Kissan turvallinen ulkoilu ja virikkeet

Kissan turvallinen ulkoilu ja virikkeet

HYVÄ, LAJITYYPILLINEN ELÄMÄ

Kissalle hyvä elämä merkitsee lajityypillis ja aktiivista elämää. Uutta tietoa kissojen lajityypillisyydestä sekä kommunikointitavoista saadaan koko ajan lisää, ja esimerkiksi kissan aktivoinnilla on iso merkitys niiden hyvinvoinnissa.

VALVOTTU ULKOILU

Mainio tapa aktivoida kissaa on valvottu ja turvallinen ulkoilu, joka tarjoaa erilaisia aisti- sekä toiminnallisia virikkeitä. Kissa voi haistella, katsella, kuunnella, liikkua, juosta ja saalistaa.

Suositeltavaa on, että kissan ulkoilu tapahtuu valjaissa, ulkotarhassa tai suojatulla parvekkeella. Näin voit varmistaa kissan turvallisuuden, tarkkailla sen käytöstä ja estää pääsyn kielletyille alueille, lintujen kimppuun tai reviiritaisteluihin.

Ulkoilulla, kuten muullakin aktivoinnilla ja virikkeillä, on tarkoitus lisätä kissan hyvinvointia, ei tuottaa stressiä. Siksi on tärkeää tunnistaa, onko aktiviteetti kissalle hyväksi vai stressaantuuko se esimerkiksi toisista kissoista, hajuista tai reviirin laajuudesta. Kissat näyttävät stressiä eri tavoin, kuten huutelemalla, levottomalla käytöksellä tai passiivisesti piilottelemalla.

KISSAN AKTIVOINTI SISÄLLÄ

Kaikki kissat eivät nauti rauhallisen kotialueen ulkopuolisen ympäristön tarjoamista virikkeistä. Tässä tapauksessa turvallisinta on mahdollistaa virikkeet sisällä. Kissan aktivointi on helppoa myös ruoan tai lelujen avulla.

Kissa nauttii raapimapuista ja tähystämisestä korkeilla tasoilla ja hyllyillä. Koska saalistaminen on yksi kissan lajityypillisistä käytösmalleista, saalistusleikit ja ruoan etsintä aktivoivat kissaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kannattaakin ehdottomasti kokeilla ruokailussa aktivointikuppeja ja -pelejä. Virikkeitä tarjoavat myös erilaiset temput, harrastukset ja lelut. Lisäksi ulkoa voi tuoda kissalle kiinnostavaksi haistelun kohteeksi vaikka pudonneita lehtiä, oksia ja käpyjä.

Takaisin blogiin