Eritasoiset allergiat koskettavat jopa joka kymmenettä suomalaiskoiraa ja heidän perheitään. 6,5-vuotias silkkiterrieri Fiona kärsi vakavista allergioista vuosien ajan, kunnes oireiden aiheuttajat saatiin selville.
Iloisen ja aktiivisen Fionan touhuja seuratessa ei uskoisi, että kyseessä on vakavasti moniallerginen koira.
– Fiona on mukavuudenhaluinen ja seurallinen koira – aivan ihana tapaus! Fiona on kuitenkin ihan omaa luokkaansa myös poikkeuksellisen vakavien allergioidensa vuoksi, kertoo Fionan omistaja Safia Nieminen.
Viiden koiran kanssa asustava Nieminen on kokenut allergikkokoirien omistaja: eri tasoisista allergioista kärsiviä hännänheiluttajia on ollut perheessä jo parikymmentä vuotta. Koirien allergiat ovatkin yllättävän yleisiä: jopa 10 prosentilla koirista on jonkinlainen allergia. Suomen noin 700 000 koirasta allergioista kärsii siis jopa 70 000 hännän heiluttajaa.
Varastopunkit yleinen allergiaoireiden aiheuttaja
Koirilla allergiat voivat ilmetä muun muassa iho-oireina, silmien kutinana tai vatsavaivoina. Fionalla allergiaoireita havaittiin jo alle vuoden ikäisenä, jolloin kasvattaja alkoi epäillä jonkin tasoista ruoka-aineallergiaa.
– Aluksi oireet olivat pientä kutinaa, joka kuitenkin paheni iän myötä. Allergiaruokaan vaihtamisesta huolimatta Fionan olo ei helpottanut ja jouduimme syöttämään sille myös kortisonia ja allergialääkkeitä – tuloksetta. Viime vuonna tilanne kärjistyi niin pahaksi, että Fiona päätyi Helsinkiin hoidettavaksi ja vahvemmalle allergialääkitykselle, kertoo Nieminen.
Allergian aiheuttajan määrittelemistä hankaloittaa se, että samankaltaisia iho-oireita voi aiheuttaa niin ruoka-aineallergia, atopia sekä ärsytysihottuma, joka hankaloittaa allergian toteamista entisestään. Nieminen päätti hakeutua Fionan kanssa kattaviin allergiatesteihin.
– Lähdimme Helsinkiin erikoiseläinlääkäri Leena Saijonmaa-Koulumiehen pakeille selvittämään oireiden aiheuttajaa. Tutkimusten tulokset olivat karua luettavaa: Fionalla todettiin mm. varasto- ja pölypunkkiallergia, atopia sekä erilaisia kukka- ja siitepölyallergioita, Nieminen listaa.
Ympäristöallergiat ovat koirien allergioista tavallisimpia – jopa yleisempiä kuin ruoka-aineallergiat.
– En itsekään osannut aavistaa, miten laaja allergioiden kirjo Fionalla on, kertoo Nieminen. Näin vakavien allergioiden periytymistä selvitettiin yhdessä kasvattajan kanssa, mutta Fionan sisaruksilla ei kuitenkaan todettu allergioita.
Miten lievittää oireita?
Allergioiden hoidossa käytetään muun muassa kutinanestolääkityksiä, ihon paikallishoitoja ja erikoisruokavalioita sekä siedätyshoitoa. Varastopunkkiallergiselle koiralle suositellaan kuivaruokien pakastamista, mikä tepsikin Niemisen toiselle allergikkokoiralle – muttei Fionalle. Raakaruoastakin jäi käteen huonoja kokemuksia.
Allergia ei aina näy päälle päin silmissä, korvissa ja turkissa: Fionallakin on takanaan voitokas näyttelyura ja päällään upea, kiiltävä turkki.
– Selkein allergiaan viittaava oire oli Fionan jatkuva tassujen syöminen: varpaiden välistä alkoi lähteä karvaa ja ihoon tuli haavautumia. Pahimpina aikoina koira ei enää pystynyt nukkumaan vaan raapi itseään ja käveli hermostuneesti ympäri taloa, Nieminen muistelee. Fionan tapauksessa eläinlääkärit tarjosivat kutinan hoitokeinoksi erilaisia shampoita, joista ei kuitenkaan ollut apua. Vahvoissa allergialääkkeissä sivuvaikutukset pelottivat.
– Kun allergia on niin paha kuin Fionalla on, vaikuttaa se elämään aivan 24/7. Oli sydäntä särkevää katsoa kutisevaa ja stressaantunutta koiraa voimatta itse tehdä mitään. Kysyy omistajalta henkistä kanttia jaksaa siinä pyörityksessä ja etsiä keinoja helpottaa koiran oloa.
Kohti kutinatonta koiran elämää
Punkkiallergioiden lisäksi Fionalla on vakava riisiallergia: joulupuuroa maisteltuaan koira joutui sairaalahoitoon. Riisiallergia ei selvinnyt Fionalle tehdyissä allergiatesteissä, sillä ruoka-aineallergian diagnosointiin ei ole luotettavia testejä.
– Usein allergian aiheuttajaa joudutaan etsimään ruoka-ainekokeiluilla – tai sitten se selviää erehdyksen kautta, kuten Fionan kohdalla, kertoo Nieminen.
Ruoka-allergian hoito on periaatteessa hyvin yksinkertaista: kun on selvillä, mikä tai mitkä raaka-aineet aiheuttavat koiralle oireita, voidaan oireita aiheuttavat ruoka-aineet ja ravinnonlähteet poistaa ruokavaliosta. Allergikkokoiran ravintoon tulee kuitenkin sisällyttää kaikki tarvittavat ravintoaineet: rasvaa, proteiineja, hiilihydraatteja, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.
– Viime syksynä vaihdoimme kokonaan kotimaiseen, riisittömään Dagsmarkin HÄME-ruokaan. Näin minimoimme varastopunkkien mahdollisuuden – ruoka kun ei kulje pitkiä rahtimatkoja ja ole varastoituna kauaa. HÄME sopikin Fionalle täydellisesti, Nieminen kertoo.
Edelleen Fiona käy kuukauden välein eläinlääkärissä, jossa se saa biologista allergialääkettä piikitettävänä. Syksyisen ruuan vaihdon myötä Fiona on kuin uudelleen syntynyt koira.
– Kotimainen kuivaruoka ja uusi lääkitys ovat antaneet Fionalle uuden elämän – kutina ja unettomat yöt ovat jääneet kokonaan pois, kiittelee Nieminen.
Lue lisää koirien pöly- ja varastopunkkiallergiasta Ylen sivuilta.