Kouluta ja motivoi positiivisesti vahvistamalla

Kouluta ja motivoi positiivisesti vahvistamalla

TOTUTA JA OPETA PENTUA PIENESTÄ PITÄEN

Koiran koulutus positiivisen vahvistamisen kautta on tehokkain koulutustapa, jolla vahvistat myös sidettä lemmikkiisi. Positiivinen vahvistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että palkitset koiraa toivotusta käytöksestä. Positiivinen vahvistaminen toimii niin koiranpennun luoksetulon kouluttamisessa kuin sisäsiisteyden opettamisessa. Kun opit tulkitsemaan ja tukemaan lemmikkiäsi, voit parhaiten kannustaa sitä haluttuun käytökseen.

NÄIN ONNISTUT KOULUTUKSESSA

  • Positiivisessa vahvistamisessa palkkioksi kelpaa mikä tahansa koirallesi mielekäs asia. Se voi olla kehu, rapsutus, makupala, lelu tai leikki. Kuten arvata saattaa, makupalat ovat yleensä tehokkaimpia palkitsemisen välineitä.
  • Palkkiona toimivaan makupalaan kannattaa liittää myös ilmaisullinen vahviste, esimerkiksi sanallinen kehu, tietty ääni tai esimerkiksi koiran naksutin. Vahviste kertoo koiralle, että se on tehnyt asian oikein ja siitä seuraa palkkio. Muista palkita koiraa aina oikeaan aikaan eli ei liian aikaisin tai liian myöhään.
  • Koulutuksessa edetään aina helpoista tilanteista vaikeampiin ilman hätiköintiä. Siirry vaikeampaan tilanteeseen vasta, kun koirasi on tottunut toimimaan halutulla tavalla rauhallisessa ympäristössä.
  • Varmista aina, että harjoitustilanne on olosuhteiltaan koiralle otollinen. Ärsykkeitä ei saa olla liikaa, eikä koira saa olla väsynyt tai stressaantunut.
  • Koiran koulutuksen onnistuminen edellyttää toistoja ja erilaisia tilanteita sekä ympäristöjä.

KEHU JA OHJAA KOIRAA, ÄLÄ RANKAISE

Kehuminen ja palkitseminen ohjaa koiraa toivottuun käytökseen ja vahvistaa koiran positiivista kokemusta ja motivaatiota.

Vääränlaisesta käytöksestä ei tule rankaista, vaan siitä ohjataan pois. Esimerkiksi terävillä naskaleillaan pureskelevalle pennulle annetaan sormen tai housunlahkeen tilalle lelu tai pennuille sopiva puruluu sen sijaan, että sitä toruttaisiin tai että väärää purukohdetta revittäisi irti. Sisälle pissavahingon tehnyttä pentua ei rankaista, vaan sitä viedään sitkeästi ulos ja kehutaan onnistumisista. Epätoivotutusta käytöksestä rankaiseminen voi johtaa koiran pelkotiloihin ja lisätä ongelmakäyttäytymistä.

Huonoistakin tavoista voi päästä eroon positiivisen vahvistamisen kautta. Jos koirasi vaikka alkaa haukkua koville äänille tai vieraille ihmisille, totuta sitä niihin vähitellen ja palkitse se aina rauhallisesta reaktiosta. Näin koirasi oppii, ettei kyseessä ole pelottava tai uhkaava asia.

Takaisin blogiin

Kouluta ja motivoi positiivisesti vahvistamalla

Koiran herkut

  Dagsmarkin koirien viljattomat makupalat saavat tassun ojentumaan, jo ennen kuin ehdit...