Ympäristöasiantuntijan vinkit vihreämpään koiraharrastukseen – Haastattelussa Hanna Lilja

Ympäristöasiantuntijan vinkit vihreämpään koiraharrastukseen – Haastattelussa Hanna Lilja

Hanna Lilja on pitkän linjan koiraharrastaja, joka kasvattaa tanskandoggeja kennelnimellä Red Rublev. Hannan komeat ja voitokkaat tanskandogit ovat tuttu näky myös koiranäyttelyissä, jotka vievätkin Hannaa ympäri Suomen. ”Osittain omasta ajankäytöstä, mutta myös ympäristösyistä koitan kyllä valita lähialueelle sijoittuvia näyttelyitä”, Hanna Lilja tarkentaa.

Maa- ja metsätaloustieteiden maisteriksi valmistunut Hanna kertoo, että ammatinvalintaa ja opintoja ohjasi alusta asti voimakas kiinnostus ympäristön- ja luonnonsuojeluun. Myöhemmin hankemaailman ja projektien kautta Hanna ajautui töihin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukselle, jossa hänen vastuullaan on löytää asiakkaille ympäristön kannalta hyviä valintoja ja vaihtoehtoja sekä auttaa yrityksiä ympäristöteoissa ja-osaamisessa.

”Ympäristötyö on palkitsevaa, sillä ajatus, että ihan jokainen voi ihan oikeasti tehdä asioita ympäristön eteen, on mahtava! Tietoisuus ympäristöasioista lisää ymmärrystä”, Hanna Lilja sanoo.

Hanna kertoo, että hänelle vihreät, kestävät ja ekologiset valinnat ovat olleet arkipäivää jo todella pitkään, mutta häntä kiehtoo myös ajatus, että aina voi tehdä vielä vähän enemmän. ”Jokainen meistä voi itse päättää hyvin monia asioita, joista myös luonto hyötyy. Ostanko mielitekojen mukaan hedelmiä kaukaa vai esimerkiksi paikkakunnan omenoita? Pakkaanko ostokset muovipussiin vai kestokassiin?” Hanna luettelee. Kysyttäessä, miten vastuullisten valintojen teko on muuttunut tai helpottunut vuosikymmenten aikana Hanna suorastaan riemastuu: ”Nykyään vastuullisten valintojen tekeminen on todella helppoa ja ekologisuuden nouseminen trendikkääksi on tuonut mukanaan lukuisia hyviä vaihtoehtoja! Tänä päivänä esimerkiksi vihreän sähkön valitseminen on todella helppoa ja hintoja pystyy jopa kilpailuttamaan.”

”Vastuullisuus on tehty nykypäivänä helpoksi, eikä vastuullisia valintoja tehdäkseen tarvitse olla asiantuntija tai mitenkään pro ympäristöasioissa”, Hanna jatkaa. Entä miten vastuulliset valinnat ja ympäristön vaaliminen näkyvät Hannan arjessa? Lista on hengästyttävän pitkä, muttei vähääkään monimutkainen tai konstikas. Päinvastoin, keskustellessa Hannan kanssa tulee samalla pohtineeksi, miten paljon enemmän itsekin voisi ympäristön eteen tehdä?

”Teen toki valintoja myös muiden arvojen, kun vastuullisuuden näkökulmasta. Ostan esimerkiksi itse todella mielelläni kotimaista, vaikkei se välttämättä olisi kaikkein ekologisin vaihtoehto. Esimerkiksi ulkomailla tuotettu luomutuote jää itselläni kakkoseksi kotimaiselle tuotteelle, vaikkei se olisikaan luomua”, Hanna linjaa. Kaikista tärkeimmäksi ekoteoksi Hanna nimeää kulutuksen vähentämisen: ”Ostan vain tarpeeseen ja pyrin suosimaan lainaamista, käytettyä tai paikallista tuotetta, vältän turhia kilometrejä muuten kuin jalan tai fillarilla”, hän listaa ja jatkaa vielä; ”Juon kahvia kohtuudella, koska kahvi tulee aina kaukaa, sekä pesen pyykit vain tarpeen mukaan. Usein tuulettaminen riittää.” Yksinkertaisia tekoja arjessa, joista jokainen voi ottaa hiukan mallia omaan elämäänsä.

Puheen siirtyessä koiriin ja ekologisiin valintoihin koiraharrastuksessa, Hannan ohjeet pysyvät edelleen kovin samankaltaisina kuin yleisellä tasollakin. ”Kaikista tärkeintä olisi välttää turhaa kulutusta. Miettiä tarkasti, että tarvitseeko se koira ihan oikeasti jokaiselle viikonpäivälle eri värisen pannan tai takin vai pärjäisikö vähemmällä?” Hanna kehottaa pohtimaan.

Koira ei itsessään ole mikään ekoteko vaan kuormittaa ympäristöä huomattavasti. Yhdistelmä ympäristöasioiden asiantuntijaa ja tanskandoggikasvattajaa on pikaisesti ajatellen hiukan ristiriitainen. Hannaa naurattaa: “Lohduttaudun sillä, ettei tanskandogin kulutus onneksi kasva samassa suhteessa verrattuna pienempiin lajitovereihin, mutta myönnettäköön, että valitsemalla pienemmän rodun voisi ympäristövaikutusta pienentää.” Koirien monet hyödyt kuitenkin tunnetaan ja Hannakin kertoo heti, että hänen mielestään koirat tuovat yhteiskunnallisesti niin paljon iloa, terveyttä ja hyvinvointia, että niiden ympäristövaikutus on perusteltu. ”Toki itse myös ajattelen, että haluan tehdä enemmän asioita oikein senkin takia, että minulla on koiria. En lennä juurikaan, valitsen kestäviä tuotteita, kierrätän ja pyrin vähentämään kulutusta joka elämän osa-alueella. Koirat olkoot sitten se minun itsekäs syntini”, Hanna napauttaa.

Onneksi koiraharrastuksen ympäristövaikutuksiinkin voi hyvillä valinnoilla vaikuttaa. ”Suosin pienbrändejä ja käytettyjä tuotteita, valitsen kotimaisen tuotteen aina kun se on mahdollista ja vältän krääsää. Koirat leikkivät kepeillä tai käytetyillä pehmoleluilla. Yhdistelen koirareissuja lomareissuihin ja kierrätän jopa koirankakan omassa pihakompostissa”, Hanna tiivistää.

Hannan 5 vinkkiä vihreämpään koiraharrastukseen:

  1. Hanki harkiten ja vain tarpeeseen.
  2. Luota laatuun ja suosi paikallisesti tuotettuja tuotteita.
  3. Kierrätä syntyvä jäte
  4. Suosi kimppakyytejä ja pohdi voiko ajomatkan korvata esimerkiksi julkisilla.
  5. Suosi kestotuotteita kertakäytön sijaan

 

Takaisin blogiin