Dagsmarkin uusi yhteistyökumppani on eläintenkouluttaja Jenni Yli-Tainio, joka on suorittanut kissojen käyttäytymiseen erikoistuneen eläintenkouluttajan ammattitutkinnon. Jennillä on oma eläintenkoulutusyritys Animal Active ja lisäksi hänet voi tavata erilaisilla koirakursseilla sekä yhdistystoiminnassa. Jennillä on vahva kokemus myös eläinnäyttelijöiden kouluttamisesta ja ohjaamisesta.
”Minä olen niitä onnekkaita, joille eläinten parissa monipuolinen tekeminen on niin työtä kuin vapaa-aikaa. Olen saanut kunnian työskennellä ihanien ja opettavaisten työkavereiden kanssa, siis eläinten ja heidän perheidensä. Myös omaan perheeseeni kuuluu karvaisia jäseniä: 12-vuotias Nelli-koira sekä viisi eri-ikäistä pelastettua kotikissaa.”
Erityisalueena kissojen koulutus
Suomessa löytökissojen määrät ovat olleet räjähdysmäisessä kasvussa. Me Dagsmarkilla haluamme Jennin avulla tuoda esiin, että myös kissalle voi opettaa arkitaitoja.
”Kissojen niin kuin muidenkin eläinlajien aktivoinnissa ja kouluttamisessa on kyse eläimen lajityypillisten tarpeiden ymmärtämisestä sekä täydentämisestä, esimerkiksi tarjoamalla eläimelle sopivaa ravitsevaa ruokaa, johon voidaan yhdistää vaikka ravinnon havainnointi tai etsiminen. Aktivoiminen ja kouluttaminen muodostuu myös ympäristön huomioon ottamisesta, kuten vahvisteiden ja palkkioiden valitsemisesta koulutustilanteeseen. Koulutushetkien, kuten hoitotoimenpiteiden opettelun, pitää olla eläimelle omaehtoista ja mukavaa.”
Jennin mukaan kissaa ja sen käyttäytymistä tulkitaan usein vertaamalla sitä koiraan. Kissojen kohdalla ongelmanratkaisukykyä tai ympäristön vaikutusta sen käyttäytymiseen ei nähdä lajityypillisyyden kautta, minkä vuoksi kissoja ei ole osattu kouluttaa niin hyvin.
”Uutta tutkittua tietoa kissojen lajityypillisyydestä sekä kommunikointitavoista saadaan jatkuvasti lisää. Kissan kouluttamisella ja aktivoinnilla on suuri merkitys niiden hyvinvoinnin ja lajityypillisen elämän rakentamisessa sekä hyvän vuorovaikutussuhteen luomisessa ihmisen kanssa.”
Kissan aktivointia agilitylla
Jennin uran alkutaipaleen paras opettaja on ollut hänen oma kissansa, syntymäsokea Miuku. Jenni halusi tarjota rajoitteiselle kissalle mahdollisimman hyvän lajityypillisen elämän. Samalla hän huomasi haluavansa etsiä ja jakaa tietoa myös yleisesti kissojen hyvinvoinnin rakentamiseksi.
”Miuku toimi joissain arjen tilanteissa eri tavalla kuin muut lajitoverinsa, mutta silti mukana kulki myös niitä samoja asioita, mitä kissa eläinlajina tarvitsee ja miksi se käyttäytyy eri ympäristöissä tietyllä tapaa. Tämä sai minut janoamaan lisätietoa kissojen lajityypillisyydestä ja sen täydentämisestä.”
Kun Jennin toiselle kissalle alkoi leikkauksen myötä kertyä ylipainoa, hän pohti, miten voisi edesauttaa painonpudotusta runsasproteiinisen ruoan sekä säännöllisten ruokailuaikojen lisäksi. Vastaus löytyi yllättäen YouTube-videosta, jossa kissa juoksi agilityesteitä.
”Innostuneena lähdin edistämään kissan laihdutusta ja aktivointia positiivisesti vahvistaen ja onnistuinkin saamaan kissani suorittamaan ensimmäiset omatekoiset agilityesteet. Aloin myös miettiä, miten sokeaa kissaa voisi kouluttaa agilityyn ja päätin opettaa Miukua haju-, kuulo- sekä tuntoaistia hyödyntäen.”
Jokainen eläinlaji oppii
Koulutuksen avulla voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaisesti eläimen hyvinvointiin.
”Minua on aina kiehtonut ottaa asioista selvää ja sitten kokeilla itse, miten eri eläinlajit oppivat. Olen halunnut purkaa eläinten oppimiseen liittyviä myyttejä, kuten että kultakalalla olisi huono muisti tai että kissa olisi eläinlajina niin itsepäinen, ettei sitä voisi opettaa. Jokainen eläinlaji oppii ihan kaiken aikaa ja jokaisessa ympäristössä. Jos ei oppisi, se ei luultavimmin menestyisi siinä ympäristössä aikojen saatossa.”
”Minulle eläintenkouluttajana on tärkeää voida vaikuttaa eläinten oppimiseen ja käytökseen eettisesti, turvallisesti sekä eläimen lajityypillisyyttä mukaillen. Eläinten omaehtoisuus ja lajityypillisten piirteiden huomioon ottaminen ovat avainasemassa, kun halutaan tehdä eri tilanteissa toimimisesta eläinlajille itselleen mukavaa ja oikeasti edistää ihmisten kanssa toimivaa yhteistyötä ja sidettä.”