Kun koiranpentu ei syö

Kun koiranpentu ei syö

UUSI YMPÄRISTÖ VOI VAIKUTTAA RUOKAHALUUN

Pennun saavuttua uuteen kotiin voi sen ruokahalu olla aluksi kateissa. Pentua kannattaakin ruokkia alkuun samalla tutulla penturuolla, jota se on tottunut syömään kasvattajan luona.

Jos penturuoka halutaan vaihtaa, tulee se tehdä asteittain niin, että vanhaa ja uutta ruokaa sekoitetaan keskenään noin viikon ajan. Näin annetaan pennun elimistölle mahdollisuus tottua uuteen ruokavalioon ja säästytään ei toivotuilta suolistoharmeilta, joita ruokinnanmuutos voi myös joskus aiheuttaa.

MILLOIN PITÄÄ HUOLESTUA, JOS PENTU EI SYÖ?

Pennun on alkuun hyvä syödä 34 kertaa päivässä, mutta yhden ruoka-annoksen jättäminen väliin silloin tällöin ei ole vaarallista. Hetkellisen syömättömyyden syynä voi olla esimerkiksi ruoan muutos, liian tiheät ruokintavälit tai liian suuret annokset. Jos pentu vaikuttaa muutoin hyvinvoivalta, juo normaalisti, on pirteä eikä ole voinut syödä vierasesinettä, ei heti tarvitse huolestua.

Pennun kuntoluokka on hyvä silloin, kun kylkiluut ovat helposti tunnettavissa pennun kyljistä kevyesti tunnustelemalla ihon ja ohuen rasvakerroksen alta. Jos kylkiluut tai selkäranka nousevat näkyviin, pentu on liian laiha.

Pennun jatkuvaan syömättömyyteen tai laihtumiseen tulee aina kiinnittää huomiota ja olla matalalla kynnyksellä yhteydessä eläinlääkäriin. Syömättömyyden takana voi olla jokin sairaus tai sisäloinen. Jos epäilet pennun syöneen jotain sille kuulumatonta, myrkyllistä tai vierasesineen, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

MITEN SAADA RUOKA MAISTUMAAN?

Pennun pääruoaksi kannattaa valita maistuva ja sen vatsalle sopiva kuivaruoka. Joskus pentu voi kuitenkin alkaa hetkellisesti nirsoilla ruoan suhteen, eikä kuivaruoka välttämättä silloin tunnu maistuvan. Kuivaruokaa voi tarvittaessa turvottaa lisäämällä siihen vettä, jolloin ruoka saattaa maistua koiralle paremmin. Pentujen märkäruokia voi käyttää kuivaruoan ohella maistuvuutta lisäämässä ja esimerkiksi kesällä tukemassa pennun riittävää nesteensaantia. Voit myös kokeilla korkeaenergisempää ruokaa, jolloin pienempikin annos riittää turvaamaan lemmikin energiansaannin.

Ratkaisua nirsoiluun voi hakea myös ruokintatapoja muuttamalla, esimerkiksi tihentämällä ruokintaväliä ja pienentämällä yksittäistä annosta, lisäämällä liikunnan määrää ja aktivoimalla koiraa ruoan saamisessa. Koiralle ei kannata pitää ruokaa jatkuvasti vapaasti tarjolla.

Takaisin blogiin