Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun ruokinta

KASVAVA KOIRA TARVITSEE RUNSAASTI ENERGIAA

Koiranpentu tarvitsee kasvamiseen ja kehittymiseen runsaasti energiaa. Penturuoaksi kannattaa valita hyvin sulava ja tarpeeksi energiarikas täysravinto, joka sisältää riittävän paljon eläinperäistä proteiinia ja rasvaa. Yleisin pentujen kuivaruoissa käytetty proteiininlähde on kana. Tarvittaessa pentujen kuivaruokaa voi aluksi turvottaa lisäämällä siihen vettä, jolloin se on helpommin syötävää. Muista pitää pennulla aina juomavettä saatavilla.

KUINKA USEIN KOIRANPENTUA PITÄÄ RUOKKIA?

Koiranpennun ikä vaikuttaa ruokintakertojen määrään. Mitä nuorempi pentu on, sitä useammin sitä pitää ruokkia, koska sen vatsalaukku on vielä pieni. Useat ruokintakerrat varmistavat riittävän energiansaannin.

Pennun on uuteen kotiin tullessa hyvä syödä 34 kertaa päivässä, mutta yhden ruoka-annoksen jättäminen väliin silloin tällöin ei ole vaarallista. On kuitenkin hyvä muistaa, että pennun jatkuvaan syömättömyyteen tai laihtumiseen tulee aina kiinnittää huomiota ja tarvittaessa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

PENNUN RUOKINTA

Koiran ikä Päivittäiset ruokintakerrat
3 kk ja alle 4 kertaa
36 kk 3 kertaa
6 kk ja yli 2 kertaa
n. 1 v 2 kertaa, vaihto aikuisen koiran ruokaan

 

Penturuoan vaihtaminen aikuisen koiran ruokaan tehdään noin vuoden iässä koiran aikuiskoko huomioiden. Penturuoan syöttämistä kannattaa jatkaa siihen asti, kunnes koira on lähellä aikuiskokoaan. Yleensä isommiksi kasvavat koirat tarvitsevat penturuokaa pidempään ja pienemmät rodut taas vähemmän aikaa.

KUINKA PALJON PENTURUOKAA?

Pennun annoskokoon eli ruoan määrään vaikuttavat koiran rotu, ikä ja aikuiskoko. Sopivan ruokintamäärän voi tarkistaa ruokapakkauksen kyljestä tai valmistajan verkkosivuilta. Muista, että koirasi on yksilö, joten tarkkaile pennun painoa. Jos pentusi laihtuu tai lihoo liikaa, lisää tai vähennä ruoan määrää.

Muista myös huomioida puruluut ja koulutuksen yhteydessä tarjoillut herkut koiranpennun päivittäisessä ruokamäärässä. Usein oma kuivaruoka maistuu pennulle hyvin myös makupalana, joten pentu ei välttämättä tarvitse muita herkkuja palkaksi.

MIKÄ ON KOIRANPENNULLE SOPIVA PAINO?

Tarkkaile koiranpennun painoa, jotta se ei liho tai laihdu liikaa. Pentu tulee pitää hoikkana ja hyvässä kunnossa, sillä ylipaino pentuaikana altistaa erilaisille luustonkehityshäiriöille. Hyvä kuntoluokka pennulla on silloin, kun kylkiluut ovat helposti tunnettavissa pennun kyljistä kevyesti tunnustelemalla ihon ja ohuen rasvakerroksen alta. Kylkiluut tai selkäranka eivät kuitenkaan saa nousta näkyviin, tällöin pentu on usein liian laiha.

VOIKO PENTURUOKAA VAIHTAA?

Koiranpentua kannattaa ruokkia alkuun samalla tutulla penturuolla, jota se on tottunut syömään kasvattajan luona. Jos penturuoka halutaan vaihtaa, pitää se tehdä asteittain niin, että vanhaa ja uutta ruokaa sekoitetaan keskenään noin viikon ajan. Näin annetaan pennun elimistölle mahdollisuus tottua uuteen ruokavalioon ja säästytään eitoivotuilta suolistoharmeilta, joita ruokinnanmuutos voi joskus aiheuttaa.

Takaisin blogiin

Koiranpennun ruokinta

Pentu & Juniori

VIMPELI on nyt PENTU & JUNIORI Uudet isommat pakkauskoot 2 kg ja... 

Pentu & Juniori

Dagsmark PENTU & JUNIORI on kotimaista kanaa ja kauraa sisältävä kuivaruoka