Lottovoitto Dagsmarkin muodossa

Lottovoitto Dagsmarkin muodossa

Teksti ja kuva: Ella Vanhala

Labradorinnoutajani Korall on 9-vuotias tehopakkaus, jolla ei tassu paina lenkkipolulla ja jota luullaan jatkuvasti puolta nuoremmaksi pilkkeen vilkkuessa silmäkulmassa hyvin vahvana. Se on melko tyypillinen labbis, joka rakastaa kaikkia ja kaikkea. Etenkin ruokaa, tietenkin! Meille ruokinta onkin aiheuttanut runsaasti päänvaivaa vuosien varrella, mutta onneksi siihenkin löytyi lopulta ratkaisu Dagsmarkista!

Korall saapui perheenjäsenekseni 3-vuotiaana. Pian kotiutumisen jälkeen huomasin Korallilla erilaisia korva-, iho- ja suolisto-oireita, minkä vuoksi hakeuduimme eläinlääkäriin. Korallilla todettiin voimakkaita ruoka-aineyliherkkyyksiä. Näitä selviteltiin allergiatestien, muutamien tähystysten ja jopa siedätyshoidonkin avulla. Useiden lääkekuurien, kymmenien lääkärikäyntien ja vielä useampien ruokintakokeilujen jälkeen tilanne saatiin erikoisruualla stabiiliksi ja tulehdukset pysyivät poissa. Ruokavalio oli todella tiukka. Jos jotain sopimatonta suuhun vahingossa eksyi, sen huomasi heti.

Erikoisruoasta markettiruokaan

Alkutaipaleen terveydellisten haasteiden jälkeen yhteiset vuotemme ovat olleet hyvin tasapainoisia, mistä olen erittäin onnellinen. Korall on voinut hyvin ja olemme tehneet yhdessä kaikkea kivaa – harrastelleet ja hömppäilleet, juuri kuten parhaiden ystävien kuuluukin. Nyt kuluneena keväänä, sattuneesta syystä, olemme etätöiden mahdollistamana mökkeilleet erityisen paljon. Olin todella tarkkana siitä, että Korallilla oli aina omaa erikoisruokaa matkassa mukana. Pari kuukautta sitten mökin pihaan ajaessani huomasin ruoan unohtuneen kotiin. Sunnuntai-iltana oli avoinna vain päivystävä eläinlääkäri ja kyseinen ruoka tilaustavaraa kaikkialla mihin epätoivoisena soitin. Olin jo aikeissa lähteä ajamaan takaisin kotiin, kun ystäväni jopa hieman tuohtuneesti ilmaisi ihmetyksensä siitä, etteikö koira nyt muutamaa päivää ns. markettiruoalla pärjäisi. Ensimmäinen ajatukseni oli tietysti, ettei missään nimessä. Saman tien alkoivat päässäni pyöriä kauhukuvat siitä, miten huonoon kuntoon Korall voisi mennä. Jostain syystä päätin kuitenkin ottaa ”riskin”, kuten sen ystävälleni silloin ilmaisin. Riskinotto kannatti, sillä se osoittautui todelliseksi lottovoitoksi.

Laihia ja Tikkurila Hirvitikut ovat koirieni ehdottomat suosikit

Laihia toi helpotuksen närästykseen ja omistajalle yöunet

Minulle oli täysin selvää, että otan kokeiluun Dagsmarkia sen kotimaisuuden ja puhtaiden raaka-aineiden ansiosta. Olin kuullut siitä paljon hyvää, etenkin suolistosairaiden koirien omistajilta. Olen pitänyt koiranruuan viljattomuutta aina täysin ehdottomana. Lähimarketista olivat supersuositut Dagsmarkin viljattomat versiot loppu. Varmistin asian vielä kauppiaaltakin. ”Se myy kuin häkä, ensi viikon puolivälissä saatavilla!” sain vastaukseksi. Siispä hieman epäröiden valitsin hyllystä kevyemmän täysravinnon, Laihian. Tämän muun muassa siksi, koska Korallia korkea rasvapitoisuus närästää todella pahoin ja Laihiassa oli iloksemme alle 10 % rasvaa. Normaalisti oireet ilmaantuvat muutaman tunnin ja viimeistään vuorokauden sisään. Jännityksellä odotin, mitä tuleman pitää, varsinkin kun ruoka vaihtui lennosta. Pelonsekaisin tuntein oli iltaruuan aika ja kuppi tyhjeni sekunneissa. Korall oli selkeästi onnellinen saadessaan vaihtelua aiempaan, aina niin tylsään ja tiukkaan ruokavalioon. Suureksi ihmetykseksi koira nukkui yönsä kuin tukki. Minä taas en. Vahdin sitä kuin haukka odottaen ja suorastaan etsien oireita. Kaikkien suureksi yllätykseksi, Korallille ei tullut lainkaan närästystä, kutinoita tai ihottumia. Kaiken kukkuraksi tuli vielä oikein kaunis kakka. Ehkä kaunein näkemäni.

Siitä asti meillä on syöty Laihiaa erinomaisella menestyksellä. Myös toinen karvalapseni, 9-vuotias norfolkinterrieri Eddie on löytänyt taas kauan kadoksissa olleen vyötärönsä. Olen erittäin iloinen saadessani todeta, että olen ollut täysin väärässä.

Väärässä siitä, ettei ns. markettiruoka ja gluteenitonkaan kaura voisi sopia moniallergiselle ja -ongelmaiselle koiralle. Nimittäin meille sopii paremmin kuin hyvin! Kiitos Dagsmarkin, Korallilla on taas pilke silmäkulmassa ja tassu ei paina. Näin ei todellakaan ole aina ollut. Se on kuin aivan eri koira – hyvällä tavalla. Energinen ja touhukas, tekemisestä innostuva elämäniloinen, puolella nuortunut, hyväkuntoinen seniori. Korallin kaikki suolisto- ja allergiaoireet ovat pysyneet poissa. Uskon sen olevan täysin Dagsmarkin puhtaiden ja kotimaisten raaka-aineiden ansiota. Kaiken muun hyvän lisäksi Korallin uudeksi, jokapäiväiseksi herkuksi on löytynyt Tikkurila Hirvitikut. Niissä riittää tekemistä jo hieman harvahampaisemmallekin yksilölle. Mikä tärkeintä, vatsa pysyy kunnossa ja Korall on ikionnellinen saadessaan herkullista pureksittavaa

 

Takaisin blogiin