Koiranpennun opettaminen sisäsiistiksi

Koiranpennun opettaminen sisäsiistiksi

SISÄSIISTEYS VAATII JOHDONMUKAISUUTTA

Kun koiranpentu tulee taloon, maailma on sille vielä uusi ja ihmeellinen paikka. Opittavaa on paljon, eikä kaikki tapahdu hetkessä. Ensimmäisiä tärkeitä opeteltavia asioita on sisäsiisteys, joka vaatii omistajalta kärsivällisyyttä ja kehuja.

PENTU PISSAA JA KAKKAA USEIN

Moni tuore lemmikinomistaja yllättää siitä, kuinka usein koiranpentu pissaa ja kakkaa. Pentu voi pissata jopa kerran tunnissa hereillä ollessaan ja kakata neljä kertaa päivässä, osan näistä myös yöaikaan. Puolivuotias koira pissaa tavallisesti noin 3–4 kertaa ja kakkaa 1–2 kertaa päivässä.

Se, miten nopeasti koira oppii sisäsiistiksi, vaihtelee ja toisilla koirilla sisäsiistiksi oppiminen viekin pidempään. Sisäsiisteyden oppimiseksi koiranpentu tarvitsee säännöllisiä ja riittävän tiheitä ulkoilutuksia. Vie siis pentu alussa ulos parin tunnin välein, vähitellen pidentäen väliaikaa.

Opettele myös tulkitsemaan merkkejä, joita koirasi antaa. Pissa- tai kakkahädän merkkejä voivat olla pyöriminen ympäri, yleinen levottomuus, lattian haistelu tai ovea kohti meneminen.

NÄIN OPETAT KOIRANPENNUN SISÄSIISTIKSI

  • Vie pentu ulos aina syömisen, nukkumisen ja leikkimisen jälkeen.
  • Ohjaa pentu mielellään samalle pissapaikalle ja seiso rauhallisesti paikallasi odottamassa, että pentu tekee tarpeensa.
  • Jos lähelläsi on nurmikkoa, kannattaa valita se pissapaikaksi. Talvella sisäsiisteysopettelussa voi olla haasteita, sillä pakkasesta riippuen ulkona ei aina voi odottaa riittävän pitkään, että pentu tekisi tarpeensa. Tarvittaessa kannattaa tulla uudestaan ulos hetken päästä.
  • Kävelylenkit ovat pennulle seikkailuja, eikä se ei välttämättä malta pissata tai kakata lenkin aikana, vaan vasta kotiin tullessa. Varaa tällöin lenkin jälkeen tarvittaessa pieni hetki rauhalliseen pissahetkeen tutulla paikalla.
  • Kun pentu tekee tarpeitaan, voit samalla sanoa ”pissa” tai ”kakka”, jolloin vihjesana alkaa yhdistyä haluttuun toimintaan.
  • Palkitse pentu kehumalla tai namilla joka kerta, kun se on tehnyt tarpeensa ulos. Näin viestit pennulle, että se on tehnyt hyvän teon.

VAHINKOJA SATTUU, OLE KÄRSIVÄLLINEN

Sisäsiisteyden opettelu vaatii usein hieman kärsivällisyyttä, eikä pentua pidä koskaan rankaista sisälle sattuneista vahingoista. Sisäsiisteys kannattaa kouluttaa positiivisesti vahvistamalla, sillä muuten pentu voi alkaa pidättää pissaa ja kakkaa liian pitkään tai menee piiloon, kun hätä iskee.

Jos koirallesi sattuu sisällä vahinko, vie se heti ulos. Voit myös kokeilla nostaa sisälle pissaavaa pentua, koska se saattaa silloin lopettaa pissaamisen ja näin voit viedä sen rauhallisesti ulos jatkamaan tarpeiden tekoa. Hiljalleen pentu alkaa ymmärtää, että pissa ja kakka kuuluu tehdä ulos.

Jotkut uroskoirat alkavat kasvaessaan merkitä esimerkiksi huonekalujen jalkoja pissaamalla. Tässäkin tilanteessa koiran vahtiminen ja sisäsiisteyden opettamisen jatkaminen ovat avainasioita.

OTA APUKEINOT KÄYTTÖÖN TARVITTAESSA

Aluksi opettelemisen tukena voi hyödyntää pissa-alustoja, jotka imevät pissan siististi itseensä. Tällainen sallittu pissapaikka kannattaa laittaa lähelle ulko-ovea, jotta pentu oppii menemään oikeaan suuntaan. Kun alat huomata pennun tassuttelevan itsenäisesti pissa-alustaa kohti, vie se heti ulos tarpeilleen. Seuraavassa vaiheessa voit luopua pissa-alustoista.

Kun pentu on yksin kotona, kannattaa rajata sen oleskelutila. Tämä on tärkeää sekä pennun turvallisuuden takia, että esimerkiksi pissa- tai kakkavahinkojen rajaamiseksi pois suosikkimatoilta. Rajaa pennulle tila, jossa sillä on oma peti, turvallisia leluja, vesikulho sekä sallittu paikka tarpeiden tekoon. Tilan rajaamiseksi voi käyttää lemmikki- ja lapsiportteja.

ENTÄ JOS KOIRALLA ONKIN JOKU HÄTÄ?

Joskus sisälle pissaaminen ja kakkaaminen voi myös olla oire sairaudesta, ja tällöin pitää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Poikkeavia tilanteita ovat esimerkiksi, jos pentu alkaa yhtäkkiä pissata sisälle pieniä pissoja tavallista tiuhemmin, valittaa pissatessaan tai kakkaa sisälle löysiä kakkoja.

Joskus koiranpentu voi myös syödä omaa, toisten koirien tai muiden eläinten kakkaa. Yleensä tämä on melko vaaratonta, mutta huonossa tapauksessa kakkojen syömisen mukana voi levitä loisia ja sairauksia. Useimmiten kyseessä n on vain epämiellyttävä tapa, harvemmissa tapauksista taustalta voi löytyä sairaus. Paras tapa saada kakan syöminen loppumaan on koiran vahtiminen ja estäminen, jolloin se oppii, ettei maassa olevia kakkakasoja saa syödä.

Aina jos koiran käytös tai sen pissaaminen ja kakkaaminen muuttuvat äkillisesti, käänny eläinlääkärin puoleen.

Takaisin blogiin