisemman.
7. Otan paljon kuvia
Kuvaa riittävästi ruutuja. Monissa kännyköissä on sarjakuvaus-ominaisuus, jolloin jokin otoksista on varmasti onnistunut tai ainakin saat kasan hauskoja tilannekuvia! Digikuvien etuna on, että niiden ottaminen on helppoa ja edullista, voit aina poistaa turhat ja epäonnistuneet otokset.
8. Pitäkää hauskaa yhdessä!
Jos kuvaushetki on tuskastelua kameran opettelun ja tilanteesta kiusaantuvan lemmikin kanssa, on lopputuloksestakin monesti joulumieli kaukana. Pidä hauskaa ja mene lemmikin ehdoilla, hyvä valmistelu parantaa todennäköisyyksiä onnistumiseen.