Kissan tulo kotiin
Kissan ruokinta
Kissan kehitys ja eleet
Kissan terveys
- Terveys ja hyvinvointi
- Kivun merkit
- Tarttuvat taudit
- Korvatulehdus
- Silmäsairaudet
- Iho-ongelmat
- Virtsaamisongelmat
Kissan hoitotoimenpiteet
Kissan koulutus
SUUN TERVEYS ON TÄRKEÄÄ HYVINVOINNILLE
Kissan suun terveydestä huolehtiminen on osa sen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jos kissan suun terveydessä on muutoksia, voi sen ruokailu-, leikkimis-, hoitamis- ja muu käytös muuttua. Suositeltavaa on tarkkailla kissan suun terveyttä terveystutkimuksilla ja ylläpitää sitä sopivalla ravinnolla ja erilaisilla hoitokeinoilla.
Miltä näyttää terve suu?
- Suu ei haise.
- Hampaat ovat ehjät ja valkoiset.
- Ikenet ovat tasaisen vaaleanpunaiset.
- Suussa ei ole haavaumia.
KISSANPENNUN MAITOHAMPAAT
Kissoilla maitohampaat puhkeavat suuhun noin neljän viikon ikäisenä. Pysyviin hampaisiin ne vaihtuvat yleensä noin 4–6 kuukauden ikäisinä. Hampaiden vaihtumista pitää seurata, sillä joskus vaihtumisessa ilmenee ongelmia, eikä maitohammas irtoa uuden tulevan hampaan tieltä. Tällöin on hyvä varata aika eläinlääkärille.
KISSAN HAMPAIDEN PESU
Hammaskiven ja muiden suun sairauksien muodostumista voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää hampaiden pesemisellä. Eläintarvikeliikkeistä ja eläinklinikoilta löytyy kissoille tarkoitettuja pieniä ja pehmeitä hammasharjoja sekä hammastahnaa. Hammastahna on usein valmistettu siten, että se on kissan mielestä maistuvaa ja näin se tottuu helpommin hampaiden harjaukseen.
NÄIN HARJOITTELET HAMPAIDEN PESUA
- Jaa hampaiden harjauksen opettelu pienempiin osiin. Opeta ensin pelkkää suun ja hampaiden tarkastelua.
- Kun suun tarkastelusta on saatu luotua kissalle mukava tekeminen, voit siirtyä koskemaan hampaita pelkällä sormella. Laita sitten sormeen kissojen hammastahnaa, jota voit myös hieroa hampaan pintaan.
- Harjoituksien edetessä vaihda sormen tilalle hammasharja.
- Harjoittele harjausta hammas kerrallaan. Ensimmäisillä kerroilla riittää, että saat harjattua kissalta vain muutaman etuhampaan.
- Moni kissa pitää niille tarkoitetun hammastahnan mausta todella paljon. Tällöin voi riittää, että laitat hammastahnaa harjaan ja ojennat sitä kohti kissaa. Kissa pureskelee harjaa ja voit pikkuhiljaa lisätä mukaan pienen harjaavan liikkeen.
KISSAN HAMMASKIVI JA SUUN SAIRAUDET
Kissan suun ja hampaiden muuttunut tilanne ja sairaudet voivat ilmentyä arjessa käytösmuutoksina, joihin ei välttämättä heti kiinnitä huomiota. Esimerkiksi maiskuttaminen, hampaiden narskuttaminen, kuolaaminen, huonontunut ruokahalu, muuttunut syömistyyli, leikkimisen vähentyminen sekä karvojen pois nuoleminen ja suun alueen rappaaminen voivat kertoa muuttuneesta suun terveydestä.
Selkeitä merkkejä ovat pahanhajuinen hengitys sekä punoittavat tai verta vuotavat ikenet, jotka yleensä kertovat suun tulehdustilasta ja kertyneestä hammaskivestä. Kissoilla hammaskiven kertyminen saa usein kissan hengityksen haisemaan. Suuret määrät hammaskiveä saavat aikaan tulehduksia suussa. Hammaskiven muodostuminen on kissoilla yksilöllistä, mutta ravinnolla on suuri merkitys. Esimerkiksi paljon viljaa sisältävän ravinnon on todettu lisäävän hammaskiven muodostumista kissoilla.
Jos kissalla on suusairauden oireita tai hammaskiveä, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Älä yritä itse poistaa hammaskiveä, sillä se voi vahingoittaa hampaan pintaa ja tuntuu kissasta hyvin epämiellyttävältä.