Puhetta puhtaan lemmikinruoan puolesta

Puhetta puhtaan lemmikinruoan puolesta

Perustaessamme Dagsmark Petfoodin halusimme luoda tarkastelun kestävää, vastuullisesti valmistettua lemmikinruokaa. Tiedämme, mistä valmistamamme ruoan jokainen raaka-aine on peräisin. Käyttämällä kotimaisia raaka-aineita tiedämme myös esimerkiksi sen, että valmistamamme ruoka ei sisällä lääkejäämiä, kuten antibiootteja.

Suomalainen ruoka on puhdasta

Puhtaus on puoli ruokaa -sanonnalla on tarkoitettu erityisesti ruokailuun liittyvää hygieniaa: käsien pesemistä ja ruoan säilyttämistä oikein. Mitä monimutkaisemmiksi ruoan prosessointi ja valmistus muuttuvat, sitä tärkeämpää on ottaa huomioon myös raaka-aineiden puhtaus.

Suomessa tuotettu ruoka on lähtökohtaisesti turvallista ja puhdasta, sillä sen tuotantoprosesseja valvotaan tarkasti. Vaikka me ihmiset saatamme vitsailla Suomen tarkoista ruokamääräyksistä ja parasta ennen -päivämääristä, on totuus se, että haluamme syödä turvallista ruokaa. Taloustutkimuksen vuonna 2018 toteuttamassa Suomi syö -tutkimuksessa todettiinkin, että 78 % suomalaisista haluaa syödä kotimaista ruokaa.

Lihalajeista broileria tuotetaan Suomessa kilomäärällisesti eniten, ja se onkin myös useiden Dagsmark-tuotteiden proteiinin lähde. Ruokavirasto on linjannut, että kaikki tarkastettu kotimainen broilerinliha on turvallista ja antibioottivapaata. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että antibioottijäämien siirtyminen suomalaisesta ruoasta on hyvin harvinaista.

Ei turhia antibiootteja ihmisille eikä eläimille

Olemme tottuneet siihen, että antibioottikuuri vie sairautemme pois. Näin on myös lemmikkiemme kohdalla. Antibiootit ovat tehokas apu, mutta vain silloin, kun ne toimivat. Liiallinen antibioottien käyttö on aiheuttanut sen, että jotkut bakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn antibiooteille. Maailman terveysjärjestö WHO onkin todennut, että tällaisten superbakteerien leviäminen ihmisiin ja eläimiin on yksi maailman vaarallisimmista terveysuhkista.

Siinä, missä Suomessa ennaltaehkäistään sairastumisia kiinnittämällä huomiota esimerkiksi broilereiden hyvinvointiin, saatetaan monissa EU-maissa syöttää antibiootteja sairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Ei siis olekaan ihme, jos antibiootit eivät toimi enää tositilanteessa eläimen sairastuttua. Suomessa broilereita ei saa hoitaa ennaltaehkäisevästi antibiooteilla, eikä antibiootteja ole annettu rehun lisäaineena lähes 25 vuoteen. Kaikki tämä takaa sen, että lemmikinruoissa käyttämämme broilerinlihajauho on turvallista.

Mistä broilerinlihajauho ja kana tulevat Dagsmarkille?

Koiranruoistamme Dagsmark SAVO ja LAPPI, pikkukoiran ruoista EIRA ja LEVI, penturuoka VIMPELI, energiaruoka SYSMÄ sekä kevyempi LAIHIA sisältävät kotimaisesta broilerista jalostettua broilerinlihajauhoa. Myös kissojen Dagsmark ILVES ja TIIKERI -kuivaruoissa käytetään kotimaista broilerinlihajauhoa.

Broilerinlihajauhon toimittajamme on Honkajoki Oy, jonka omistavat Atria ja HKScan. Molemmat lihatalot toimittavat Honkajoelle alkutuotannon eläinlääkäreiden allekirjoittamat todistukset, jotka takaavat sen, ettei broilereita lääkitä antibiooteilla kasvatuskauden aikana. Lemmikinruoissamme olevaa broilerinlihajauhoa varten käytetään vain elintarvikekelpoisia eläimiä, ei siis esimerkiksi munintakanoja. Myöskään teurastuksen yhteydessä hylätyt tai tiloilla kuolleet broilerit eivät päädy broilerinlihajauhoon.

Kissojen Dagsmark ILVES, TIIKERI ja LEOPARDI -märkäruoissa taas käytetään kotimaista kanaa, jonka toimittaa Liedossa sijaitseva Naapurin Maalaiskana. Käyttämämme liha tulee siis elintarviketeollisuuden sivuvirroista. Näin edistämme kiertotaloutta ja pienennämme hävikkiä sekä hiilitassunjälkeä.

Lemmikinruoan alkuperällä on väliä

Toimintamme lähti halusta tarjota omille lemmikeillemme puhdasta ruokaa, joka on valmistettu vastuullisesti. Sillä, syökö lemmikki suomalaista, romanialaista vai kiinalaista lihaa, on väliä. Vaikka lemmikinruoan raaka-aineiden alkuperämerkinnät eivät ole pakollisia, uskomme vahvasti, että haluat tietää, mistä koirasi tai kissasi kuppiin päätyvä kuivaruoka tai märkäruoka on peräisin.

Consumer Compassin kyselyyn vastanneista koiranomistajista yli 94 % halusi, että koiran kuivaruoan valmistusmaa ja raaka-aineiden alkuperämaa on merkitty pakkaukseen. Myös kissanomistajille asia on tärkeä. Kissanruoan valinnassa tärkeimpiä tekijöitä ovat mm. turvallisuus, terveellisyys ja korkea laatu. Yli puolet valitsisi kotimaisen kissanruoan, jos sitä olisi paremmin saatavilla.

Ruoan alkuperä, puhtaus ja turvallisuus vaikuttavat niin eläinten kuin ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Meille on kunnia-asia, että tiedämme jokaisen raaka-aineemme alkuperän. Myöskään ne antibiootit eivät mielestämme kuulu lemmikinruokaan.

Lähteet:

Antibioottien maailmanloppu vai vallankumous, HY:
www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/antibioottien-maailmanloppu-vai-vallankumous

Antibioottivapaa, Atria:
www.atria.fi/antibioottivapaa/

Consumer Compassin koiran- ja kissanruokia koskevat kyselyt Dagsmark Petfoodille, yli 500 vastaajaa per kysely

Eläinten hyvinvointi, HKScan:
www.hkscan.com/fi/vastuullisuus/elainten-hyvinvointi/

Suomalaiset haluavat syödä kotimaista ruokaa, ETL:
www.etl.fi/ajankohtaista/artikkelit/2018/tutkimus-suomalaiset-haluavat-syoda-kotimaista-ruokaa.html

 

Takaisin blogiin