Milloin ja miten vaihtaa koirasi ruokaa?

Milloin ja miten vaihtaa koirasi ruokaa?

Koiranruoan vaihto voi tulla ajankohtaiseksi eri syistä. Näitä ovat esimerkiksi koiran siirtyminen pentuvaiheesta aikuisuuteen ja aikuisesta senioriksi, muutokset koiran aktiivisuudessa ja painossa sekä allergiaoireet ja ruoansulatusongelmat. Saatat myös haluta vaihtaa koiranruokamerkkiä muista syistä, kuten kotimaisuuden tai helpon saatavuuden vuoksi.

Lue mitä kannattaa ottaa huomioon koiranruoan vaihdossa ja miten totutat koirasi uuteen ruokaan menestyksekkäästi!

 

Valitse koirasi tarpeita vastaava ruoka

Sopiva ruoka eri elämänvaiheisiin

Koiranpentu tarvitsee kasvamiseen ja kehittymiseen runsaasti energia. Penturuoan tulee olla hyvin sulavaa ja energiarikasta täysravintoa, jossa on paljon eläinperäistä proteiinia ja rasvaa. Aikuisen koiran ruokaan siirrytään yleensä noin vuoden iässä riippuen koiran aikuiskoosta. Aikuisen koiran saavuttaessa kunniakkaan seniori-iän on tärkeää mukauttaa ruokavalio vastaamaan uusia ravitsemustarpeita sekä vähentynyttä energiatarvetta.

Suurempi tai pienempi energiantarve

Koirasi aktiivisuus vaikuttaa ruoan valintaan. Jos koirasi on erittäin aktiivinen ja kuluttaa paljon energiaa esimerkiksi harrastuksissa tai metsällä, se saattaa tarvita energiapitoisempaa ruokaa. Runsasenerginen ruoka voi olla oiva ratkaisu myös laihan koiran riittävän energiansaannin varmistamiseksi.

Jos koirasi taas nauttii vähemmän aktiivisesta elämästä tai sen paino alkaa nousta, voi olla tarpeen siirtyä kevyempään ja vähärasvaisempaan ruokaan.

Allergiaoireita tai ruoansulatusongelmia

Epänormaalit jätökset? Kiilloton turkki ja kutisevat korvat? Jos koirallasi ilmenee ruoansulatus- tai iho-ongelmia, ruoan vaihtaminen voi olla osa ratkaisua. Otathan aina yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet koirallasi allergiaa tai muita terveysongelmia.

 

Näin vaihdat koiranruokaa

1. Huomioi tarpeet, maku ja nappulakoko

Mieti koirasi elämänvaiheen ja erityistarpeiden lisäksi sen makutottumuksia – pitääkö koirasi kanasta, kalasta vai ehkä kummastakin? Varmista myös, että nappulakoko on koirallesi sopiva. Tarkista aina oikea annoskoko pussin kyljestä.

2. Vaihda uuteen ruokaan asteittain

Uuteen ruokaan vaihtaminen tulee tehdä asteittain niin, että vanhaa ja uutta ruokaa sekoitetaan keskenään noin viikon tai kahden ajan. Aloita aina pienellä määrällä uutta ruokaa ja lisää uuden ruoan osuutta vähitellen. Näin koirasi tottuu uuteen ruokaan, eikä ruokinnanmuutos aiheuta vatsaharmeja tai nirsoilua.

Jos kuitenkin huomaat koirallasi oirehdintaa tai epätavallisia kakkoja, hidasta ruokavalion muutosta ja ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin.

3. Pidä kiinni tutuista rutiineista

Seuraa ruoanvaihdon aikana hyväksi havaittuja rutiineja, kuten säännöllisiä ruoka-aikoja ja sopivaa annoskokoa. Nirsolle koiralle uusi kuivaruoka saattaa kelvata paremmin, kun tarjoilet sitä märkäruoalla höystettynä. Vältä ylimääräisiä herkkuja.

Voit myös yhdistää ruokintaan koiran aktivoinnin ja tarjota uutta ruokaa aktivointileluista, jolloin kuonon jos toisenkin kiinnostus varmasti herää.

Tutustu Dagsmarkin koiranruokien valikoimaan

Takaisin blogiin