Koiranpennun terveys ja hyvinvointi

Koiranpennun terveys ja hyvinvointi

TERVEEN PENNUN TUNTOMERKIT

Koiranpennun ensimmäinen vuosi on hyvin tärkeä ja voit vaikuttaa suuresti siihen, millainen koira pennustasi kasvaa. Pidä huolta koirasi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja opettele tulkitsemaan koiraasi.

Koiranpennun terveys on monen asian summa. Varmista, että pentusi saa laadukasta pennuille tarkoitettua täysravintoa, riittävästi lepohetkiä ja unta sekä hauskoja ja opettavaisia leikki- ja koulutushetkiä sekä mukavaa yhdessäoloa kanssasi.

Kun opit tuntemaan koirasi normaalin kunnon ja käyttäytymisen, tunnistat helpommin merkit silloin, että kaikki ei ole kunnossa. Näin osaat ottaa eläinlääkäriin yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

YLEISIÄ MERKKEJÄ TERVEYDESTÄ

  • Normaali ruumiinlämpö 3839 °C
  • Kostea, viileä kuono
  • Kirkkaat silmät, ei rähmää
  • Puhtaat ja tasaisen vaaleat korvat
  • Puhtaat hampaat ja vaaleanpunaiset ikenet
  • Hengitys ei haise
  • Kiiltävä turkki

PENNUN MADOTUS

Koiranpennut ja kantavat nartut pitää madottaa eli loishäätää säännöllisesti. Ensimmäisen kerran kasvattaja madottaa pennut jo kahden viikon ikäisinä ja tästä eteenpäin madotus tehdään kahden viikon välein 10-viikkoiseksi saakka.

Pentu tulisi madottaa ennen ensimmäisiä rokotuksia noin 10 ja 14 viikon iässä. Loistartunnat saattavat aiheuttaa esimerkiksi koiranpennun oksentelua. Ennen madotusta suositellaan ulostenäytetutkimusta, jonka perusteella loishäädön tarve pystytään arvioimaan yksilöllisesti. Näin vältytään turhilta loishäädöiltä, jotka lisäävät lääkeaineresistenssiä.

SÄÄNNÖLLISET ROKOTUKSET

Koiranpentu voidaan varhaisrokottaa 7–9 viikon iässä. Seuraava rokotus annetaan 12-viikkoiselle pennulle. Silloin pentu rokotetaan penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta sekä kennelyskää vastaan. Tehosterokotus annetaan 16-viikkoiselle pennulle ja uudestaan vuoden ikäiselle koiralle, jolloin annetaan myös rokotus raivotautia vastaan.

Suosituksena on rokottaa koira vähintään joka kolmas vuosi. Kennelyskää vastaan koiran voi rokottaa vuosittain.

KOIRAN HAMPAIDEN HOITO

Totuta koiranpentu hampaiden pesuun mahdollisimman varhain, jotta säännöllisestä hampaidenhoidosta tulee helpompaa. Harjaamalla koirasi hampaita ehkäiset hammaskiveä ja muita hammasvaivoja. Eläimille on oma niille tarkoitettu hammastahna, jota saa muun muassa lemmikkiliikkeistä ja apteekeista. Seuraa samalla maitohampaiden vaihtumista ja ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin, jos hampaat eivät vaihdu tai huomaat muita hammasongelmia.

KOIRAN KYNSIEN LEIKKUU

Kynsien leikkuu on hampaiden hoidon ohella tärkeä osa koiran hyvinvointia. Liian pitkäksi kasvaneet kynnet voivat aiheuttaa koiralle kipua ja lähteä kasvamaan sisäänpäin. Kynsien leikkaamistarve on yksilöllinen ja riippuu esimerkiksi koiran ympäristöstä ja liikkumisesta.

Takaisin blogiin