Matkalla koiran kanssa

Matkalla koiran kanssa

Kotimaan matkakohteet tulevat koronapandemiaa seuraavana kesänä tutuksi monelle koiraperheelle. Kun rajat ovat kiinni, kääntyvät autojen nokat kohti supisuomalaisia nähtävyyksiä. Me liputamme tänä kesänä kotimaan matkailun puolesta, sillä suomalaisen suosiminen tekee hyvää tälle maalle. Elintarviketeollisuusliiton mukaan Suomeen syntyisi 1500 uutta työpaikkaa, mikäli jokainen suomalainen ostaisi kuukausittain kotimaisia ruokia ja juomia yhdellä lisäeurolla. Dagsmark on lähiruokaa koirallesi, Suomesta.

Koiran kanssa matkustaminen on mukavaa, mutta suunnitteluun kannattaa käyttää hieman aikaa ja energiaa. Suosi koiraystävällisiä kohteita ja huomioi koirasi yksilölliset tarpeet. Näin matkanteosta tulee entistä miellyttävämpää eikä pinna kiristy. Listasimme kolme tärkeintä asiaa, jotka kannattaa huomioida koiran kanssa matkustaessa.

Älä pihistele aikataulussa tai nesteytyksessä

Jos koirasi osaisi puhua, se tivaisi viiden minuutin välein kuten viisivuotiaat ihmissisaruksensa: “Milloin ollaan perillä?” Koiran tarpeet ovat toki matkan aikana yksilölliset, mutta erityisen pitkien ajomatkojen aikana jokainen niistä kaipaa jaloittelua ja nesteytystä. Valitse reitin varrelle mukavia kohteita, joissa koira pääsee tarpeilleen ja haistelemaan uusia tuoksuja. Kävelyretki kansallispuistossa tai kauniin järven rannalla rentouttaa niin koiraa kuin ihmistäkin. Vierailu uusiin paikkoihin käy myös aktivoinnista.

Kun matkustat koiran kanssa kesällä, tulee lämpötiloihin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Automatkailu rasittaa koiraa ja se tarvitsee enemmän nestettä kuin normaalisti. Koira ei myöskään osaa varautua tilanteisiin, joissa sen nesteen tarve on normaalia suurempi, joten koiralle kannattaa tarjoilla vettä jokaiselle pysähdyksellä. Jos haluat varmistua siitä, että koirasi juo riittävästi, sekoita yhteistyökumppanimme FitDogin Energy+Rehydrate energia- ja nesteytysjuomajauhetta veden sekaan. Se tekee juomasta maistuvampaa ja saa koiran juomaan enemmän.

Mikäli suuntaat tuntemattomille tieosuuksille, voit suunnitella koiraystävällisen reitin esimerkiksi Tassut kartalla -sivuston avulla. Sivustolta löydät vinkkejä ulkoiluun ja majoitukseen, mutta myös tietoa paikallisista eläinlääkäriasemista.

Kuva: Nani Annette

Ruokamatikka kannattaa

Olipa kyseessä mökkimatka tai kierros Suomi-neidon ympäri, kannattaa varmistaa kahteen kertaan, että koiranruoat riittävät. Mikään ei pilaa rentoa mökkitunnelmaa kuten pieleen mennyt laskutoimitus: se loppui jo. Siinä ei auta muu kuin laittaa mökki säppiin ja suunnata lähimpään kaupunkiin.

Vielä 10 vuotta sitten markettien hyllyiltä ei löytynyt laadukasta kuivaruokaa, mutta onneksi tilanne on nyt toinen. Me olemme halunneet alusta asti palvella koiranomistajia heidän kotikauppojensa hyllyillä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit täydentää muonavarastot myös matkan varrella. Niin ruoat kuin puruluumme löytyvät päivittäistavarakaupoista ja monista muista koiranruokaa myyvistä liikkeistä. Ostamisen helppous on meille tärkeä kriteeri. Tiedämme, että niin arkeen kuin lomaankin mahtuu monen monta liikkuvaa tekijää.

Mutta laske sapuskat vielä toistamiseen. Emme halua keskeyttää orastavaa lomanautintoasi ja pakottaa sinua auton rattiin juuri, kun olet saapunut mökille.

Nauti yhteisestä ajasta

Matkustamisen ei tarvitse tapahtua pelkästään koiran ehdoilla, mutta eläimen huomioiminen säästää kaikkien hermoja. Onkin hyvä muistaa, ettei koiralla ole yhtään sen enempää taitoja vieraassa paikassa kuin kotosalla. Itse asiassa tilanne on päinvastainen: uusissa tilanteissa koiralta voi vaatia vain normaalia vähemmän.

Kun suunnittelet kesäreissua, mieti mitä asioita teet mieluiten koirasi kanssa yhdessä. Mihin ei ole arkisin aikaa? Mitä olet aina halunnut kokeilla? Uintiretki tunturijärvessä vai telttayö kansallispuistossa? Koirafrisbeetä aurinkoisella nurtsilla vai Punkaharjun hulppeat maisemat? Kesälomalla voi pitää taukoa harrastuksista tai panostaa niihin aivan erityisellä tavalla. Loma on hyvää aikaa myös uusien lajien testaamiseen tai temppujen opettamiseen. Mikset kävisi agilityn yksityistunnilla juuri sen kouluttajan luona, joka asuu vähän pidemmällä? Tai ehkä olet nähnyt somessa jonkin kuvankauniin maiseman, jossa haaveilet yhteisestä luontoretkestä koirasi kanssa.

Me dagsmarkilaiset olemme reissanneet koiriemme kanssa ristiin rastiin niin Suomessa kuin ulkomailla. Haluamme rohkaista sinua matkustamaan yhdessä koirasi kanssa ja tekemään siitä niin nautinnollista kuin mahdollista. Olemme huomanneet, että koirastaan voi oppia uutta tiiviin yhdessäolon aikana. Kun on vihdoinkin aikaa vain olla, rapsutella ja ihmetellä toinen toisiaan. Kun voi vain nauttia parhaasta mahdollisesta seurasta.

 

Takaisin blogiin