Ohita ja siirry sisältöön
Ostoskori
Tiesitkö, että voit opettaa kissaasi? Katso eläintenkouluttajan vinkit

Tiesitkö, että voit opettaa kissaasi? Katso eläintenkouluttajan vinkit

Kissat ovat tunnettuja itsenäisyydestään ja itsepäisyydestään, mutta myös niitä voi ja kannattaa kouluttaa. Hoitotoimenpiteisiin totuttaminen ja muunlainen aktivointi tukevat kissan hyvinvointia laadukkaan ruokavalion lisäksi. Kun nämä kaksi yhdistää, voi kouluttaa kissaa esimerkiksi turkin ja hampaiden pesuun tai vaikka agilityyn.

Kouluta aina eläinlajia ymmärtäen

Eläintenkouluttaja Jenni Yli-Tainion mukaan jokainen eläinlaji oppii kaiken aikaa. Kouluttajana hän haluaakin purkaa eläinten oppimiseen liittyviä myyttejä, kuten että kissa olisi eläinlajina niin itsepäinen, ettei sitä voisi opettaa.

Yli-Tainion mukaan yleinen virhe on verrata kissaa suoraan koiraan. Kouluttamisen lähtökohtana tulee olla lajityypillisyys eli kissaa tulee kouluttaa ja ymmärtää kissana.

– Eläinten kouluttamisella ja aktivoinnilla on iso merkitys niiden hyvinvoinnin ja lajityypillisen elämän rakentamisessa sekä hyvän vuorovaikutussuhteen luomisessa ihmisen kanssa. Koulutushetkien, kuten hoitotoimenpiteiden opettelun, pitää olla eläimelle aina omaehtoista, turvallista ja mukavaa.

Opeta kissallesi arkitaitoja – aloita palkkiomerkistä

Kissan hyödyllisiin arkitaitoihin kuuluvat esimerkiksi omaehtoinen turkinpesuhetki ja hampaiden pesu. Harjoittelu kannattaa aloittaa totuttamalla kissa palkkiomerkkiin. Palkkioksi käyvät esimerkiksi kuivaruokanappulat tai mehevä märkäruoka.

Tee ruokailuhetkestä aktiivinen kokemus

Kissan ruokahetkeen voi yhdistää ravinnon pyydystämisen. Aktivointiin sopivia apuvälineitä löytyy usein ihan kotoa, voit esimerkiksi laittaa pahvirasiaan wc-paperihylsyjä ja pudottaa kuivaruokaa tai nameja niiden sisään. Lue myös kissan hyvinvointioppaastamme lisää vinkkejä kissan aktivointiin ruokailun yhteydessä.

Valitse palkkioksi kotimaista

Kissan koulutuksessa palkitseminen on suuressa roolissa kissan omaehtoisuuden rinnalla. Valitse palkkioksi kuivaruoka, namit tai märkäruoka kissasi mieltymysten mukaan. Suomalaisuus, laadukkaat raaka-aineet ja viljattomuus kannattaa myös pitää mielessä.

  • Dagsmark ILVES: kana

  • Dagsmark TIIKERI: kana-kalkkuna

  • Dagsmark LEOPARDI: kana-nauta

Tutustu märkäruokiimme
Takaisin blogiin