Koiranpennun ripuli ja vatsavaivat

Koiranpennun ripuli ja vatsavaivat

STRESSI JA MUUTOKSET RUOKINNASSA

Koiranpennulla erilaiset ruoansulatushäiriöt, kuten satunnainen ripuli ja vatsavaivat, ovat melko yleisiä ja useimmiten ohimeneviä ongelmia. Ripuli saattaa johtua uuden ympäristön aiheuttamasta stressistä tai liian nopeasta vaihdosta uuteen ruokaan. Pentu on saattanut myös syödä jotain sopimatonta tutkiessaan kuonollaan mitä sattuu.

Satunnainen ripulointi ei tavallisesti ole vaarallista, etenkin jos koiran yleisvointi on muuten hyvä.

LOISTARTUNNAT JA RIPULI

Loistartunnat saattavat aiheuttaa ripulia. Tartunta voidaan selvittää ulostenäytetutkimuksella.

Huomioi, että vastuullinen kasvattaja madottaa pennut useaan kertaan ennen uuteen kotiin muuttoa. Pentu tulisi madottaa myös ennen ensimmäisiä rokotuksia noin 10 ja 14 viikon iässä. Ennen tätä suositellaan ulostenäytetutkimusta. Sen perusteella loishäädön tarve pystytään arvioimaan yksilöllisesti, jolloin vältytään turhilta loishäädöiltä.

Ratkaisua nirsoiluun voi hakea myös ruokintatapoja muuttamalla, esimerkiksi tihentämällä ruokintaväliä ja pienentämällä yksittäistä annosta, lisäämällä liikunnan määrää ja aktivoimalla koiraa ruoan saamisessa. Nirsolle koiralle ei kannata pitää ruokaa vapaasti tarjolla.

MITÄ VOI TEHDÄ KOTONA, JOS PENNULLA ON RIPULI?

Jos pentu on ripulista huolimatta pirteä, sitä voi hyvin hoitaa kotona. Tarjoa pennulle vatsaystävällistä ja helposti sulavaa ruokaa pieninä annoksina ja lisää määrää vähitellen.

Varmista, että koira saa tarpeeksi nestettä, sillä ripuloiva tai löysävatsainen koira tarvitsee normaalia enemmän vettä. Pidä vesikuppi lähellä ja houkuttele tarpeen vaatiessa koiraa juomaan. Jos koira ei juo itse, on vettä annettava suoraan sen suuhun esimerkiksi muoviruiskulla. Seuraa tilannetta tarkasti, sillä pennulle kuivuminen on vaarallisempaa kuin aikuiselle koiralle.

Jos pennun ripuli jatkuu pidempään tai pennun yleisvointi heikentyy, käänny viipymättä eläinlääkärin puoleen.

OTA HETI YHTEYTTÄ ELÄINLÄÄKÄRIIN

  • Jos ripulointi on toistuvaa tai jatkuu pidempään
  • Koira on nuori pentu
  • Koiran vointi on selvästi heikentynyt
  • Koiralla on kuumetta
  • Ripulissa on verta
  • Koira oksentaa juomansa veden tai lopettaa juomisen kokonaan
  • Epäilet koiran syöneen vierasesineen tai jotain myrkyllistä
  • Epäilet sairautta tai loistartuntaa
Kokeile kotimaista penturuokaa, Dagsmark VIMPELIÄ
Takaisin blogiin

Koiranpennun ripuli ja vatsavaivat