Kissan kynsien leikkaus

Kissan kynsien leikkaus

MILLOIN KISSAN KYNNET PITÄÄ LEIKATA?

Kissan kynnet pitää leikata terveys- ja turvallisuussyistä tasaisin väliajoin. Kynsien kasvunopeus on yksilöllistä ja ne kasvavat sekä pituutta että paksuutta. Kynsisakset kannattaa kaivaa esiin, kun kynnet näyttävät pitkiltä tai alkavat takertua erilaisiin pintoihin.

Ilman kynsien leikkausta kissan kynnet voivat kasvaa niin pitkiksi, että ne kaartuvat kiinni anturaan. Tämä on kissalle kivuliasta ja hankaloittaa kissan liikkumista, jolloin se voi alkaa välttää kävelyä, kiipeämistä tai hyppimistä. Liian pitkäksi kasvaneissa kynsissä on iso riski, että ne jäävät kiinni kankaisiin tai koloihin ja kissa voi loukata itsensä.

KYNSIENLEIKKUUN HARJOITTELU

Kissalle voidaan opettaa kynnenleikkuuta samalla tavalla kuin mitä tahansa hoitotoimenpiteitä tai temppuja. Kynsienleikkuusta on hyvä tehdä kissalle palkitsevaa ja pitää harjoitteluhetket riittävän lyhyinä. Jatka harjoittelua myös ns. varsinaisten kynsienleikkuutilanteiden väliaikoina, jotta kissa tottuu siihen.

Tilanteen, ympäristön sekä ihmisen on oltava rauhallisia. Valitse kissalle mukava luistamaton alusta, jossa se saa itse valita asennon. Kissoilla on yleensä valkoiset tai kirkkaat kynnet, jolloin kynnen ydin eli verisuoni ja hermot ovat helposti havaittavissa. Kynnestä leikataan yleensä vain kärki. Jos kyseessä on tummat kynnet, leikkaa kärjestä vain muutama milli kerrallaan. Vaikka kynnet kaipaisivat pikaisesti leikkaamista, suorita hoitotoimenpide kissalle stressittömimmällä tavalla ja tarvittaessa käänny leikkaamisessa ammattilaisen puoleen.

Jos kissa pyrkii tilanteesta pois tai ilmentää epämukavaa oloa, pidä tauko ja anna kissalle lupa poistua . Pakottaminen hidastaa toivotun asian oppimista. Kun kissalle tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa harjoituksen kulkuun, sen mielenkiinto kasvaa ja luottamus ihmistä kohtaan vahvistuu. Kynsienleikkuussa voi myös ottaa yhteyttä eläintenkouluttajaan, joka auttaa harjoittelussa.

OPETA KYNSIEN LEIKKAAMISTA PALKKIOLLA

  • Valitse kissalle palkkioksi mieleinen herkku, esimerkiksi märkäruoka. Voit tarjoilla sitä kissalle suoraan pakkauksesta tai levittää sitä kuppiin tai nuolumattoon.
  • Ohjaa kissa istumaan syliin tai tasolle siten, että pystyt ottamaan tassun kerrallaan käteen tunnustellaksesi tassuja ja kynsien kuntoa. Voit vahvistaa tassun tai kynnen koskemista samanaikaisella palkkiomerkkiäänellä aina ennen herkun antamista.
  • Kun pystyt käsittelemään tassuja siten, että saat tarkistettua kynsien kunnon, voit lisätä harjoitukseen kynsisakset ja leikata aluksi vain ilmaa.
  • Kissan syödessä palkkiota voit pikkuhiljaa samalla leikata kynsiä muutaman millin kerrallaan. Jokaisesta kynnestä seuraa aina mahdollinen palkkiomerkkiääni ja palkkio.
  • Jos kissa nykäisee tassun pois, pidä pieni tauko ja jatka tassujen koskettelulla. Näin kissa oppii yhdistämään ruoan tulon siihen, että tassuihin kosketaan ja myös kynsiä leikataan.

TARKISTA SAMALLA TASSUJEN KUNTO

Kissan tassujen kuntoa on hyvä tarkkailla. Terveellä kissalla on tassunpohjissa pehmeät anturat. Kynsiä on viisi. Jos kissan kynnet ovat koko ajan esillä tai ne eivät tule esille, on usein kyse muuttuneesta terveydentilasta. Tämä sekä haavat tai normaalista poikkeavat patit ja kohoumat on hyvä tutkituttaa eläinlääkärillä. Kissan anturat saattavat myös halkeilla, jos ne ovat kuivat.

Takaisin blogiin