Retkellä koiran kanssa

Retkellä koiran kanssa

Teksti ja kuvat: Harri Tarvainen

Ensimmäinen ilta retkellä, teltta pystytettynä ja retkikeittimellä porisee pussipasta. Ruoka, joka kotioloissa tuntuisi vähintäänkin vaatimattomalta vetää luonnossa vertoja mille tahansa gourmet-herkulle. Tästä se seikkailu taas alkaa! Kaffe tutkii maastoa teltan lähettyvillä ja löytää haisevan todisteen siitä, että paikka on ollut muidenkin retkeilijöiden suosiossa. Jätöksissä pyörinyt koira löyhkää niin, että se on vietävä pesulle läheiseen puroon. Haju ei lähde ja nyt telttaan pyrkivä noutaja on myös märkä. Sisälle telttaan päästyään terävä kynsi osuu ilmatäytteiselle makuualustalle ja puhkaisee sen. Alkuillan seesteinen tunnelma on vain muisto ja kyseenalaistan koko retkeilyharrastuksen, koiraharrastuksesta puhumattakaan.

Tästä muistosta huolimatta retket Kaffen kanssa ovat kesän ehdottomia kohokohtia. Hetket leirinuotiolla teltan edustalla vaelluspäivän jälkeen koira kainalossa auringonlaskua ihaillen – mikäpä voisi olla parempaa! Kevään ja kesän lähestyessä moni alkaa suunnittelemaan retkiä koirien kanssa. Kaffen vaellusvinkeillä saat sujuvan startin retkeilyyn!

Valmistautuminen retkelle

Vaeltaminen on mahtava harrastus, jonka saa muutettua selvitymistaisteluksi jos haukkaa kerralla liian suuren palan. Ihan ensimmäinen retki kannattaa suunnata lähimaastoon. Aloita helposta päiväretkestä ja jatka siitä yhden yön vaellukselle. Opettele itse retkeilyn perustaidot, harjoittele pystyttämään teltta ja valmistamaan ruokaa retkikeittimellä. Sitten kun nämä taidot on hallussa ota koira mukaan. Koiran kynnet on hyvä leikata ja pyöristää ennen retkelle lähtöä, omatkin jalat kannattaa totuttaa jäykkiin vaelluskenkiin.

Retkikohteen valinta

Suomi on ihanteellinen maa retkeilyyn koiran kanssa! Meillä on paljon merkittyjä reittejä, huollettuja nuotiopaikkoja ja raikasta vettäkin koiralle suoraan luonnosta. Kansallispuistoissa koira kulkee remmissä ja muutenkin ihmisten ilmoilla liikuttaessa on hyvä pitää koira kytkettynä. Kaffe on vaelluksilla kiinni muuten, mutta haastavammat kohdat, kuten purojen ylitykset on turvallisempi mennä vapaana. Yksi tärkeimpiä erätaitoja on mitoittaa retken vaativuus oman ja koiran fyysisen kunnon mukaan. Pentua tai vanhaa koiraa ei saa rasittaa liian pitkillä kävelyillä. Esimerkiksi Retkipaikka.fi -sivustolta saa hyviä vinkkejä retkikohteisiin Suomessa, myös Metsähallituksen Luontoon.fi tarjoaa hyödyllistä tietoa retkeilijälle.

Koiran varusteet

Pidemmillä yön yli retkillä ja vaelluksilla Kaffe kantaa itse omat ruokansa. Rinkkaan mahtuu neljän – viiden vuorokauden ruoat, juoma/ruokakuppi, fleece-viltti ja taukotakki tai sadetakki. Myös kevyt retkipyyhe on uimista rakastavan koiran kanssa telttaillessa hyvä varuste. Koiran rinkka pakataan niin, että molemmilla kyljillä on saman verran painoa. Vaikka joissain lähteissä neuvotaan koiran rinkan maksimipainoksi 20-25% koiran omasta painosta, Kaffen rinkka painaa yleensä enimmillään 4-6kg, eli noin 10-15% koiran painosta. Siihen määrään mahtuu jo paljon koiran ruokaa ja painoa omasta selästä pois! Vaelluksella koira on kätevä kytkeä Flexillä tai joustavalla remmillä oman rinkan lantiovyöhön. Ihmisen kulkua helpottaa vaellussauva. Alku- ja keskikesän illoissa saattaa olla hyttysiä kiusaksi saakka, teollisia hyttysmyrkkyjä ei kannata koiraan ruiskutella mutta pikiöljyn ja perusvoiteen seos karkoittaa enimmät kiusankappaleet turvallisesti.

Ravinto

Vaelluksilla energiankulutus on kovaa niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Kaffen ruoat on pakattu annoksittain erikseen minigrip-pusseihin. Tämäkin vinkki opittiin kantapään kautta, eräällä Lapin vaelluksella Kaffe päätyi rinkan kanssa pikku uimaretkelle ja muovipussissa olleet nappulat imaisivat veden sisäänsä! Kaffen lempiruokaa on Dagsmarkin Lappi ja Häme, nappula on kätevä retkeillessä kun se ei vaadi montaa minuuttia turvotusta. Veden lisääminen ruokaan on hyvä tapa varmistaa, että koira juo riittävästi. Annoskoko on melkein 1,5-kertainen tavalliseen arkeen verrattuna. Lisäksi mukana on purutikkuja ja herkkuja illaksi. Muista pitää riittävästi taukoa ruokailun ja liikkumisen välillä!

Yöpyminen

Vaikka moniin vaellusreiteillä oleviin autiotupiin saa muiden yöpyjien suostumuksella tuoda koiran, on järkevintä varautua telttamajoitukseen. Useimmiten se on koiran kanssa myös stressittömämpää. Hyvä telttapaikka on sellainen, johon ei aamuauringon ensimmäiset säteet osu, suora auringonpaiste muuttaa teltan hetkessä saunaksi. Puurajan yläpuolella avotunturissa käy usein tuulenvire joka vie hyttyset pois, mutta tunturissa kivettömän teltanpystytyspaikan löytäminen voi olla haastavaa. Sateisella kelillä tarkkaile leiriytymismaastoa erityisen tarkasti. Pienikin painauma muuttuu vesisateella lammikoksi. Oikein kovalla sateella kannattaa vetää pienet urat vaikka vaelluskengän kantapäällä teltan ympärille ohjaamaan sadevettä pois teltasta. Kaffella on kylmille öille kevyt takki ja fleecepeitto, sekä oma makuupussi, joka Kaffen tapauksessa toimii enemmän makuualustana. Väsyneenä tulee myös helpommin vilu, joten tarkkaile koiran vointia.

Retkeilyetiketti

Meillä Suomessa jokamiehenoikeudet mahdollistavat luonnosta nauttimisen melkein kaikkialla, mutta muista, että laajoihin oikeuksiin liittyy myös suuri vastuu. Kulje merkityillä reiteillä ja valmiilla poluilla, älä häiritse luontoa äläkä muiden retkeilijöiden luontoelämystä. Kunnioita sääntöjä, noudata metsäpalovaroituksia ja käyttäydy pyhissä paikoissa niiden vaatimalla tavalla. Ole esimerkillinen retkeilijä myös somessa, komea selfie vaarallisessa paikassa voi innostaa jonkun muun vaarantamaan oman turvallisuutensa. Muista kerätä roskat mukaan, käytä polttopuita vain sen verran kuin tarvitset ja siisti autiotupa lähtiessäsi. Seuraava taukopaikalle tulija voi olla vielä väsyneempi ja viluisampi kuin sinä, hyvä tyyppi tekee muutaman kiehisen ja pienen polttopuun valmiiksi seuraavaa varten. Ole hyvä tyyppi retkellä, juuri sellainen mitä koirasi kuvitteleekin sinun olevan!

Kaiken varalta

Lataa puhelimen akku ja varavirtalähde täyteen ennen retkelle lähtöä. Lapin syrjäisemmillä reiteillä kenttä on heikkoa ja puhelimen akku kuluu nopeasti. Pidä puhelinta lentokonetilassa silloin kun et tarvitse verkkoa. Tee ratkaisut aina oman ja koiran kunnon sekä säätilanteen mukaan, hernerokkasumussa ei kannata lähteä tunturiin ja takaisin saa ja pitää kääntyä jos olosuhteet sitä vaativat. Ilmoita pidemmälle vaellukselle lähtiessäsi retkisuunnitelmasi kotiväelle tai vaikka retkeilyalueen luontokeskukseen. Pakkaa ensiapupakkaukseesi myös koiran hoitoon sopivia varusteita. Kaffella on kokemusta lohjenneesta kynnestä retkellä, sen paikkaamisessa auttoi itsekiinnittyvä liimaside.

Kaffen top 3 vaelluskohdetta Suomessa

1. Karhunkierros Kuusamossa on yksi Suomen suosituimpia reittejä – eikä suotta. Matkavaihtoehtoja löytyy muutamien kilometrien päiväretkistä 72 kilometriä pitkään vaellukseen.

2. Hetta-Pallas -reitti kulkee yhden Suomen komeimman tunturialueen läpi. Suurin osa vaelluksesta menee puuttomalla tunturiylängöllä. Koko reitti on noin 55 kilometriä pitkä, mutta lyhyempiäkin reittejä voi kulkea Pallaksen maisemissa.

3. Lähiretkeily, kodin läheltä löytyy paljon mielenkiintoisia paikkoja ja metsäpolkuja. Ota eväät mukaan ja tavallinen metsälenkki muuttuu retkeksi!

 

Kaffe sosiaalisessa mediassa
Instagram – @kaffegram http://instagram.com/kaffegram

 

Takaisin blogiin