Viimeistään nyt on aika päivittää lemmikille hoitosuunnitelma
Maailmanlaajuinen pandemia ravistelee myös koko Suomea ja monella on huoli paitsi omasta ja lähimmäisten terveydestä, myös parhaasta lemmikkiystävästä. Oletko miettinyt, miten pystyt hoitamaan lemmikkisi, jos sairastut vakavasti tai peräti joudut sairaalahoitoon? Onko lähipiirisi tietoinen lemmikkisi tarpeista ja tavoista sekä ruokinnasta? Löytyykö kotoasi riittävästi tuttua ruokaa koirallesi, jos et pääse käymään kaupassa? Kokosimme tähän vinkit lemmikin hoito-ohjeiden tekemiseen!
-
Sovi lemmikin hoitorinki etukäteen
Viimeistään nyt sinun tulisi sopia lähipiirisi tai miksei vaikka lähieläinhoitolasi kanssa lemmikkisi hoidosta ääritilanteessa. Voit myös sopia etukäteen hoidon korvaamisesta sekä antaa tarvittavia ohjeita. Jokaiselle lemmikille on hyvä olla 2-3 hoitajaa ringissä, jos hoitajista joku sattuu sairastumaan samaan aikaan kanssasi. -
Tee listat ja ohjeet valmiiksi
Kun ruokintaohjeet ja lemmikin tavat on kirjattu paperille valmiiksi, on lemmikin hoitaminen helpompaa eikä hoitajan tarvitse käyttää aikaa arvaillakseen ja selvittääkseen asioita. Ohjeet voi lähettää hoitajalle etukäteen sekä kiinnittää näkyvälle paikalle kotiin.
Poikkeustilanteessa on kaikkien etu, että lemmikki pääsee mahdollisimman tuttuun paikkaan hoitoon ja saa mahdollisimman normaalia, tuttua ruokaa sekä riittävästi liikuntaa. Lemmikin hoidosta vastuu on lemmikinomistajalla myös kriisitilanteessa. Tätä vastuuta on myös varautuminen etukäteen poikkeukselliseen tilanteeseen. Yksinkertaiset listat ja ohjeet ovat jokaisen lemmikinomistajan velvollisuus.
Yksinkertaisimmillaan listasta tulisi selvitä lemmikin perustiedot, ikä, rotu, ruokinta ja mahdolliset lääkitykset. Pidäthän huolta, että sinulla on lemmikille voimassa oleva resepti sekä riittävästi lääkkeitä kotonasi. Tutut ruoat pitävät huolta, että lemmikillä ei mene vatsa sekaisin edes hoitoon joutuessaan. Suotavaa on myös kertoa listassa, mistä koirasi tuttua ruokaa saa ostettua lisää sekä mitkä herkut ovat soveltuvia koirallesi. Lisäksi listaan voi kertoa tahtonsa koirien sijoituspaikasta tai jatkosta, jos oma hoitosi venyisi tai et olisi kykenevä tekemään päätöksiä esimerkiksi nukutettuna ollessasi. Asia on kipeä ja raskas, mutta lemmikinomistajana voit auttaa lähipiiriäsi paljon tekemällä tahtosi ja toiveesi etukäteen selväksi. Helpointa on nimetä henkilö, jolle luotat valtuuden tehdä päätökset lemmikeistäsi äärimmäisessä tilanteessa.
Hoitorinkiin on etenkin äärimmäisen poikkeuksellisessa tilanteessa perusteltua valjastaa 2-3 hoitajaa, sillä on myös mahdollista, että hoitaja sairastuu itse tai ei ole tavoitettavissa hädän hetkellä. Tarkistathan myös, että listassa olevat puhelinnumerot ovat ajan tasalla ja oikein. Useimpien eläinhoitoloiden kanssa voi myös sopia hoidosta etukäteen kriisitilanteessa ja antaa esimerkiksi laskutustiedot jo etukäteen hoitolalle.
Muistathan myös tarjota apua kriisitilanteessa muille koiranomistajille? Poikkeustilanne aiheuttaa muutoksia kaikkein meidän arkeemme ja olisi syytä tarkistella, voiko itse ojentaa auttavan kätensä ympärillään oleville.
Eläintenomistaja – neljä tapaa varautua poikkeustilanteissa
- Selvitä, mihin oma lemmikki voi tarpeen vaatiessa mennä väliaikaiseen hoitoon. Voisiko esimerkiksi sukulainen, ystävä tai naapuri auttaa? Myös hoitolat ja eläinsuojeluyhdistykset auttavat.
- Tee lista lemmikeistäsi esimerkiksi eteiseen. Kerro, kuinka monta lemmikkiä asunnossa on. Laita myös sen henkilön yhteystiedot, joka lemmikkiä voi hoitaa omistajan sairastuessa.
- SEY:n mukaan kissoja ei nyt kannata päästää ulos vapaana. Jos kissa joutuu pulaan tai katoaa, henkilöstöresurssit ovat nyt muutenkin vähissä.
- Varaa tarvittavat lääkkeet, ruokaa ja vettä eläimille. Älä myöskään uusi lemmikin reseptiä viime tinkaan.
Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11276696