Kissojen tarttuvat taudit

Kissojen tarttuvat taudit

SUOJAA KISSAASI TARTTUVILTA TAUDEILTA

Kissojen tarttuvia tauteja aiheuttavat yleisimmin erilaiset bakteerit, virukset, loiset ja sienet. Tautien aiheuttajien leviämiseen vaikuttaa suurelta osin kissan yleiskunto, elinympäristö ja ympäristössä asuvat muut eläinlajit.

KISSANPENTUJEN HENGITYSTIEINFEKTIOT

Kissanpennuille on todella yleistä saada jokin hengitystieinfektio. Oireita ovat yskähdykset, aivastelu, niiskuttaminen, sieraimien ja silmien vuotaminen, hengenahdistukset, raskas hengitys tai rohisevat hengitysäänet. Joskus pennuilla voi esiintyä ruokahaluttomuutta, nielemisvaikeuksia tai valikointia ruoan suhteen sekä vilkkuluomet voivat olla esillä.

Yleisimmät hengitystieinfektiot tarttuvat helposti pisaratartuntana kissalta toiselle, sillä ne voivat tarttua erilaisilta pinnoilta tai aivastuksen välityksellä. Tärkeää on yrittää ennaltaehkäistä tartuntaa ja rokottaa pentu rokotusohjelman mukaisesti. Jos pennulla on oireita, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

KISSARUTTO

Kissarutto on FPVviruksen aiheuttama herkästi kissojen kesken tarttuva virus. Oireet ovat laajat ja seurauksena voi olla jopa yhtäkkinen kuolema. Virus voi levitä herkästi ympäristön välityksellä kissakontaktien lisäksi. Kissaruttoon ei ole olemassa parantavaa lääkettä, mutta oireiden mukainen hoito on sekä ennaltaehkäisy rokotuksen avulla ovat erittäin tärkeitä.

IMMUUNIKATO– JA LEUKEMIAVIRUKSET

Kissojen immuunikatovirus FIV voi tarttua kissalta toiselle syljen tai verikontaktin välityksellä. Tartunnan saanut kissa voi olla oireettomana tai lieväoireisena vuosia. Virus kuitenkin heikentää kissan omaa puolustusjärjestelmää, jolloin se on alttiimpi muille sairauksille tai infektioille.

Kissan leukemiavirus FeLV tarttuu pisaratartuntana. Virus alentaa kissan vastustuskykyä ja altistaa sen useille sairauksille, esimerkiksi kasvain- ja syöpäsairauksille, anemialle ja suolisto- sekä maksasairauksille. Se voi aiheuttaa myös lisääntymisongelmia.

FIV- ja FeLV-viruksiin ei ole olemassa parantavaa keinoa, vaan kissaa hoidetaan oireiden mukaisesti sekä pitämällä hyvää huolta sen yleiskunnosta ja terveydestä. Molemmissa tapauksissa kissa voi elää hyvää elämää jopa vuosia, jos virus todetaan ajoissa seulontatutkimuksissa.

TARTTUVA VATSAKALVONTULEHDUS

Kissoilla tavataan myös tarttuvaa vatsakalvontulehdusta eli FIP-infektiota. FIP tarttuu yleensä kissasta toiseen ulosteen välityksellä, esimerkiksi kissan haistellessa toisen kissan ulostetta. Tartunta saattaa olla oireeton tai aiheuttaa lievää ripulia. FIP-infektion kosteassa muodossa esiintyy hengitysvaikeuksia ja vatsaontelon turvotusta, kuivassa muodossa taas ruokahalun heikkenemistä, laihtumista, kuumeilua sekä väsymistä. Tärkeintä on oireen mukainen hoito, sillä parantavaa keinoa ei ole.

Takaisin blogiin