Koiranpennun yksinolo ja rauhoittuminen

Koiranpennun yksinolo ja rauhoittuminen

YKSINOLOA ILMAN EROAHDISTUSTA

Moni lemmikinomistaja tietää, että on vaikeaa jättää pentu yksin – etenkin, jos kuulee pennun pienen surullisen ulinan. Yksinoloon tottuminen on koiralle kuitenkin erittäin tärkeä perustaito, jotta se ei ala näyttää eroahdistuksen merkkejä. Myös riehuminen, hepulit ja iltavillit tulevat tutuksi pentuarjessa, joten rauhoittumisen taito on hyvä opettaa koiralle.

PENNUN TOTUTTAMINEN YKSINOLOON

Pentu on hyvä totuttaa yksinoloon vähitellen, jolloin se oppii tämän olevan osa arkea. Sopiva ajankohta yksinolon harjoitteluun on tyypillisesti silloin, kun pentu on syönyt, tehnyt tarpeensa ja leikkinyt eli se on väsynyt ja tyytyväinen.

Koiranpennulla on vahva yhdessä olemisen tarve ja se voi kokea eroahdistusta poissa ollessasi. Pennun ulina ja vinkuminen sekä esimerkiksi pakenemisyritykset tai ovien ja niiden karmien tuhoaminen ovat usein merkkejä eroahdistuksesta. Tällöin yksinoloharjoituksissa on edetty liian nopeasti.

VINKKEJÄ HARJOITTELUUN

  • Rajattu tila helpottaa yksinolon opettelua. Huomioi, että rajattu tila ei tarkoita häkkiä. Pentua tai aikuista koiraa ei saa koskaan jättää häkkiin sen ollessa yksin kotona.
  • Aloita poistumalla rajatun tilan ulkopuolelle tai toiseen huoneeseen, jolloin et ole pennun välittömässä läheisyydessä. Jätä pentu yksin vain hetkeksi ja palaa ennen kuin se hätääntyy.
  • Pidennä poissaoloaikaasi vähitellen minuutti kerrallaan. Harjoittele usein ja säännöllisesti.
  • Älä tee ulosmenosta tai sisääntulosta isoa tapahtumaa.

PENNUN RIEHUMISEN RAUHOITTAMINEN

Pennut ovat luontaisesti vilkkaita ja uteliaita, mikä on hieno asia. Joskus käytös saattaa silti mennä riehumisen puolelle ja esimerkiksi iltahepuli on monelle koiranomistajalle tuttu termi. Siinä pentu juoksee sinne tänne. Hepuli voi iskeä myös ulkoillessa, jolloin pentu juoksee hihnassa villisti ympyrää tai lähtee polkupyörien perään.

Pennuille onkin hyvä opettaa alusta asti rauhoittumisen taitoa. Helppo tapa on alkaa kehua ja silittää pentua sen ollessa rauhallinen. Tähän voi myös lisätä vihjesanan, kuten ”rauha”. Myös hierominen on tehokas rauhoittumisen keino.

Jos pentu kohtaa arjessa liikaa ärsykkeitä, voi se olla riehumisen syy. Muista siis varata aikaa rauhoittumiselle eli varmistaa riittävä lepohetkien määrä. Anna pennun nukkua häiriöttä ja niin pitkään kuin se haluaa. Tee rauhallisia kävelylenkkejä, joilla ei ole kiire mihinkään ja jossa ei ole jatkuvia ihmis- tai koirakontakteja. Varmista, että hereillä oloonkin kuuluu rauhallisia hetkiä, kuten puruluun pureskelua tai hajutyöskentelyä, jossa koira saa etsiä nameja. Myös riittävä liikunta tukee tasapainoista pentuarkea.

Takaisin blogiin