Kissanpennun ruokinta ja syöminen

Kissanpennun ruokinta ja syöminen

KISSANPENTU TARVITSEE PALJON ENERGIAA

Kissanpentu tarvitsee kasvamiseen ja kehittymiseen runsaasti energiaa. Pennun energiantarve on noin 2–3 kertaa aikuista kissaa isompi. Valitse ruoaksi maukas ja proteiinipitoinen täysravinto, joka on suunniteltu kissanpentujen tarpeisiin. Penturuoasta kissasi saa riittävästi energiaa ja kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

KUINKA USEIN PENTUA PITÄÄ RUOKKIA?

Kissat syövät luontaisesti vähän mutta usein. Voit tarjota märkä- tai kuivaruokaa noin 3-6 kertaa päivässä. Kissojen energiantarve on yksilöllistä, joten kannattaa tarkkailla pennun vointia, kasvua ja kuntoluokkaa. Huomioi, että ruokaa ei kannata pitää vapaasti tarjolla pennulle, koska kissoille voi kertyä helposti ylipainoa. Vapaasti saatavilla oleva ruoka voi aiheuttaa ahmimista ja kissan passivoitumista.

KUINKA PALJON PENTURUOKAA?

Kissanpennulle sopivan annoskoon voi tarkistaa ruokapakkauksen kyljestä tai valmistajan verkkosivuilta. Muista, että kissasi on yksilö, joten tarkkaile pennun painoa. Jos pentusi näyttää laihtuvan tai lihovan liikaa, lisää tai vähennä ruoan määrää. Pidä raikasta vettä aina kissan saatavilla.

VOIKO PENTURUOKAA VAIHTAA?

Kissanpentua kannattaa ruokkia alkuun samalla tutulla penturuolla, jota se on tottunut syömään kasvattajan luona. Jos penturuoka halutaan vaihtaa, pitää se tehdä asteittain niin, että vanhaa ja uutta ruokaa sekoitetaan keskenään ainakin noin viikon ajan. Sekoittamisen sijasta voit myös tarjota vanhaa ja uutta ruokaa rinnakkain, vähentäen vanhan ruoan osuutta hiljalleen. Näin annetaan pennun elimistölle mahdollisuus tottua uuteen ruokavalioon. Kissanpentua on kuitenkin hyvä totuttaa erilaisiin ruokiin, esimerkiksi sekä kuiva- että märkäruokaan. Näin se ei vanhempana nirsoile niin helposti.

MITÄ JOS PENTU EI SYÖ?

Kissanpennun syömättömyyden taustalla voi olla stressi ja jännitys uuteen kotiin muutosta tai liian nopeasti muuttunut ruoka. Jos kissanpennun ruoka on vaihdettu ja se lopettaa syömisen, vaihtaminen on tehty liian nopeasti. Palaa tällöin vielä pennulle tuttuun ruokaan. Jos tuttukaan ruoka ei maistu ja se lopettaa myös juomisen, kissa saattaa olla sairas ja sen käytöstä sekä yleisilmettä kannattaa tarkkailla. Esimerkiksi suu- ja hammassairaudet sekä kissaflunssa voivat aiheuttaa syömättömyyttä.

KOSKA VAIHTAA PENTURUOKA AIKUISEN KISSAN RUOKAAN?

Aikuisen kissan ravintoon voi siirtyä vähitellen, kun pentu on saavuttamassa aikuispainonsa. Tämä tapahtuu tavallisesti 8 –12 kuukauden iässä, pienemmillä kissoilla aiemmin ja isoilla kissaroduilla myöhemmin. Aikuisen kissan energiantarve on vuorokaudessa noin 7090 kcal per painokilo ja vähän liikkuvalla kissalla noin 5070 kcal per painokilo. Tarkkaile kissasi painoa ja hyvinvointia.

Takaisin blogiin