Koiranpentu tulee kotiin
Koiranpennun ruokinta
Koiranpennun terveys
Koiranpennun koulutus
Pentu tulee totuttaa pantaan tai valjaisiin sekä hihnassa kulkemiseen jo pienestä pitäen. Myös luoksetulo on yksi tärkeimmistä asioista, mitä joka koiran tulisi osata. Sillä varmistat koirasi turvallisuuden yllättävissäkin tilanteissa, kuten jos koirasi pääsee irti hihnasta tai livahtaa pakoon ovesta kiinnostavien hajujen perässä.
KAULAPANNAN TAI VALJAIDEN PUKEMINEN
Koiranpennun tulee oppia, että kaulapannan tai valjaiden pukemisesta seuraa jotain hauskaa. Alussa se on nameja tai rapsutuksia ja kehuja, myöhemmin merkki mukavista kävelylenkeistä. Valitse pennulle kevyt ja mahdollisimman huomaamaton panta, joka on turvallinen käytössä, eikä esimerkiksi ole vaarassa takertua mihinkään.
- Kutsu pentu luoksesi ja anna sille nameja tai reilusti rapsutuksia pannan tai valjaiden läpi.
- Jos panta epäilyttää pentua, pujota tarvittaessa koko kätesi pannan läpi.
- Pidä pantaa pennulla vain lyhyitä aikoja kerrallaan.
- Tee harjoitus päivittäin, kunnes pentu antaa pujottaa pannan päänsä yli, ottaa pannasta kiinni ja myös poistaa sen.
- Varmista aina, ettei panta ole liian tiukalla kasvavalla pennulla. Pannan ja kaulan väliin tulee mahtua kaksi sormea.
HIHNASSA KULKEMISEN OPETTELU
Hihnassa kulkemisen harjoittelu aloitetaan ilman hihnaa sisätiloissa. Tärkeintä on kontaktin opetteleminen, mitä tuetaan makupaloilla. Muista pitää harjoitukset riittävän lyhyinä.
- Ole paikallasi ja palkitse pentua aina, kun se ottaa kontaktin sinuun.
- Kulje sisällä ja palkitse pentua lähelläsi pysymisestä.
- Kun pentu pysyy lähelläsi, ota muutama askel ja kutsu se mukaasi. Palkitse mukana kulkeminen ja toista harjoitusta.
- Kun pentu kulkee vierelläsi useita askelia, voit kokeilla laittaa sille hihnan. Lähde liikkeelle ja kutsu pentu mukaasi. Muista vaihtaa harjoittelussa askelten määrää ja tempoa, jolloin pentu ei ala ennakoida palkkion tuloa.
- Jos pentu alkaa kiskoa itseään poispäin sinusta, odota, että se lopettaa ja katsoo sinuun. Löysää silloin heti hihnaa ja palkitse pentu. Näin koira oppii, että vetämällä ei pääse haluamaansa suuntaan. Rauhoittumalla ja ottamalla kontaktin sinuun paineentunne katoaa hihnasta ja luvassa on palkkio.
- Harjoittelun sujuessa sisätiloissa voit siirtyä ulos. Aloita harjoittelu rauhallisesta ympäristöstä. Palkitse koiraa riittävän usein, äläkä anna periksi pennun vetämisyrityksille.
- Muista nämä kolme: kontakti, hihnan löysäys ja palkkio! Kun hihnassa kulkeminen alkaa sujua, voit vähentää palkkioiden määrää.
LUOKSETULON HARJOITTELU
Luoksetulo on yksi tärkeimmistä ja vaikeimmista asioista, mitä koiralle tulee opettaa. Se auttaa monissa odottamattomissa ja vaarallisissakin tilanteissa.
Harjoittelussa kaikki lähtee kontaktin saamisesta koiraan. Huomaa myös, että palkkio voi olla nami, lelu tai leikki – se riippuu koirastasi. Tärkeintä on, että palkkio on koirallesi mielekäs.
- Aloita harjoittelu suljetulla ja rauhallisella alueella. Kutsu koiraasi kuuluvalla äänellä ja anna sille palkkio, kun se tulee luoksesi. Toista harjoitus useita kertoja.
- Anna sitten koiran puuhata hetki omiaan, kutsu se luokse ja palkitse. Palkkion tarkoitus on tehdä luoksetulosta aina kannattavaa koiran silmissä.
- Päästä koira taas takaisin puuhaamaan omiaan ja toista. Muista tauottaa harjoittelua ja lisätä harjoituksen haastavuutta vähitellen.
- Kun koira on oppinut luoksetulon merkityksen, voit ottaa käyttöön vihjesanan, esimerkiksi ”Tänne”.
- Sano vihjesana aluksi vasta, kun pentu on lähtenyt juoksemaan selvästi sinua kohti. Seuraavaksi voit alkaa käyttää vihjesanaa heti, kun pentu kääntyy. Lopulta pelkän vihjesanan käytön tulisi toimia kimmokkeena luoksetuloon.