Kotimaiset ja ekologiset koiran puruluut syntyvät Kokkolassa

Kotimaiset ja ekologiset koiran puruluut syntyvät Kokkolassa

Dagsmark Petfoodin suomalaiset puruluut valmistaa kokkolalainen Kokkolan Nahka, joka sijaitsee pienessä Kotkamaan kylässä. Yritys kiinnittää erityistä huomiota toiminnan vastuullisuuteen ja päästöihin sekä kehittää toimintaansa koko ajan ympäristöystävällisemmäksi. Olemmekin ylpeitä voidessamme kertoa puruluidemme olevan turvallisia ja vastuullisesti tuotettuja.

Eettiset ja ekologisesti kestävät raaka-aineet

Kokkolan Nahka valmistaa tuotteita hirven-, naudan- ja hevosennahasta. Kausituotteina on toisinaan saatavilla myös peuraa ja poroa. Käytetty nahka on koiralle terveellistä, turvallista ja luonnollisesti maukasta. Hirvennahka on luontaisesti vähärasvaista ja antibioottivapaata, ja kotimainen naudannahka taas korkealaatuista sekä maistuvaa. Riistaeläinten nahat tulevat suoraan metsästäjiltä ja metsästysseuroilta. Naudan- ja hevosennahat taas hankitaan tarkkaan valikoiduilta, kotimaisilta teurastamoilta. Mitkään purutuotteista eivät sisällä lisättyjä väri-, säilöntä- ja makuaineita tai muita lisäaineita.

Eettisimmät ja ekologisimmat puruluut syntyvät riistaeläimistä, jotka on kaadettu kannanhoidollisista syistä. Metsästystä säädellään vuosittaisilla kaatoluvilla, jotka perustuvat viranomaisten asettamiin kaatomääriin. Kaatomäärät lasketaan alueellisesti, ja lähtökohta on aina lajin jatkuvuuden ja elinvoimaisuuden turvaaminen. Kaadetut eläimet hyödynnetään mahdollisimman hyvin – liha ravintona, nahka muina tuotteina. Hirviä tai peuroja ei siis kasvateta tuotantoon tai metsästetä loppuun, sillä ne kuuluvat kiinteästi luontoon.

Kotimaisesta naudannahasta valmistetut puruluut ovat myös ekologinen ja turvallinen vaihtoehto tuontituotteisiin verrattuna. Kun koko valmistusprosessi on alusta loppuun omissa käsissämme, myös kaukorahtipäästöt jäävät pois ja kuljetuspäästöt pienenevät.

Kotimaisten puruluiden turvallisuus

Kotimaiset puruluut ovat turvallisia monesta eri syystä. Niitä ei valkaista, eikä prosessissa käytetä säilöntäkemikaaleja. Myös niiden koostumus on suunniteltu turvallisuus edellä. Kokkolan Nahka yhdistää teknologian ja käsityön, millä se varmistaa erittäin korkealaatuisen ja turvallisen lopputuotteen.

Kaikki puruluut valmistetaan käärimällä yhtenäinen nahka rullan muotoon. Tällä tavoin valmistettuna puruluu on turvallinen käyttää, eikä siitä irtoa isoja tai teräviä palasia, jotka voisivat vahingoittaa koiran suolistoa tai aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Valikoimassamme ei ole solmuluita, eikä rullien sisälle koota palasista täytettä. Luut valmistetaan pintanahasta, mikä tarkoittaa sitä, että luu tarjoaa kovemman puruvastuksen kuin haljasnahasta valmistettu tuote. Se myös säilyttää muotonsa viimeiseen suupalaan asti. Luu ei pehmene tai tartu koiran karvoihin, suupieliin tai mattoon. Puruherkkujemme kanssa siis myös sisustus pitää kutinsa.

Dagsmark-purutuotteet valmistetaan Ruokaviraston valvonnan alla, ja Kokkolan Nahka on saanut sivutuoteasetusten mukaisen hyväksynnän lemmikkieläinten ruokia valmistavaksi laitokseksi. Tuotantotilat on suunniteltu erityisesti tätä käyttötarkoitusta varten, ja tuotantoprosessissa käytetään automatiikkaa laadun takaamiseksi. Jokainen puruluu tarkastetaan yksilöllisesti ennen pakkaamista ja pussitetut tuotteet kulkevat metallinpaljastimen läpi.

Kestävä kehitys ja ympäristövastuu

Kokkolan Nahkan liiketoimintastrategia perustuu ympäristövastuun ja kestävän kehityksen periaatteille. Tuotannossa käytetään energiaa, vettä ja raaka-aineita mahdollisimman tehokkaasti ja ekologisesti. Konekannassa ja -hankinnoissa panostetaan uuteen teknologiaan ja haastetaan tuotantosuunnittelua jatkuvan kehittämisen periaattein:

Kokkolan Nahka ei käytä kivihiiltä tai raskasta polttoöljyä. Kaikki käyttämämme sähkö on vihreää sähköä.
Kaikki tuotannossa käytetty vesi kerätään ja puhdistetaan yhtiön omassa vedenpuhdistuslaitoksessa. Toimintamme on ympäristöluvan alaista ja sitä valvoo ELY-keskus.
Käytämme ympäristömerkittyjä ja biopohjaisia pakkausmateriaaleja.
Kaikesta orgaanisesta lietteestä ja kiinteästä jätteestä tehdään biokaasua lähellämme sijaitsevassa biokaasulaitoksessa.

Oma hiilinielu

Metsät ovat Suomen merkittävin uusiutuva luonnonvara ja tärkeä osa kansallisvarallisuuttamme. Kokkolan Nahka kompensoi ilmastovaikutuksia omalla hiilinielulla. Oman metsän kasvatus ja hoito on aktiivinen ympäristöteko, johon yritys panostaa jatkuvasti.

”Kotimme sijaitsee tehtaan vieressä ja lapsemme kasvavat samassa pihapiirissä. Ympäristön puhtaus ja toiminnan vastuullisuus ovat meille henkilökohtaisia asioita”, toteaa Kokkolan Nahkan liiketoiminnan johtaja Mirva Kenttämies.

Kokkolan Nahkan omistamista metsistä löytyy sekä laajoja mäntykankaita, joilla puolukat kasvavat syksyisin punaisina ryppäinä, että tiheämpää kuusikkoa, jonka suojassa hirvet ja muut metsän eläimet käyvät herkuttelemassa nuolukivillä. Puissa kasvava naava on selkeä merkki ilman puhtaudesta ja saasteettomuudesta.

Vastuu ihmisistä

Kokkolan Nahkan ajatukseen vastuullisuudesta kuuluu olennaisena osana työntekijöistä huolehtiminen ja aktiivisuus paikallisessa yhteisössä. Tavoitteena on olla erinomainen työpaikka. Kokkolan Nahka on jo kolmannen polven perheyritys, jossa myös työntekijät viihtyvät sukupolvien ajan. Jatkokoulutus henkilökunnalle tarjotaan itse ja kisälliperinne elää vahvana. Kokkolan Nahka haluaa olla aktiivinen toimija paikallisessa yhteisössä ja yritys tukeekin säännöllisesti yhdistys- ja seuratoimintaa.

Tutustu Kokkolan Nahkaan tarkemmin: https://fi.kokkolan.com/

 

Takaisin blogiin