Kotimaista koiranruokaa jo kolme vuotta!

Kotimaista koiranruokaa jo kolme vuotta!


9.11.2016 Patentti- ja rekisterihallitus leimasi yhtiön perustamispaperit. Syntyi Dagsmark Petfood Oy, kotimaisen koiranruoan valmistaja. Idea kotimaisesta koiranruoasta syntyi aikaisemmin samana kesänä, kun hallituksen puheenjohtajamme Pekka Siivonen-Uotila oli herännyt kotimaisen vaihtoehdon puuttumiseen koiranruokahyllyllä. ”Tämän porukan kanssa, kun rupeaa touhuamaan, vauhti on usein melko rivakka. Olin itse itseasiassa Havaijilla häämatkalla samaan aikaan kun yhtiö virallisesti perustettiin, mutta edes se ei tahtia haitannut”, kertoo Dagsmark Petfoodin toimitusjohtaja Laura Strömberg, joka on ollut alusta asti yhtiön ruorissa. Yhtiön perustanut ydintiimi oli paitsi koiraihmisiä, myös kokeneita sarjayrittäjiä. Joukossa muun muassa edellä mainitut Laura Strömberg ja Pekka Siivonen-Uotila sekä Jukka Kaitaranta, Topi Jurvanen ja sipsitehdastakin pyörittänyt Börje Norrgård. Huomionarvoista on, että yhtiön kolmevuotissyntymäpäivänä, koko tämä perustajaporukka on edelleen mukana.

Vanhat pakkausmallit

”Koko kesä ennen virallista yhtiön perustamista oli tehty työpöytätutkimusta ja perehdytty tuotteisiin, reseptiikkaan sekä valmistukseen. Esimerkiksi ensimmäinen pakkaus suunniteltiin jo vuodenvaihteessa 2016-2017, sillä halusimme tuotteen hyvin nopealla syklillä kauppojen hyllylle”, Laura muistelee, ja jatkaa ”pakkauksen on muuten tuolloinkin suunnitellut Roy Gonzales, Kajahdus Oy:ltä, joka suunnittelee edelleen meidän kaikki pakkaukset.” Työpöytäsuunnittelun jälkeen ydintiimi rupesi suunnittelemaan tuotantoa. Onnekkaasti konekanta löytyi omasta takaa, sillä mm. Weekend Snacks yrityksen taustalla puuhaavalla Börjellä sattui olemaan vanha juustonaksukone jouten. Ensimmäiset koeajot olivat menestyksiä ja tuote päätettiin toteuttaa tällä laitteella. Tiloiksi tuore yhtiö löysi soveltuvan tuotantotilan Dagsmarkin kylästä, Pohjanmaalta. ”Yrityksen nimi muotoutui tuolla tutustumisreissulla uusiin tiloihin. Heti kun lähdimme paikalta, totesimme kuin yhdestä suusta, että tietenkin yhtiön nimi on Dagsmark”, Laura kertoo. Dagsmark oli täydellinen toimintaympäristö koiranruokatehtaalle. Myötämielinen suhtautuminen paikallisten ja kunnan keskuudesta, keskeinen sijainti raaka-ainelähteiden juurella ja mukava, pieni, kotoisa, noin 480 asukkaan kylä tarjosi suojaisan kodin tuoreelle koiranruokatehtaalle. ”Sittemmin tuotanto on siirretty noin 15 km päähän Karijoelle suurempiin tiloihin, mutta meidän rinnassamme sykkii kyllä aina suuri, lämmin Dagsmark -sydän”, Laura toteaa.

Tehdas Dagsmarkin kylässä

Työpöytävaihe suunnittelun ja myöhemmin käytännön toteutus tilojen, pakkausten, raaka-aineiden sekä itse tuotteen kanssa kävi todella sukkelaan. Tämä on etenkin hallituksen puheenjohtaja Pekalle hyvinkin ominainen toimintatapa. ”Sanon aina, että kun Pekka innostuu, on parempi vain pitää hatusta kiinni ja mennä sen virran mukana”, Laura nauraa ja keskittyy hetkeksi kehumaan yhtiökumppaniaan. Kun kasvetaan kovaa ja nopeasti, ei ajoittaiselta stressireaktiolta voi välttyä. Kun huhu kotimaisesta koiranruoasta levisi kauppiaiden keskuuteen, kysyntä räjähti käsiin ennen kuin tuote oli edes markkinoilla.

”Alku oli melko stressaavaa aikaa. Puhelin soi taukoamatta ja kauppa janosi tuotetta myyntiin. Lukuisat ongelmat vanhan laitteen kanssa ja kasvanut stressitaso yleisesti kiristi jopa yhtiön johdon välejä, mutta onneksi vain hetkellisesti”, Laura kertoo ja jatkaa: ”Onneksi jälkeenpäin katsottuna koko porukka oli tosi ammattilaisia ja hetkellinen tiukentuminen vei yhtiötä juuri oikeaan suuntaan tiukassa paikassa ja oli näin ollen tarpeen.” Laura itse muistelee ensimmäistä vuotta ennen muuta oppimiskokemuksena. ”Minulla tuo vuosi meni aika lailla tehtaan lattialla. Onneksi nykyään tuotanto pyörii jo ilman minua,” Laura nauraa. Kun häneltä kysytään, mitä viimeinen kolme vuotta on sisältänyt, vastaus tulee napakasti. ”Viimeinen kolme vuotta on ollut pelkkää muutosta. Itse olen viimeisen kolmen vuoden aikana muuntautunut akateemisesta tohtorista kasvavan koiranruokabisneksen kuningattareksi”, Laura toteaa ja pohtii heti, onko tämä liian pröystäilevästi sanottu. Mutta kun kuuntelee Lauraa kolmevuotiaan yhtiön toimitusjohtajana ja katsoo vanhoja valokuvia, jossa hän pyörii naama raaka-ainepölyssä tehtaalla, voidaan todeta, että lause ei ole vähääkään liioittelua. Dagsmark Petfood on kotimaisen koiranruoan soturi ja Laura yhtiön kiistaton kuningatar. Yhtiön syntymäpäiviä Laura lupaa juhlia maltilla: ”Lauantaina saatan ottaa lasillisen kuohuvaa ja hetken fiilistellä tätä kuljettua polkua, mutta kasvuyhtiöllä on tällä hetkellä jälleen sen verran suuri murros ja muutos päällä, että taitaa kuohuva jäädä vain yhteen lasilliseen ennen kuin riennän taas kohti seuraavaa muutosta ja sen mukana tuomaa kasvua”, Laura niputtaa.

 

Takaisin blogiin