Turkinhoidossa on koiraa karvoihin katsominen

Pitkää ja lyhyttä, sileää ja karkeaa, suoraa ja kiharaa, pohjavillalla ja ilman… Turkeissa riittää vaihtelua ja jokainen koira on yksilö omine erityispiirteineen. Turkin kuntoon vaikuttavat muun muassa koiran ruokavalio, ikä ja mahdolliset sairaudet, kuten allergia ja atopia.

Turkin säännöllinen harjaaminen ja pesu aina tarvittaessa pitävät turkin paremmassa kunnossa, poistavat likaa ja hilsettä sekä vähentävät takkuja ja irtokarvoja.

Säännöllinen harjaus huolehtii turkista

Koiran turkkia tulee harjata säännöllisesti. Turkin harjaamisen pitää olla miellyttävää koiralle, eikä tuntua ikävältä.

Takkuiluun taipuvaisiin turkkeihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Takkuja tulee helposti etenkin korvien taakse, kuonoon, kainaloihin ja nivusiin. Niitä kannattaa aina ennemmin selvittää kuin saksia, mutta pahimmat huopamaiset takut on kuitenkin yleensä leikattava.

Karvanlähtöaikaan koiraa on hyvä harjata useammin, jotta karva vaihtuu nopeammin. Myös pesulla voi edistää karvan vaihtumista, kun koiran iho turkin alla tulee puhtaaksi.

Pesu tarvittaessa, ei turhaan

Koiran turkki pestään vain tarvittaessa – ei turhaan, jotta turkin luontainen rasva ei katoa. Tämä tarkoittaa pesua silloin kun koiran turkki on likainen, rasvainen tai haisee voimakkaasti. Jotkut koirat tarvitsevat pesua vain muutaman kerran vuodessa, jotkut joka kuukausi. Toki esimerkiksi tassuja ja vatsanalusta pitää todennäköisesti pestä useammin – kurakelit ja pissatahrat sen jo kertovat.

Näin peset koiran turkin:

  1. Kastele koiran turkki kunnolla. Varo silmiä, korvia ja kirsua.
  2. Pese turkki huolellisesti koirille tarkoitetulla shampoolla. Varmista, ettei shampoota tai vettä pääse valumaan silmiin, korviin tai kirsuun. Huuhtele huolellisesti.
  3. Pitkäkarvaisille koirille kannattaa käyttää hoitoainetta. Puristele turkki mahdollisimman kuivaksi ennen sen levitystä. Anna vaikuttaa hetki ja huuhtele huolellisesti.
  4. Kuivaa koiran turkki hyvin pyyhkeellä. Puristele, älä hankaa. Pitkäkarvaisen turkin kuivaamisessa voi käyttää apuna fööniä.

Kotimaiset tuotteet turkinhoitoon

Dagsmark suomalainen shampoo ja hoitoaine ovat hellävaraisia mutta tehokkaita tuotteita koirasi turkinhoitoon. Ne sisältävät aitoja kasviuutteita, jotka rauhoittavat ja kosteuttavat lemmikin ihoa. Tuotteet ovat vegaanisia ja biohajoavia.

Tutustu shampooseen
Tutustu hoitoaineeseen

 

Takaisin blogiin