Koiran herkkä vatsa ja suolisto-ongelmat

Koiran herkkä vatsa ja suolisto-ongelmat

Herkkä vatsa koiralla

Koiran herkkä vatsa voi ilmetä epätavallisina kakkoina, ripulina ja ilmavaivoina. Herkkävatsaisen koiran ravinnon tulee olla helposti sulavaa ja sisältää hyvälaatuista proteiinia. Kana ja kala ovat yleensä hyviä proteiininlähteitä ja hiilihydraateista taas vatsaystävällinen kaura sopii herkän vatsan omaavalle koiralle mainiosti. Muutokset herkkävatsaisen koiran ruokavalioon kannattaa aina tehdä hitaasti, jotta koiran suolisto ehtii tottua uuteen ruokaan.

Närästys koiralla

Koiran närästys voi ilmetä huulien ja pintojen lipomisena, nieleskelynä, kakomisena tai tyhjän mahan oksenteluna. Taustalla voivat olla esimerkiksi ruoansulatusvaivat ja sopimaton ruoka, yliherkkyys, rakenteellinen ongelma tai stressi. Koiran närästykseen voi etsiä ratkaisua ruokavalion muutoksella. Käänny eläinlääkärin puoleen, mikäli närästys on toistuvaa tai pitkäaikaista.

Koiran ripuli

Koiran ripuli on yksi yleisimmistä koiran vaivoista. Syynä voi olla ruokavalion tai elämäntilanteen muutos, yliherkkyys tai sopimaton ruoka. Ripulista kärsivän koiran vointia on syytä tarkkailla huolella. Jos koira on yleisvoinniltaan hyvä, ripulia voi hoitaa kotona muutaman päivän ajan. Jos koiran vointi heikkenee, sille nousee kuume, ripuli on jatkuvaa tai uloste veristä, pitää heti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Erityisesti koiranpennun ripulia on hyvä tarkkailla tiivisti ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin matalalla kynnyksellä.

Koiran ruoka-aineallergia ja intoleranssi

Koiran ruoka-aineallergia ja ruoka-aineintoleranssi ovat eri asioita, vaikka molempien hoitona onkin oireita aiheuttavien raaka-aineiden välttäminen. Allergia on immuunijärjestelmän reaktio haitalliseen tekijään. Koiran allergia oirehtii tavallisesti jatkuvina iho-oireina, kuten kutinana, punoituksena ja hilseilynä. Joskus koiralla voi olla myös suolisto-oireita. Intoleranssi taas on ruoansulatuskanavan reaktio, joka ilmenee tyypillisesti ripulina tai oksenteluna.

Sekä ruoka-aineallergiaa että intoleranssia hoidetaan eliminoimalla oireita aiheuttava raaka-aine ruokavaliosta. Oireiden aiheuttajaa voidaan etsiä huolellisesti suunnitellulla eliminaatiodieetillä. Tärkeää on huolehtia samalla siitä, että koira saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet eli proteiineja, hiilihydraatteja, rasvahappoja, kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.

 

Tutustu herkkävatsaiselle koiralle sopiviin ruokiin:

 

 

Takaisin blogiin