Hajutyöskentelyä metsien hyväksi

Hajutyöskentelyä metsien hyväksi

Dagsmarkin brändilähettiläs ja metsäasiantuntija Jenni Palola on Puppe-koiransa kanssa mukana Nose4Wood-pilottihankkeessa, jossa koulutetaan koiria tunnistamaan ajoissa metsätuhosieniä. Nose4Wood-hanke on lähtenyt Jennin mukaan tosi kivasti liikkeelle. 

Hajunäytteitä ja purkkiratatyöskentelyä

Nose4Woodin ensimmäinen lähitapaaminen ja koulutusviikonloppu pidettiin helmikuussa 2022. Jenni ja Puppe lähtivät jo viikkoa ennen lomailemaan pohjoiseen, mistä olikin hyvä jatkaa hajutyökoulutukseen nenät lappilaiseen ilmastoon tottuneina.

”Koulutusviikonloppu Rovaniemen Nuuskuhallilla oli mielenkiintoinen ja onnistunut. Pääsimme tutustumaan hankkeen puuhahenkilöihin, kouluttajiin ja toisiimme. Opettelimme käsittelemään hajunäytteitä oikeaoppisesti ja saimme pohjakoulutuksen purkkiratatyöskentelyyn. Tietysti treenasimme myös koiria, jotka iloisesti häntä heiluen tekivät tasolleen sopivaa treeniä. Toiset koirakot opettelivat ilmaisun perusteita, kun jo hajutyöskentelyä hallitsevat koirakot tutustuivat kohdehajuihin eli kuusenjuurikääpään ja männyn tervasrosoon.”

Koulutusviikonlopusta sai mukaan paljon uutta asiaa, roppakaupalla treeni-intoa ja kylmälaukullisen hajunäytteitä.

Haistelu, löytäminen ja ilmaisu

Ensimmäinen opeteltava haju Pupelle on kuusenjuurikääpä, josta koiran tulisi löytää ja ilmaista käävän, rihmaston ja itiöiden hajut. Lisäksi treeneissä tulee olla kaikenlaisia toisia hajuja, joita koira ei saa ilmaista, kuten muita lahottajasieniä. Kaikkia näytteitä tulee käsitellä tarkkuudella paitsi itiöiden leviämisen estämiseksi, myös mahdollisimman vähäisen kontaminaation aiheuttamiseksi.

”On siinä äkkiseltään ollut opettelemista hajutyöskentelyyn ja näytteiden käsittelyyn tottumattomalle. Kotitreenit ovat kuitenkin lähteneet hyvin käyntiin. Ilmaisutreeniä eli kohteelle haukkumista on tehty erikseen ja nenänkäyttöä on jumpattu nuuskumatolla mininameja etsien. Purkkiratatreeneissä on kasvatettu merkitystä kuusenjuurikäävän hajulle niin, että käävän haju on yhtä kuin valtaisat palkkabileet! Seuraavaksi lähdemme yhdistämään kaikkia näitä kolmea elementtiä, eli haistelua, löytämistä ja ilmaisua.”

Kotitreeneihin apuja ovat tuoneet videokommentointi ja muiden koirakoiden etenemisen seuraaminen videoiden välityksellä.

”Puppe on nauttinut treeneistä ja hoksottimien käyttämisestä suunnattomasti. Kuusenjuurikäävästä on hyvää vauhtia tulossa Pupen mielestä paras haju ikinä, sen verran antaumuksella on treeneissä hauskaa pidetty!”

 

Takaisin blogiin