Dagsmarkin tehtaalla otetaan aurinkoa talteen

Dagsmarkin tehtaalla otetaan aurinkoa talteen

Mellilän tehtaallemme valmistui oma aurinkovoimala elokuussa 2022. Tehtaalla on jo ennestäänkin ollut käytössä uusiutuva sähkö, mutta nyt uuden aurinkovoimalan myötä tehtaan ympäristöystävällisyys ottaa taas loikan eteenpäin.

Aurinkopaneeli lähikuvassa

Kestävää, vastuullista, aurinkoista

Dagsmarkilla on oma vastuullisuusohjelma, johon kuuluu Ekokompassi-sertifioitu ympäristöjärjestelmä ja vuosittainen hiilitassunjäljen laskenta. Itse tuotetun aurinkoenergian valjastaminen tehtaan käyttöön tukee Dagsmarkin ympäristötavoitteita ja muuttaa tehtaan entistä modernimmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

”Tehdasrakennus on vanha, eikä sitä ole alun perin suunniteltu lemmikinruoan valmistukseen. Näimme rakennuksessa kuitenkin potentiaalia ja aloimme remontoida sitä tarpeisiimme sopivaksi. Olemmekin nykyaikaistaneet tehdasta ja muuttaneet sitä koko ajan ympäristöystävällisemmäksi, mistä esimerkkinä toimii oma aurinkovoimala”, kertoo Dagsmarkin vastuullisuuspäällikkö Reetta Haapasalo.

”Kestävään ja vastuulliseen lemmikinruoan valmistukseen kuuluu totta kai hankintojen vastuullisuuden huomiointi. Olemmekin laatineet hankintastrategian, jossa yksi hankintoja ohjaava tekijä on juuri vastuullisuus.

Solarigo Systems aurinkopaneelien asentajat työssä

Käytössä uusin paneelitekniikka

Dagsmarkin tehtaan aurinkovoimalan on rakentanut suomalainen Solarigo Systems. Aurinkovoimalaan on asennettu yli 500 kaksipuoleista aurinkopaneelia, jotka keräävät heijastusvalon myös toiselta puolelta. Kyseessä on uusi tekniikka, jota ei vielä ole käytössä monessa paikassa.

Aurinkovoimalan vuosituotanto on 216 MWh/vuosi. Luku vastaa noin sadan kerrostaloyksiön sähkönkulutusta tai noin kolmenkymmenen ei-sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta nelihenkisessä perheessä. Tällä sähkömäärällä ajaa myös noin miljoona kilometriä sähköautolla. Entä mitä tämä sitten tarkoittaa Dagsmarkille?

”Omalla aurinkovoimalalla voimme tuottaa itse lähes 30 prosenttia vuotuisesta sähkön tarpeestamme. Määrä on laskettu edellisen vuoden sähkönkulutuksemme sekä Solarigon antaman tuotantokapasiteetin perusteella”, Haapasalo kertoo.

Projekti on ollut kiinnostava myös kumppanin näkökulmasta.

”Dagsmarkilla puitteet aurinkovoimalan toteuttamiselle olivat erinomaiset, sillä tontilta löytyi hyvä paikka voimalalle ja sähkökeskukset ovat riittävän isot. Voimala on erinomainen satsaus puhtaaseen energiaan ja myös todellinen keino suojata sähkön hankintahintaa pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Solarigon projektipäällikkö Heidi Mattila.

Tutustu Dagsmarkin vastuullisuusraporttiinTutustu Solarigo Systemsiin
Takaisin blogiin