Nose4Wood laittaa nenät työhön

Nose4Wood laittaa nenät työhön

Jenni Palola, Dagsmarkin brändilähettiläs ja metsäasiantuntija, on Puppe-koiransa kanssa mukana metsätuholaisten tunnistamiseen keskittyvässä Nose4Wood-pilottihankkeessa. Annetaan Jennin kertoa kuulumisia hankkeesta ja hajutyöskentelystä.

”Hajutyökoulutuksen eteneminen on meillä noudattanut aika tyypillistä koiran treenaamisen kulkua: välillä mennään harppaus eteenpäin, välillä palataan loikkaus taaksepäin ja hiotaan perustuksia kuntoon. Koiran ohjaajana olen päässyt työstämään koiran koulutusta ihan uudella tavalla verrattuna aiempaan kokemukseeni ihmisten hajuisten juttujen etsintäkoulutuksesta. Onneksi ajoittainen tuskailu on jäänyt minun harteilleni ja Puppe on pysynyt rennon iloisena sekä motivoituneena treenistä toiseen.”

Tasotestejä ja purkkitreenejä

Nose4wood-hankkeen toinen lähijakso vietettiin huhtikuussa 2022 Rovaniemellä. Koulutuspäivät aloitettiin koirakoiden tasotestillä, jossa kolmella peräkkäin suoritetulla purkkiradalla testattiin koirien reagointia ja ilmaisua kohdehajuihin.

”Minulla oli tiedossa, että meidän osaamisemme ei vielä yllä erityiseen testissä loistamiseen, mutta emme me kokeilun myötä mitään menetetäkään. Ensimmäisellä radalla Puppe reagoi vähäisesti kuusenjuurikääpään, mutta ilmaisua sille ei tullut. Toinen ja kolmas rata sisälsivät kuusenjuurikäävän rihmastoa ja itiöitä, joita emme ole vielä treenanneet, eikä niihin myöskään saatu reaktioita. Me kuitenkin selviydyimme tasotestistä ihan tasomme mukaisesti ja nyt on selvillä lähtötilanne, johon etenemistämme voi myöhemmin verrata.”

Tasotestien jälkeen koulutuspäivät jatkuivat kullekin koirakolle sopivilla treeneillä.

”Meidän treeneissämme jatkettiin purkkipeliä, eli hajupurkeista tehtiin merkityksellisiä ja niiden haistelusta kannattavaa toimintaa. Ilmaisu pilkottiin pienemmäksi, vain reagoinniksi ja kohdepurkin nenällä osoittamiseksi, jotta haistelun jälkeistä löytöä päästiin nopeasti palkkabileillä vahvistamaan. Aloimme jälleen päästä hommasta kärryille! ”

Kotitreenit jatkuvat purkkien parissa

Jenni on jatkanut kotona treenejä Pupen kanssa samalla kaavalla hajupurkkipeliä pelaillen. Aiemmin käytetty haukkuminen ilmaisumuotona unohdettiin, koska se sisälsi niin paljon pieniä huomioitavia seikkoja.

”Päätimme säästää aikaa sekä harmaita hiuksia ja päädyimme vastedes kelpuuttamaan pelkän pysähtymisen ja tuijottamisen Pupen toiminnoksi kohdehajun löydyttyä. Olemme saaneet ihanasti apua ja tukea kotitreeneihin hankkeen kouluttajilta ja muilta koirakoilta. Saimme myös koirakkoparin pohjoisesta meille visiitille ja yhteistreenit toivat paljon näkemystä, varmuutta ja motivaatiota jatkaa treenejä.”

Nenä kohti metsää

Nose4Wood-hanke on edennyt vaiheeseen, jossa kohdehajujen etsintää aletaan siirtää ulos maasto-olosuhteisiin.

”Metsässä tehtävä etsintä sopii meille varsin mainiosti! Metsä ympäristönä on meille tietysti entuudestaan tuttu, lisäksi Puppe on tehnyt erityyppisiä etsintätehtäviä metsässä aiemminkin. Odotan innolla sitä vaihetta, kun Puppe on omaksunut kohdehajut ja niiden ilmaisemisen niin hyvin, että pääsemme tekemään etsintää metsässä. Toistaiseksi jatkamme kuitenkin purkkipelin pelaamista, sillä kesäkuun koulutuspäivillä meitä odottaa jälleen tasotesti.”

Jennin ja Pupen kesäkauteen kuuluu toki paljon muutakin kuin purkkien haistelua.

”Kasvatamme kuntoa lenkkeillen, pyöräillen ja uimalla, mikä on Pupelle erityisen mieluisaa puuhaa. Treenailemme muitakin lajeja, kuten palveluskoirien erikoisjälkeä ja tottelevaisuutta. Mukavia treenireissuja on tiedossa paitsi Rovaniemelle, myös Etelä-Suomeen pentuesisaruksia tapaamaan. Ruokinnan puolesta reissut on nykyisin helppo järjestää: jos huolimaton ohjaaja unohtaa Pupen eväät kotiin, niin Dagsmarkin ruokaa saa ihan tavallisista ruokakaupoista ympäri maan. Puppe on muuten valinnut Dagsmark SYSMÄN lisäksi toiseksi suosikkiruoakseen Dagsmark LAPIN!”

 

Tutustu Pupen suosikkeihin:

Dagsmark SYSMÄDagsmark LAPPI

 

Takaisin blogiin