Tee joulusta turvallinen lemmikillesi

Tee joulusta turvallinen lemmikillesi

Joulun aika eroaa normaalista arjesta monella tapaa. On vilinää ja vilskettä, kukkia ja kuusta sekä vaikka mitä. Tämä voi olla lemmikille stressaavaa ja mukaan mahtuu myös joitakin selviä vaaranpaikkoja. Tee joulusta lemmikillesi turvallinen ja harjoittele tarvittaessa erilaisia asioita jo hyvissä ajoin etukäteen.

Varaudu stressaaviin tilanteisiin

Mitkä ovat lemmikkiäsi kuormittavia tilanteita? Ovatko niitä esimerkiksi vieraat, joulupukki tai matkustaminen? Entä tuleeko mieleesi jotain taitoja, mitä lemmikiltä toivottaisiin, esimerkiksi joulukuusen tulon tai vieraiden käymisen suhteen?

Nämä tilanteet kannattaa huomioida jo jouluun valmistautuessa sekä tarvittaessa harjoitella lemmikin kanssa eri huoneeseen rauhoittumista kovimman joulukiireen ja hälinän ajaksi. Onkin tärkeää muistaa antaa joulurauhaa myös lemmikeille tarjoamalla niille oma tila, piiloja sekä lepoa kaiken hulinan keskellä.

Pidä lemmikki erossa kuusesta ja kukista

Aito joulukuusi voi olla lemmikille hyvin mielenkiintoinen asia. Lemmikkejä, varsinkin kissoja, voi houkuttaa kuusen oksien ja neulasten maistelu. Pyri estämään tämä, sillä ne voivat vahingoittaa ja ärsyttää lemmikin nielua ja suuta. Jotta kuusi saa olla rauhassa, siihen tottumista kannattaa harjoitella yhdessä lemmikin kanssa.

Joulukukista löytyy lemmikeille vaarallisia kasveja, jotka voivat aiheuttaa vakaviakin myrkytysoireita. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset liljat, joulutähti, tulppaanit, misteli, hyasintti, amaryllis, atsalea, jouluruusu, kielot ja talvimarja.

Kissoille voi kasvattaa jouluksi omaa heinää, kuten maissia tai vehnänorasta ja koristella heinä kissoille turvallisilla joulupalloilla. Mikäli lemmikillä on taipumusta kaikkien kasvien maisteluun, niin joulukaktus on hyvä vaihtoehto joulukukaksi.

Laita koristeet ja herkut turvaan

Yksi joulun riski lemmikille ovat lahjanarut. Ne voi halutessaan korvata esimerkiksi silkkinauhoilla, jotka voi seuraavana vuonna käyttää uudelleen. Joulukoristeista erilaiset hopeanauhat sekä narulliset koristeet on hyvä sijoittaa siten, ettei lemmikki pääse niitä syömään.

Joulun juomisissa ja syömisissä piilee myös omat riskinsä. Pidä lemmikki erossa kaakaosta, suklaasta, maitotuotteista, hiivasta, raa’asta taikinasta sekä alkoholista. Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa lemmikeille munuaisvaurioita. Joulukinkun rasva taas voi johtaa pahoihinkin vatsavaivoihin, ja kinkun paistorasva sekä nahka aiheuttaa koiralle mahdollisen haimatulehduksen. Joulukinkun luista voi irrota teräviä luunsiruja, jotka vahingoittavat nielua sekä suolistoa. Myös kinkkuverkko on hyvä piilottaa visusti lemmikeiltä. Ruokien säilytyksessä käytetty folio on syytä laittaa lemmikkien ulottumattomiin, sillä lemmikin elimistöön joutuessaan se lisää suolitukoksen riskiä.

Yllättävien tilanteiden varalle kannattaa selvittää jo etukäteen, mikä eläinlääkäri päivystää lähelläsi joulupyhinä.

Paras lahja on yhteinen aika

Lemmikille oma yhteinen rauhallinen aika ihmisen kanssa on paras lahja. Tarjoa lemmikillesi mielekästä tekemistä, vaikka niin pitkäksi aikaa kuin se haluaa. Näitä voivat olla esimerkiksi jonkin uuden asian opettelu, kiva leikki tai viltin alla yhdessä pötköttely.

Lemmikille tärkeintä ovat rutiinit ja perustarpeet. Jos lemmikille haluaa tarjota jouluun jotain kivaa ja erilaista, voi miettiä lajityypillistä käyttäytymistä tukevaa tekemistä, kuten ruoan siirtämistä erilaisiin aktivointi- ja virikepeleihin.

Mukavaa ja turvallista joulun odotusta,

Jenni Yli-Tainio, eläintenkouluttaja, Animal active

Takaisin blogiin