Koiranpennun oksentaminen

Koiranpennun oksentaminen

STRESSI JA MUUTOKSET RUOKINNASSA

Koiranpennulla erilaiset ruoansulatushäiriöt, kuten satunnainen oksentelu, ovat melko yleisiä ja useimmiten ohimeneviä ongelmia. Niiden syynä voi olla koiranpennun ruokinnan muutos tai stressi, jotka usein seuraavat uuteen kotiin muutosta. Joskus oksentaminen voi johtua siitä, että koira on syönyt liikaa, liian nopeasti tai jotain sille sopimatonta.

LOISTARTUNNAT JA OKSENTAMINEN

Loistartunnat saattavat aiheuttaa oksentelua. Tartunta voidaan selvittää ulostenäytetutkimuksella.

Huomioi, että vastuullinen kasvattaja madottaa pennut useaan kertaan ennen uuteen kotiin muuttoa. Pentu tulisi madottaa myös ennen ensimmäisiä rokotuksia noin 10 ja 14 viikon iässä. Ennen tätä suositellaan ulostenäytetutkimusta. Sen perusteella loishäädön tarve pystytään arvioimaan yksilöllisesti, jolloin vältytään turhilta loishäädöiltä.

Ratkaisua nirsoiluun voi hakea myös ruokintatapoja muuttamalla, esimerkiksi tihentämällä ruokintaväliä ja pienentämällä yksittäistä annosta, lisäämällä liikunnan määrää ja aktivoimalla koiraa ruoan saamisessa. Nirsolle koiralle ei kannata pitää ruokaa vapaasti tarjolla.

TYHJÄN MAHAN OKSENTELU

Koira voi oksentaa myös, jos sen maha on ollut liian kauan tyhjä. Tämä tyhjän mahan oksentelu ei ole yleensä vaarallista ja sitä voi hoitaa antamalla koiralle ruokaa tiheämmin.

MITÄ TEHDÄ, JOS KOIRA OKSENTAA?

Yksittäinen oksennus ei tavallisesti ole vaarallista, varsinkaan jos koiran yleisvointi on hyvä. Etenkin pennulle oksentelu voi kuitenkin aiheuttaa nopeasti elimistön kuivumisen. Pidä vesikuppi lähellä ja houkuttele tarpeen vaatiessa koiraa juomaan. Jos koira ei juo itse, on vettä annettava suoraan sen suuhun esimerkiksi muoviruiskulla. Seuraa tilannetta tarkasti, sillä pennulle kuivuminen on vaarallisempaa kuin aikuiselle koiralle.

Anna ruokaa vasta oksentamisen loputtua, aikaisintaan noin kuusi tuntia sen jälkeen. Tarjoa silloin vatsaystävällistä ja helposti sulavaa ruokaa pieninä annoksina ja lisää määrää vähitellen.

Jos pennun oksentelu ei mene ohi tai pennun yleisvointi heikentyy, käänny viipymättä eläinlääkärin puoleen.  

OTA YHTEYTTÄ ELÄINLÄÄKÄRIIN

  • Jos oksentelu on toistuvaa tai jatkuu pidempään
  • Koira on nuori pentu
  • Koiran vointi on selvästi heikentynyt
  • Koiralla on kuumetta
  • Oksennuksessa on verta
  • Koira oksentaa juomansa veden tai lopettaa juomisen kokonaan
  • Epäilet koiran syöneen vierasesineen tai jotain myrkyllistä
  • Epäilet sairautta tai loistartuntaa
Takaisin blogiin