Lemmikki laittaa sisustuksen uusiksi

Lemmikki laittaa sisustuksen uusiksi

Oletko hankkinut kodin tai auton lemmikkisi hyvinvointia silmällä pitäen? Oletko miettinyt kuinka ohjaat koirasi rapakeleillä suorinta tietä tassupesulle? Tai millainen lattiapinta olisi paras juuri sinun koirakotiisi? Ja entäpä ne IKEAn rotat: harmittelitko sinäkin, kun ne poistuivat valikoimasta, ja koirasi menetti mieluisan sisustuselementtinsä? Tässä kirjoituksessa palaamme lemmikkibisneksen äärelle, kun mietimme kuinka lemmikit vaikuttavat sisustukseemme.

Kysyimme Facebook-sivullamme, ovatko koirat vaikuttaneet kulutuskäyttäytymiseen? Saimme vastaukseksi kertomuksia koiran ja ihmisen saumattomasta arjesta. Haluamme, että koira on kotonaan… kuin kotonaan. Maria Kauppi kertoo kuinka koirat vaikuttavat perheen suunnitelmiin: “Auto, koira, harrastukset, menot ja matkat aina “perheellä” eli koirat mukana ja sen mukaan suunnitelmat. Ja tilit tyhjänä.” Eija-Liisa Virolainen komppaa: “Koiraperheessä on aina tilit tyhjänä, mutta elämänlaatua riittää.”

Lemmikit vaikuttavat elämänlaatuumme, mutta myös kulutustottumuksiimme. Esittelimme pari kirjoitusta takaperin dosentti Henna Syrjälän, joka on tutkinut lemmikkeihin liittyvää kulutusta lähes 20 vuoden ajan Vaasan yliopistossa. Hän on tehnyt tutkimusta myös Hankenin tutkijatohtori Anu Norrgrannin kanssa. Yhdessä Syrjälä ja Norrgrann ovat todenneet, että lemmikit saavat omistajansa muokkaamaan kotiensa kulutusta. Kun annat koirallesi pikkusormen, se kuolaa koko käden.

Joskus sisustus valitaan lemmikkien mukaan, toisinaan taas lemmikit sisustavat itse. Tyynyt ja sohvat räjähtävät, kukkaruukut asetellaan kyljelleen ja ikkunanpesu viimeistellään kostealla kuonolla. Kuulostaako tutulta? Syrjälän tutkimusprojektille valmistuneessa pro gradu -tutkielmassa Emmi Haapamäki selvitti erilaisia osa-alueita, joihin lemmikki vaikuttaa kotona. Näitä ovat sisustus, siivoaminen, materiaalit ja lemmikin tarvikkeet. Esimerkiksi lattiamateriaali saatetaan valita siten, ettei lemmikin tassut luista tai sen karvat erotu pikaisella vilkaisulla. Toki lemmikki voi lisätä myös kauneutta omistajansa elämään. Tätä Syrjälä ja Norrgrann ovat pohtineet artikkelissaan “Kun sun koira sopii sun sisustukseen”.

Dosentti Henna Syrjälän Sirkku ja entinen IKEAn lamppu. Kuva: Henna Syrjälä

Lemmikkibisnes on siis paljon muutakin kuin lemmikille suoraan ostettavat tuotteet ja palvelut. Lista asioista, joihin lemmikki arjen kulutuksessa vaikuttaa, on pitkä. Lemmikki voi sopia sisustukseen, mutta myös sisustusta mietitään lemmikki edellä. Myös useat ihmisalan yritykset ovat heränneet palvelemaan lemmikkitalouksia, ja joillakin on jopa omia mallistoja lemmikeille. Esimerkiksi Fatboy ja Matri valmistavat petejä myös nelijalkaisille ystäville. Kotimainen Kind for dogs valmistaa petien lisäksi myös sisustukseen sopivia ruokakuppeja. Ikean pehmolelut ovat siis vain yksi esimerkki monista. Yritykset myös vinkkaavat sisustusratkaisuista tai vaikkapa koirakotiin sopivista sohvamateriaaleista auliisti. Lemmikkimarkkinoiden todellista kokoa onkin todella vaikea arvioida.

Ehkä onkin niin, että lemmikit ovat kiinteämpi osa hyvinvointiamme kuin osaamme aavistaakaan? Monet valitsevat kotimaisen ruoan sekä itselleen että koiralleen. Se on ravitsevaa ja puhdasta. Lemmikin kanssa jaettu ystävyys on monelle aivan muuta kuin sanahelinää. Se on arkea ohjaava tekijä, joka kestää kuraiset sohvat tai kissan hypystä vinoon heilahtaneen taulun. Syrjälä ja Norrgrann ovat huomioineet tutkimuksessaan, että taululle kyllä löytyy uusi paikka ja kiipeilypuu ujutetaan kissaa paremmin palvelevaan kohtaan. Lemmikki muokkaa tiloja ja paikkoja omien pyrkimystensä mukaan siten, että ne voivat olla erilaisia kuin ihminen on alun perin ajatellut.

Myös Eija-Liisa Virolaisen arki muuttui koiran tullessa taloon. Lappi-ruokaa nauttiva 12-vuotias lapinkoira on arjessa vahvasti mukana. “Päätin koiraa ottaessani, että yhdessä mennään. Ellei koiraa voi ottaa mukaan, niin ei mene emäntäkään”, Virolainen kertoo Facebook-sivullamme. Koira on kulkenut emäntänsä mukana kaikkialla, onpa se päässyt työpaikallekin. Kotona koira tutkailee autokatoksen tapahtumia tai hakeutuu tuttujen lähitienoon ihmisten rapsuteltavaksi. “Päivääkään en ole katunut”, Eija-Liisa Virolainen toteaa. Eikä koirakaan: se tassuttelee emäntänsä perässä kotiin, jonka sekin varmasti tuntee omakseen.

Toimitusjohtajamme Laura Strömbergin belgianpaimenkoira malinois rakastaa IKEAn palloja, joita sillä onkin useampi. Kuva: Laura Strömberg

Onko sinulle tulossa koiranpentu tai koira kotiin? Lue pentuoppaastamme, miten valmistelet koiralle turvallisen kodin.

 

Takaisin blogiin