Kissan turkinhoito

Kissan turkinhoito

HYVINVOIVA JA TERVE TURKKI

Kissan turkin laadusta ja karvanpituudesta riippuen sen turkki tarvitsee eri määrän huolenpitoa. Perusterve kissa huolehtii itse pääosin turkkinsa pesusta, mutta ihmiseltä tarvitaan silti harjaamista ja ajoittain pesua turkin likaantuessa tai kissan sairastuessa. Parhaiten ihon ja turkin hyvinvointia ylläpidetään ulkoisella hoidolla, tasapainoisella ravinnolla sekä kissan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtimalla.

Tunne terve turkki

  • Kiiltävä, hilseetön ja rasvaton
  • Karvat ovat joustavan pehmeät
  • Ei takkuja

HYVÄ TASAPAINOINEN RUOKA

Kissan ravinto ja sen sisältämät ravintoaineet vaikuttavat turkin ja ihon kuntoon. Oikeanlaisesta ruoasta kissa saa muun muassa proteiinia, hyviä rasvahappoja ja kivennäisaineita. Turkin elottomuus, ihon kuivuus ja hilseily, turkin värimuutokset, likaisuus ja takkuisuus voivat johtua ravintoaineiden puutoksista, huonosta imeytymisestä tai sairaudesta. Vääränlainen ravinto voi aiheuttaa kissalle allergisia oireita tai atooppista ihoa, joka voi ilmetä kutinana, karvattomina kohtina sekä haavaumina ja rupina. Jos epäilet kissallasi allergiaa, käänny eläinlääkärin puoleen.

KISSAN TURKIN PESEMINEN

Kissa kannattaa opettaa jo pienestä pitäen pesuhetkiin, jolloin sille muodostuu positiivinen mielikuva vedestä. Erilaisille turkkilaaduille on tarjolla monipuolinen valikoima shampoita, hoitoaineita, harjoja ja kampoja.

Mukavan pesuhetken harjoittelussa avainasemassa ovat toivotun käytöksen vahvistaminen palkkiolla ja kissan omaehtoisuus. Pesualustana kannattaa suosia luistamatonta mattoa tai vaikka saunajakkaraa. Pesuhetkeen vaikuttavat myönteisesti pesutilan ja veden miellyttävä lämpötila, koska kissa palelee helposti kastuessaan.

PITKÄKARVAISEN KISSAN TURKKI

Useimmiten pitkäkarvaisen kissan turkki vaatii enemmän huolenpitoa. Sitä pitää harjata useammin ja erityisesti karvanlähtöaikaan sen harjaus on todella tärkeää takkujen välttämiseksi. Takkuja muodostuu helpoiten kainaloihin, mahan alle ja takajalkojen alueelle. Pitkäkarvaisella kissalla turkin sotkeentuminen tarpeidenteon yhteydessä on yleisempää, jolloin vesipesu tulee tarpeeseen.

KISSAN TURKIN HILSEILY

Kissan turkin hilseilyn taustalla voi olla ihon kuivuminen, jolloin hilsettä alkaa muodostua vähitellen. Jos taas turkkiin ilmestyy hilsettä äkillisesti, syynä saattaa olla kissalle stressaava tilanne. Hilseilyn ennaltaehkäisemisessä tärkeintä on kiinnittää huomiota kissanruoan sisältöön. Ruoan tulee sisältää paljon proteiinia ja riittävästi kissan tarvitsemia kivennäisaineita ja rasvahappoja. Ravintoon voi myös lisätä omega-3-rasvahappoja turkin kunnon ylläpitämiseksi. Varmista myös, että kissanruoassa ei ole viljaa tai sokeria.

KISSAN KARVANLÄHTÖ

Kissoilla on yleensä kaksi kertaa vuodessa karvanlähtöaika, jolloin ne vaihtavat turkin kevyempään kesäksi tai paksumpaan talveksi. Auta karvanlähtöaikaan kissaa harjaamalla turkkia kerran päivässä, jotta turkki ei takkuunnu vaihtuvasta karvasta. Harjaamisella pystyy ennaltaehkäisemään kissalle suolistoon muodostuvia karvapalloja ja tukoksia, joita syntyy niiden puhdistaessa turkkia nuolemalla. Näin myös oksennetut karvapallot vähenevät.

Takaisin blogiin